Daguitstap Eifelstreek Duitsland: Geierlay hangbrug en Burg Eltz

Geierlay hangbrug

Daguitstap Eifelstreek Duitsland: Geierlay hangbrug en Burg Eltz

Dat je niet altijd ver of lang moet reizen om wat moois te zien en iets nieuw te ontdekken, laat ik je al van de start van mijn blog zien in mijn “48u-in“-reeks. Zo ging ik al eens een weekendje (zaterdagochtend heen, zondagavond weer terug) naar Barcelona, Parijs, Warschau en Berlijn. Maar ook bij onze noorderburen ging ik al regelmatig even op ontdekking: onder andere naar Rotterdam, Amsterdam en meerdere bezoekjes naar Brabant. In dit artikel neem ik je mee voor een dag naar de mooie Eifelstreek in Duitsland en geef ik je tips om je daguitstap uit te breiden naar een weekend weg.

De route voor deze toffe daguitstap + hoe raak je er?

Je kan deze mini-route (met drie stops) perfect als daguitstap maken als je in in het centrum van België of het Zuiden van Nederland woont én graag auto rijdt. Vanaf het gezellige Leuven in België bedraagt de totale rijafstand 600 kilometer. Prima te doen op één dag, maar als je niet zo graag veel kilometers op een dag rijdt, zou ik er sowieso een weekendje van maken. Tips voor een weekend weg in de regio, met deze daguitstap als basis, geef ik je verderop in dit artikel.

Mijn eerste stop voor de dag is het kleine dorpje Bremm: een van de vele schattige dorpjes langs de Moezel. Zelf vond dit echt een pareltje en een ideale start van de trip. Na een autorit van ongeveer 3 uur en +/- 270km, is het heerlijk om hier de benen te strekken. De volgende autorit gaat langs verschillende kleine dorpen langs de Moezelrivier, en dus ook door de bijhorende wijnstreek. Onderweg leek dorpje Beilstein leuk: ik spotte verschillende werkmanshuisjes, een kasteel op berg en zag dat je er boottochten kon maken. Na een rit van ongeveer dertig kilometer over bochtige wegen, kom je bij het dorp Mörsdorf. Die laatste zegt je vast niet veel, maar Geierlay hangbrug is je vast niet onbekend. Daarna is het nog eens een dikke dertig kilometer over wegen waar je jouw stuurkunsten kan tonen tot je bij de derde en laatste stop van de dag bent. Het kasteel Burg Eltz is echt een streling voor het oog en heel fotogeniek. Daarna zet je jouw tocht weer in naar huis of naar jouw overnachtingsplaats voor de avond.

Bremm: prachtig dorpje in de Moezel

En natuurlijk is de Moezel vooral bekend voor zijn wijnen! In de hele regio zal je onderweg dan ook regelmatig wijngaarden tegenkomen. De wijngaarden van Bremm liggen op een van de steilste ‘wijn’-hellingen van Europa. Op deze helling, met een hellingspercentage van maar liefst 65 graden, kan je dan ook pittige wandelingen maken. Zo kan je onder andere op deze Bremmer Calmont zoals de helling noemt, een klettersteig maken waardoor je met behulp van ladders de hele route kan afleggen. Het eerste deel van de wandeling, die ik maakte, brengt je van in het dorp door de wijngaarden tot enkele uitzichtpunten. Al meteen gaat het eerder steil omhoog en het wandelpad is vaak minder dan een meter breed. Dit is dus enkel geschikt als je goed te been bent, en voor het hogere deel van de wandeling kan je best ook geen hoogtevrees hebben. Ik heb dit deel dus aan me voorbij laten gaan. De uitzichten over de Moezel rivier zijn er prachtig en de wijngaarden op de helling deden me denken aan de heuvels in Cinque Terre.

Geierlay Wandelburg in Mörsdorf

Dit is ongetwijfeld de bekendste plek van deze drie en waarschijnlijk ook al een van de bekendere plekken in Duitsland. Het is de langste voetgangersbrug in het land en met zijn 360 meter is de Geierlay brug één van de langste voetgangersbruggen in Europa. Deze plek heeft sinds zijn opening in 2015 alleen nog maar aan populariteit gewonnen en ondertussen is het een goed bezochte plek in het Westen van Duitsland.

Praktisch gezien geef je het volgende adres in voor je navigatie: Lahrer Strasse in Mörsdorf. Een keer aangekomen in de kleine dorp, staan de verschillende parkings duidelijk aangegeven. Zo ging ik voor parking “P1”, maar er zijn zeker vijf aangeduide parkings. Voor de parking betaal je €2 voor de eerste twee uur en daarna geldt er een tarief van een halve euro per halfuur. Dit dien je cash te betalen aan een parkeerautomaat bij aankomst. Vanaf de parkings zijn de verschillende wandelroutes naar de brug duidelijk aangeven. Ik nam de korte wandelweg (+/- 2 kilometer) heen: je loopt er door uitgestrekte velden over een recht en geasfalteerd pad. Op de weg terug nam ik een route die zogezegd voor geoefend wandelaars was. Ik denk echter dat geoefend wandelaars eens goed moeten lachen als ze deze route zien. Het is een gewoon bospad en gemakkelijk begaanbaar. Alleen moet je wat uitkijken waar je je voeten neerzet door de uitstekende wortels en ook is dit pad niet toegankelijk voor een buggy of rolstoelgebruikers.

Geierlay hangbrug Eifel

De brug zelf is gratis toegankelijk: het is een stevige hangbrug maar als er veel mensen tegelijk over wandelen, dan gaat de brug wel flink bewegen, wat voor wat stress kan zorgen bij mensen met hoogtevrees. Ik spreek uit ervaring: doordat het behoorlijk druk was tijdens mijn bezoek, ben ik maar een derde ver geraakt. Volgende keer beter. 😉 Eens je de brug over bent, kan je ook verschillende wandelingen maken. Ook is er een met roze aangeduide van zeven kilometer lang die je niet alleen over, maar ook onder de brug brengt. Zelf heb ik deze niet gemaakt, want ja, daarvoor moet je wel eerst die brug over raken natuurlijk. 😉

Zoals hierboven aangegeven, is dit een populaire plek. Als je de drukte wilt vermijden, dan raad ik je aan om zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk te gaan. Zeker als je graag een foto wilt scoren van/op de brug zonder anderen erbij, dan ben je er overdag aan voor de moeite.

Fotogeniek Burg Eltz

De laatste stop is misschien wel de meest fotogenieke van de drie. Dit kasteel is 850 jaar geleden gebouwd en behoort al jaren tot een van de mooiste kastelen van de regio. Ook is het kasteel nog in goede staat en dit maakt het dus een ideale plek om te bezoeken als je meer wilt weten of het leven in een kasteel en de geschiedenis van de plek. De wandeling vanaf de parking naar het kasteel is kort maar wat bochtig waardoor je plots het kasteel ziet opduiken tussen het groen. Ook is er een klein uitzichtplateau halverwege met een mooi uitzicht over Burg Eltz.

Voor de gps geef je best adres Burg Eltz 1 te Wierschem in. Het kasteel is open 9u30-17u30 en de toegang kost je €10. Bezoek een de omgeving is gratis, je moet enkel betalen om binnen in het kasteel te kunnen. De ruime parking kost je slechts twee euro. Van hier wandel je in een tiental minuten naar beneden, naar het kasteel zelf. De wandeling terug is dus een stukje pittiger aangezien het dan steil bergop is. Mocht je dit niet zien zitten: er rijdt ook een shuttlebusje tussen het kasteel en de parking voor twee euro per rit. Ook hier geldt weer dat je als graag rustig foto’s wilt maken, zonder veel andere bezoekers, dan raad ik je aan om ’s ochtends of ’s avonds na sluitingstijd te komen. De parking is ook gratis na de sluiting van het kasteel.

Kosten?

Voor deze drie bezienswaardigheden, moet je enkel voor Burg Eltz toegang betalen tot het kasteel. Wil je gewoon het kasteel langs buiten bewonderen, dan moet je enkel betalen voor de parking. De kosten voor twee keer parking waren slechts vier euro. De autorit was voor mij in totaal zeshonderd kilometer. Heb je een zuinige auto, dan verbruik je ongeveer 5L/100 kilometer. Voor dertig liter diesel ben je dan ongeveer vijfendertig euro kwijt. Wat je uitgeeft aan lunch en avondeten, kies je natuurlijk zelf. Wil je er een budgetvriendelijke dag van maken, dan neem je toch gewoon zelf lunch mee, en kies je je ’s avonds een gezellige restaurantje uit. Exclusief eten, ben je dus minder dan vijftig euro kwijt voor deze dag! Veertig euro “per auto” en dan nog tien euro per persoon voor de toegang in het kasteel.

Tips voor weekend weg

Volgens mij kan je deze daguitstap gemakkelijk uitbreiden op twee manieren. Ofwel breid je je bezoek uit met een bezoek aan een van de steden Koblenz, Keulen of Bonn. Ofwel trek je de natuur in en ga je kamperen en uitgebreid hiken op een van de mooie wandelroutes die de regio kent.

 

3 mei 2018
Scratchingmymap in maart en april: van drukke werkdagen tot ontspannen in de Duitse Eifel
11 mei 2018
Cityguide Moskou: het iconische Rode plein en veel meer in 48u

Comments

  • Esther
    REPLY

    Een bijzonder uitstapje zo inderdaad. Vanaf Utrecht toch best ver voor een dagje of weekend. Mochten we eens in de buurt zijn wel leuk om te bekijken. De heuvels zien er mooi uit. De hangbrug is voor mij nog wel een dingetje. Zeker als het waait en er veel mensen overheen gaan 🙂

    12 mei 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.