De leukste koffiebars in Leuven

koffiebar leuven

De leukste koffiebars in Leuven

Zoals ik al eerder in mijn artikel over mijn Leuven-liefde schreef, heeft deze studentenstad voldoende terrasjes te bieden om even te genieten van het leven dat voorbij trekt. Ook zijn er voldoende koffiebars in Leuven om een cafeïne-shot te drinken. Maar welke zijn nu echt heel leuk? Hier alvast enkele koffiebars in verschillende buurten van de stad, die je echt niet mag missen.

Onan – Coffee & Tea

Volgens mij de eerste koffiebar in Leuven en een gevestigde waarde. Een klein terrasje voor de deur maar laat dan je niet tegenhouden om hier een koffie of heerlijke thee mee te nemen. Steevast heerlijke koffie en snuister zeker even in hun mooie winkel en dan kan ook jij thuis genieten van een kop dampend goud. Ook hebben ze een online shop sinds enige tijd.

Parijsstraat 28. Ma-Za 8.30-17.30.

MOK Speciality Coffee

Deze branderij levert al langer koffiebonen aan andere zaken in het Leuvense (en ver daarbuiten!) maar hebben sinds een ruime tijd ook zelf enkele tafels en stoelen waar je jouw koffie kan drinken bij hen. Of je neemt een heerlijke beker mee on the go natuurlijk!

Diesestraat 165. Ma-Za 10-17u.

Madmum Coffee Roasters

Deze koffiebar is nog niet zo lang geopend in de hippe Tiensestraat in Leuven en dankzij hun ontzettend goeie koffie, werden ze spontaan mijn lievelings. Het interieur is echt mijn ding: het industriële karakter gecombineerd met een oude tegelvloer en frisse inrichting vind ik top. Maar natuurlijk kom je naar hier voor de koffie. Deca koffie vind je hier niet, versgemalen bonen dan weer wel. Je kan ook een zakje van hun eigen bonen mee naar huis nemen. Hier kan je ook wat ontbijten of lunchen, check hun wisselende kaart. Van donderdag tot en met zaterdag zijn ook later geopend: dan kan je je zelfs aan een cocktail wagen op hun terras.

Tiensestraat 38. Di – wo 7u30-17u30, do-za 7u30-22u30.
Cappuccino €3.50, homemade lemonades €3.50.

Koffie en Staal

Dit is een van de hippe aanwinsten in de stad en eentje die ik een dikke twee jaar geleden ontdekte. Koffie en Staal is het geslaagde huwelijk tussen twee jonge Leuvenaars en hun passie voor koffie en (nu verwacht je dat ik staal ga zeggen he?!) meubels én juwelen. In hun mooie zaak zit je aan zelfgemaakte meubels. Een strak stalen frame onder een prachtige houten blad, waarvan je echt nog ziet dat het van een boom komt. En het leukste? Ze zijn allemaal te koop! Ook worden er fijne juwelen tentoongesteld, die je dus ook mee naar huis kan nemen voor een fijne prijs.

Ze bieden koffie aan van bonen van Mok, ook een Leuvenaar, dus support your local hero/entrepreneur, gaat er zeker op. Op de kaart vind je koffie, waaronder een bijzonder biologische granenkoffie, thee, huisgemaakte limonades en kijk zeker eens naar de versgemaakte taarten in de toonbank. Ze worden echt zelf gemaakt want toen wij er waren, trok er plots een verbrande lucht door de zaak en kwam de eigenaar zich verontschuldigen. Hij had zijn taart laten aanbranden…

Deze koffiebar ligt niet in de drukste straten in het centrum, je moet er wat moeite voor doen. Maar die is het ruimschoots waard! Loop via de Vismarkt door de Mechelsestraat, een straat waar je heel veel leuke, kleine winkels vindt met een origineel aanbod. Absoluut geen straf om deze mini-omweg te maken voor een lekkere koffie.

Mechelsestraat 140A. Open van dinsdag tot zaterdag, 10-18u.
Cappuccino €2.80, stuk zelfgemaakte taart €3.50, homemade limonade €3.

Bar Berlin

Geopend in de zomer van 2016 en volgens mij een goede kanshebber om een van mijn vaste plekken te worden. De inrichting is helemaal mijn ding: een toog gemaakt van spaanplaat, genoemd naar een hele fijne stad én een grote wereldkaart op de muur. Bij mijn eerste bezoek wist ik dan ook meteen dat ik maar al te graag plaats wou nemen in die chesterfield. Hoe kan het ook anders? Aangezien het een zomerse dag was, proefde ik er een heerlijke iced coffee (of eigenlijk zelfs twee) en lunchte met een verse panini met mozzarella, pesto en tomaat. Voor dit alles was ik net een klein beetje meer kwijt dan tien euro. Uiteraard ga ik nog eens terug voor een cappuccino te proeven. Enige gemis op de menukaart? Een goed stuk carrotcake, maar dat kan aan mij liggen.

Bar Berlin ligt niet in het gangbare centrum dus je moet er even voor om. Maar juist daarom zit het hier vooral vol Leuvenaars en buurtbewoners en dat zorgt voor een fijn en gemoedelijk sfeertje. Ook is het een goeie plek om met je laptop even te werken, je bent niet de enige die dit doet in deze buurtbar.

Brusselsestraat 115. Dagelijks open op wisselende uren: ma, di, wo, vr 8-18u, do 18-23u, za 10-17u en zo 11-17u.
Cappuccino €2.70, iced coffee €3.20, verse panini €4.5.

Noir Coffeebar

Nog een gevestigde waarde in dit lijstje en all-time favorite: wil je de beste cappuccino van Leuven drinken? Dan moet je bij Noir zijn. Een koffiebar waar het draait om goeie koffie, goed gezelschap en dito muziek. Een koffiebar die zich niet laat leiden door de opkomst van de hippe plekken in de stad, maar een gezellige koffiebar die zijn eigen ding doet. Ook hier kan je wat lekkers krijgen bij de koffie, en het aanbod is de laatste tijd uitgebreid. Zo kan je hier nu ook museli en boterhammekes uit een houtoven eten met (vegetarische) spreads erop. Of gewoon een stuk kaartje of koekje voor bij de koffie natuurlijk.

Naamsestraat 49. Geopend ma-za 9-18u00.
Cappuccino €3, taart €3-4, boterhammen €6.

koffie leuven

Barboek

Vlak voor de zomer opende deze bijzondere koffiebar de deuren. Gelegen in het oude pand van, onder Leuvenaars bekende, Dry Coppen, vind je nu Barboek. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit meer dan een plaats voor enkel een koffie te drinken. Het is een heuse boekenwinkel. Zo hebben ze ook een fijn aanbod reisboeken en vooral veel inspirerende verhalen, verspreid over verschillende tafels en kasten. Achterin de zaak heb je zetels om in weg te zakken met een koffie en een boek, de perfecte combinatie toch?

Op een of andere manier heb ik er al meermaals koffie en een frisse limonade gedronken, maar heb ik hun koekjes, taart of muffins nog niet kunnen proeven.

Schrijnmakersstraat 17. Open van dinsdag tot zaterdag, 10-18u. Maandag vanaf 14u.
Koffies met een smaakje erbij, €3-4.

Le Mustache

De Tiensestraat is de laatste jaren echt ontpopt tot een gezellige straat boordevol leuke en hippe adresjes. Maar ook naar het einde van deze toffe straat, zit een fijn adresje met lekkere koffie. Le Mustache is een ideale plek voor een broodje of een koffie met wat lekkers erbij. Zo hebben ze er niet alleen goede cappuccino’s maar ook koffies voor zoetekauwen met marshmallows op enzo. Maar wat ik zelf de grootste troef vind aan deze plek? De supervriendelijke en altijd goedgezinde eigenaar!

Tiensestraat 129. Geopend ma 11-18u, di-do 9-18, vr 9-17u en za 9-16u. Zondag gesloten.

Sara’s

Een van mijn favoriete plekken in Leuven! Ze ligt een klein beetje verstopt, in een pand waar vroeger een biercafé zat met ontelbaar veel verschillende soorten bier, maar nu is dit dus een van mijn lievelingsplekken om te brunchen. Het ontbijt/brunch/lunch is er lekker, vers en gezond en de koffie komt er van bij MOK (Diestsestraat 165). Want een koffiebar zonder een overheerlijke, romige cappuccino zou nooit in deze mooie lijst kunnen verschijnen. Maar ook de huisgemaakte icetea, de granola en de rijkelijk belegde boterhammen zijn redenen om Sara’s zeker een keer te bezoeken. Het is ook gewoon een gezellige, huiselijke plek in het midden van de stad.

Bogaardenstraat 24. Geopend di-vr 8u30-17u00 en zaterdag 10u30-17u00. Zondag en maandag gesloten.

Bar Stan

Een buurtbar hedendaagse stijl. Zo omschrijven ze zichzelf. Je moet een kat een kat noemen: het plaatje klopt en dit concept werkt. Je kan er bijna heel de dag door terecht voor een goede koffie en stuk taart maar ook voor ontbijt, lunch, etentje of een heuse zondagse brunch. Het gemoedelijke sfeertje krijg je er gratis en voor niets bij.

Gelegen aan het “basketpleintje” en daardoor steeds gevuld met jongens en meisjes uit de buurt (ook de grotere/oudere exemplaren). Van hipsters tot de opa van om de hoek die hier zijn krant komt lezen: iedereen is welkom. Als je Leuven wat kent, herken je ook meteen hoe Leuvens de bar is: koffie van Mok en thee van Onan, je zit op krukken van bij Koffie en Staal en afwisselende werken aan de muur van lokale kunstenaars.

Constant Meunierstraat 2. Geopend ma-vr 8-0u en zondag 10-18u. Zaterdag gesloten.
Cappuccino €2.80, carrot cake €4.

koffiebar leuven

Punto Caffé

De koffiebars waarover ik hier boven schreef, zijn (eerder) nieuwe hotspots in de stad, wat niet gezegd kan worden over koffiebar Onan en de laatste in deze rij: Punto Caffé. En dan bedoel ik dat enkel over dat nieuwe, deze koffiebar bestaat namelijk al tien jaar en is dus al een gevestigde waarde in het Leuvense. Maar nog steeds een hotspot, want deze koffiebar wordt drukbezocht. Boven in de zaak heb je enkele zetels maar de leukste plek is eigenlijk het kleine terras voor de deur. Hier kan je ook in de winter goed zitten (aka mensen kijken) want je wordt er warm gehouden door de dekentjes en warmtelampen.

Hier moet je niet langsgaan voor een kwaliteitsexpresso, maar wel heb je een heel aanbod aan koffies met wat bij: van karamelsiroop en slagroom tot zelfs heuse maltesers en oreokoekjes. En ik waarschuw je alvast: de grote portie is écht groot. Ook de niet-koffie drinkers komen hier aan hun trekken, want ook de verse smoothies zijn heerlijk. Een tip: bekijk zeker de koffie en smoothie van de dag. Want dan krijg je een grote portie voor de prijs van een gewone.

Vanderkelenstraat 17. Open op maandag tot vrijdag 8-18u30 en zaterdag 9-18u30.
Brusselsestraat 33. Open op maandag tot zaterdag 7-19u.
Een grote koffie van de dag of een smoothie van de dag, €3.5. Andere koffies €2.5-5.

 

Leuven

facebooktwitterinstagram

Dit artikel werd bijgewerkt in februari 2021.

1 november 2015
Scratchingmymap in oktober: familiepret in Warschau
8 november 2015
Gouden tip om te besparen op je backpacktrip

Comments

 • Ik ben niet zo van de koffie, dus ik ken niet echt koffietentjes in Leuven. Doe mij maar een bezoekje aan chocoladebar Quetzal, hehe!

  3 november 2015
 • Kristien
  REPLY

  Ik woon echt quasi tegenover Koffie & Staal maar tot mijn schaamte ben ik er maar één keer koffie gaan drinken. En helaas had ik ook geen tijd voor taart (heel spijtig want ze zien er echt heerlijk uit). Hopelijk kan ik er binnenkort toch eens gaan smullen 🙂

  Als je nog koffiezaken zoekt in Leuven dan kan ik je Koffie Onan in de Parijsstraat aanraden. Die branden ook zelf hun boontjes én je kan er verschillende Direct Trade koffiemengelingen kopen (dus rechtstreeks bij de boer gekocht, zonder tussenpersoon). Een beetje verder in dezelfde straat heb je ook Swarte Hond.
  Van Le Moustache in de Tiensestraat heb ik ook goede dingen gehoord, maar daar ben ik zelf nog niet geraakt.
  De koffiezaken schieten precies als paddestoelen uit de grond in Leuven 🙂

  3 november 2015
 • In de Tiensestraat is Coffee Cafe echt een must. Probeer zeker eens de koffie met Maltesers.
  Achter het station, vind je ook de Mister Bean. Supergezellig interieur en de koffie is ook niet mis. En vergeet ook zeker de Noir in de Naamsestraat niet. Ze hebben er zelfs een no-wifi-no-work hoekje. Van koffie en chill gesproken 🙂

  9 november 2015
 • Jessica | Corners of the World
  REPLY

  Haha team Lot en Marije op pad om de beste koffietentjes te vinden! Deze zien er in ieder geval stuk voor stuk leuk uit 🙂

  30 augustus 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.