Reisplanning deel 1 // Naar waar gaat jouw volgende reis?

Reisplanning deel 1 // Naar waar gaat jouw volgende reis?

Het zou niet de eerste (en hopelijk ook niet de laatste) keer zijn dat iemand mijn reisplanningskills (is dat wel een woord?) inroept, bij het uitzoeken van een goedkope vlucht of een citytripbestemming. Het zou ook niet de eerste keer zijn (noch de laatste) dat ik ongevraagd tips geef over een bestemming of bij het boeken van een reis. Bij het plannen van een reis komt vanalles bij te kijken, en daar geef ik graag wat tips over. Vandaag starten we met een van de leukste onderdelen van je voorbereiding: het uitkiezen van een bestemming!

Kies een bestemming

Misschien ben jij wel het type dat de wereldbol met een fikse zwier aan het draaien zet en dan random een vinger neerploft en de plechtige woorden uitspreekt: “hier gaat de volgende reis naar toe!”. Kans is echter groot dat je dan ergens midden in de oceaan uitkomt, kan ook een avontuur zijn natuurlijk. Als je hier toch niet veel voor voelt, dan stel ik voor dat je even onderstaande stappen en tips doorleest.

Doe INSPIRATIE op: wereldwijde vrienden, een event of een bepaalde ervaring?

1 Laat je inspireren door foto’s

Speur het internet af, duik de bibliotheek in en kies een reisgids met de leukste naam of mooiste foto, pluis pinterest uit, ga wat leuke reistijdschriften halen in de krantenwinkel of doe inspiratie op op mijn blog. (schaamteloze zelfpromotie, check)

2 Wil je je Erasmus-vrienden eens bezoeken?

Misschien heb je wel een Erasmus-vriendin in Seoul of is je ambitieuze kameraad van de voetbal ondertussen verhuisd naar Silicon Valley. Of ben je op AFS geweest en wil je je familie bezoeken? Duik dus eens in je netwerk en bezoek die vrienden-van-op-facebook nog eens. Samen een koffie gaan drinken of op avontuur gaan is leuker dan een like he?

3 Gefascineerd door een bepaald event?

Droom je al jaren van het meemaken van een bepaald festival of event? Zoals de olympische spelen volgend jaar in Rio? Of oudjaar vieren in Sydney, Chinees nieuwjaar in Shanghai, het festival Burning Man? Of misschien wil je je kans wagen bij het jaarlijkse World beard and moustaches championship?

Borobudur

De prachtige Borobudur op Java, Indonesië.

4 Ga je voor een ervaring?

Of wil je van de hoogste bungeejump ter wereld gaan, het noorderlicht zien, een van de wereldwonderen zien, kortom een ervaring opdoen?
Kortom inspiratie genoeg opgedaan, ongetwijfeld heb je nu wel een lijstje met enkele landen, streken of steden waar je naar toe wilt!

En dan nu schrappen maar! Enkele PRAKTISCHE dingen om rekening mee te houden.

1 Duur van je reis

Een belangrijke factor is natuurlijk hoeveel tijd of vakantiedagen je hebt. Dit zal uiteraard bepalen hoelang je reis zal worden. Dit is geen exacte wetenschap en hoe ver je wilt gaan, kies je vooral zelf. Hier een richtlijn:

Ga je voor een lang weekend weg? Dan zou ik me beperken tot ongeveer een vliegafstand van 4u.

Heb je een week de tijd? Kies voor een verre citytripbestemming zoals New York, Seoul of Rio de Janeiro. Of ga juist een week rondreizen in Ijsland of een andere Europese bestemming.

Heb je twee weken of meer? De sky is the limit! Zo ging ik twee weken op roadtrip door Australië, een bestemming die nochtans een eind vliegen is. Maar ook eilandhoppen op Griekenland, de Inca’s achterna in Peru of op safari in pakweg Kenia behoren tot de mogelijkheden. Of misschien wel je juist twee weken naar Berlijn en kijken of je droomstad wel geschikt is om te wonen en werken?

2 Documenten

Kom je toe met je Belgische identiteitskaart of heb je een internationaal paspoort nodig? Check ook of je paspoort of ID nog geldig is: voor vele landen geldt een minimum houdbaarheid van zes maanden. Voor verre bestemmingen, controleer of je een visum nodig hebt en of je vaccinaties nodig hebt. Een handige site hiervoor is Diplomatie België waar je kan terug vinden aan welke voorwaarden je reisdocumenten moeten voldoen. Ook vind je hier terug of je een visa on arrival kan krijgen of dat je dit bij de ambassade moet regelen. Op Vaccinatieskan je opzoeken of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Zo heb je voor veel Afrikaanse landen een inenting tegen Gele Koorts nodig en in Azië kom je er zonder Hepatitis A-prik er niet in. Als je, net zoals ik, over een scala aan inentingsboekjes beschikt (met dank aan de mama die dat boekje blijkbaar elke keer vergat als ik een inenting kreeg als kind), laat dan je huisarts een overzicht maken.

3 Budget

Niet aan alle landen hangt het zelfde prijskaartje, zo is Azië natuurlijk een stuk goedkoper om door te reizen dan pakweg Nieuw-Zeeland. Zo liet ik een goedkoop vliegtuigticket naar Dublin voor wat het was omdat dat weekend alle hotelovernachtingen zeer prijzig waren. Over gemiddelde bedragen waaraan je je “hoort” te houden, daar lees je genoeg over. Hieronder geef ik even een overzicht van de prijzen die je ook in je Rough Guide of Lonely Planet terug vindt. Het lage bedrag lijkt me een betere leidraad bij langere reizen, omdat je je dan langer op één plaats zit. Vervoer is namelijk altijd een goede hap uit je budget. Zelf reken ik altijd met het hoge bedrag met nog 10-20% erbij. Ik laat vele liever ruimte voor fijne, extra activiteiten of eens een meer luxe overnachting voor als je er zin of nood aan hebt.

Monkey Lombok Indonesiaargh, wat kost dat?

Maar ik wil graag benadrukken dat er geen enkel budget is, dat gepast is voor elke reiziger. Zelf ben ik mij steeds bewust van mijn budget maar mijn gouden regel is dat alles mijn geld waard moet zijn. Omdat ik meestal met mijn vriend reis, slapen we liever in een privé tweepersoonskamer dan in een dormroom. Doe mij maar de local bus voor enkele euro’s in plaats van een dure taxirit en in Azië eet ik dolgraag bij streetstalls. Maar als er één ding is waarop ik liever niet bespaar, dan zijn het activiteiten. Ik reis juist voor ervaringen op te doen, want een week op mijn kont aan het zwembad liggen, kan ik ook wel op een all-in vakantie. Dus ook al is het snorkelen of die daguitstap in het Elephant Park in Chiang Mai prijzig, zo iets is mij het geld waard. Voor je budget, zeker voor een langere reis, stel ik voor dat je zeker wat ruimer telt dan te krap. Je reist namelijk voor ervaringen op te doen en het zou zonde zijn om deze te laten schieten. Ook wil je niet halverwege je reis door je budget zitten. Als je benieuwd bent wat wij zoals uitgaven op onze reizen, dat kan je terug vinden onder de noemer budget.

Budget4 Het weer

Maar ook het weer is een bepalende factor. Kijk zeker even na of wanneer het regenseizoen of orkaanseizoen valt en wat de gemiddelde temperaturen zijn tijdens jouw reisperiode. Zo lijken mij de zomermaanden doorbrengen in Dubai of in Florida met het orkaanseizoen, geen ontzettende aanrader. Pin je hier echter ook niet op vast: zo waren wij in juli (begin van het regenseizoen) in Thailand en hebben we overdag bijna altijd kunnen genieten van de zon met ’s avonds een fikse regenbui.

Nu dat je inspiratie hebt opgedaan en in je lijstje de bestemmingen geschrapt hebt die niet passen in je tijdbesteding, lievelingstemperatuurtje en budget, heb je dus je volgende reisbestemming bepaald! Prik dat lijstje maar aan de muur voor de volgende keer en dan kunnen we nu gaan kijken naar het boeken van een vlucht en het uitstippelen van een route. Hoe je dat het beste aanpakt, daar lees je de volgende keer over.

Hoe kies jij je volgende reisbestemming?

facebooktwitterinstagram

<\body>

9 oktober 2015
48u in Warschau: een stad in een identiteitscrisis
20 oktober 2015
8 (+2) x doen in Warschau

Comments

 • Leuk artikel! Ik kies nu vaak voor een wat goedkopere bestemming, omdat ik niet al het geld in de wereld heb. Een Japan kan ik me nu bijvoorbeeld niet veroorloven 🙁
  Mag ik vragen waar je hebt gelezen dat een hepatitis A vaccinatie verplicht is in Azië? Dit is namelijk niet zo, maar uiteraard wel heel erg aan te raden ;)!

  16 oktober 2015
  • Bedankt! Op vacciweb en het instituut van Tropische geneeskunde staat dat het “zeer sterk aanbevolen” is. Inderdaad niet letterlijk verplicht 🙂 Ik zie tegenwoordig fijne vluchtpromoties voor Japan (vanuit BE) voor €500 H/T maar inderdaad, geen goedkoop land denk ik. Weet je al naar waar je volgende reis naar toe gaat?

   16 oktober 2015
 • Mijn laatste reis ging naar Amerika, een vriendin ging daar trouwen, dus dat was een goede reden. Mijn volgende reis(je) gaat naar Riga, even iets goedkopers na Amerika. Ik kies mijn bestemmingen door een beetje rekening te houden met wat ik wil zien, prijzen en aanbiedingen.

  16 oktober 2015
  • Oh leuk, Riga! Daar hoor ik veel leuks over dus ik denk echt dat je een mooie trip zal hebben. 🙂 En wat een prachtige reden voor een reis naar de VS seg.

   16 oktober 2015
 • Interessante tips!?

  16 oktober 2015
 • Handig artikel! Mijn bucketlist is zo lang, als er een knaller van een aanbieding voorbij komt voor 1 van deze bestemmingen dan boek ik gewoon. Ik houd wel rekening met het regenseizoen.

  16 oktober 2015
   • Over een maandje ga ik naar Laos en eindig op een eiland in Thailand 🙂 Nu heel hard af aan het tellen!! En jij dan?

    16 oktober 2015
 • Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken
  REPLY

  Handige checklist voor het maken van een reis planning! Wij hebben hele wilde plannen 😉 Voorjaar 2017 (als de baby een paar maandjes is en ik herstellende ben van de bekken klachten) willen we weer met de caravan vertrekken. Dat is zo goed bevallen vorig jaar! Voor onbepaalde tijd, richting Kroatië allereerst. Waarschijnlijk sluiten m’n ouders aan met hun caravan. Eén grote digital nomad family 🙂

  2 november 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.