De klok rond met deze leuke restaurants in Warschau

eten Warschau

De klok rond met deze leuke restaurants in Warschau

Het eerste weekend van oktober ging ik met mijn zus, nicht en neven op citytrip naar Warschau. Eerder schreef ik al over wat je er allemaal kan doen en over de twee gezichten van de stad, maar wat mij vooral gaat bij blijven, is al het lekkers dat we gegeten hebben. Vergeet de klassieke Poolse oorlogskeuken, van dat vette eten heb ik niet veel gezien. In Warschau struikelde je haast over de leuke koffiebars en fijne restaurants. Daarom laat ik je zien welke adressen je echt niet mag missen, en ze zijn lief voor de portemonnee.

1 Ontbijten bij Kumpir House

Het beste begin van de dag, is een goed ontbijt. Op zondagochtend liepen we richting het oude centrum, via de zogenaamde Royal Route, op zoek naar een leuke plek om te ontbijten. Het terras, gemaakt van houten pallets, trok mijn aandacht en na een snelle blik op de menukaart (Pools en bijgevolg onbegrijpelijk voor ons) en de malse kussens op de banken, ploften we ons hier neer. Echt vriendelijk kon ik de bediening hier niet noemen, maar een glimlach kreeg ik zelden in Warschau.

Voor een panini met mozeralla met een verse fruitsap én een cappuccino erbij (kiezen is verliezen), betaalde ik ongeveer 30 PLN (+/- 7 euro). Deze ontbijt/lunch/koffiebar is gelegen op de Royal Route, dus je zal hier sowieso voorbij komen bij je bezoek aan Warschau. Plof je neer op een van de malse kussens, bestel een koffie of een verse smoothie en geniet van het mensen kijken.

Krakowskie Przedmieście 59.

Breakfast WarsawKumpir House – ijsjeszaak Jednorozec

2 Lunch bij F30

In de opkomende wijk Saska Kepa, aan de overkant van de rivier Wisla, vind je F30. De naam is kort en krachtig en verwijst naar het adres waar deze leuke zaak gelegen is. Boven de zaak torent een saai appartementsgebouw uit maar binnenin tref je fijne zitplekken en hippe lectuur. Dit lijkt mij ook een goede plek om je enkele uren neer te ploffen met je laptop, voor wat te werken op locatie. Maar wat ik het leukste vond, zijn toch wel de kleurrijke paraplu’s die het terras beschermen voor de regen, maar vooral die gewoon heel leuk zijn om naar te kijken.

Ik dronk hier een hipster Fritz kola bij mijn een stuk mexican style quiche met tortilla’s. Wat mij dit kostte? Als je weet dat de cola meer dan de helft kostte van mijn lunch, geloof je mij dan als ik je vertel dat ik hiervoor geen 25 PLN (5.5 euro) betaalde?

Francuska 30. Weekdagen 8-22u, zaterdag 9-23u en op zondag 9-21u.

3 Genieten op een terrasje bij Iluzja

Na een wandeling door de wijk Mokotov, ten zuiden van het centrum, zoeken we ons een plekje voor even te bekomen. Te bekomen van het vroege tijdstip dat de wekker ging en van het feit dat onze zoektocht naar streetart een wat magere buit opleverde. Bij Iluzja, gelegen naast het planetarium, verdronken we ons verdriet met een verse smoothie. Het leverde wat gekke blikken op terwijl ik, met mijn beste Poolse accent, maar wat bestelde, maar ik kreeg toch een lekkere fruitcombinatie in mijn glas.

Voor mijn smoothie in een luilekker stoel op hun terras, was ik 12 PLN (2.7 euro) armer. Tussen de vele betonnen woonblokken in deze buurt, zitten leuke plekjes verstopt. Zo spotte ik ook de leuke ijsjeszaak Jednorozec. Ik bedoel: een unicorn in My little pony style, als logo. En ze verkopen er ijs. What’s not to love?!

Ludwika Narbutta 50A. Dagelijks open 9-22u.

Fritz KolaF30

4 Avondeten bij Aioli

Naar deze plek wou ik sowieso gaan; ik heb het over Aioli Cantine. Ik zag de beelden van een gezellig restaurant waarin de bar centraal stond, met een open keuken en een lange tafel waaraan iedereen kan aanschuiven. Ik vond het hier zó lekker, dat we hier twee keer gegeten hebben. De eerste avond kozen we allemaal een kleurrijke cocktail (de Kentucky Passion is een aanrader) en deelden we vijf veel te grote overheerlijke pizza’s.

Voor onze neus gezet op een plank, in de vorm van een grillige ovaal, die enkele minuten ervoor de lucht nog ingegooid werd door de kok, en rijkelijk belegd met verse tomatensaus, kaas die heerlijke smolt en onder andere prosciutto en rucola. Jummie! De tweede avond ging ik voor een iets lichtere maaltijd en liet ik mij verleiden door een goddelijke geitenkaas rosbief salade met aïoli. De meeste hoofdgerechten kosten 30 PLN, wat ongeveer zeven euro is! Voor een cocktail betaal je iets minder, 25 PLN.

Ul. Świętokrzyska 18. Dagelijks 9-24u.

Aioli Cantine

5 Iets drinken bij Socjal

In Warschau is er best een levendige uitgaansscene, zo ook in Foksal, de straat waar onze hostel was. Na een hele dag vol lekker eten en met enkele kilometers in de benen, zochten we ons een plek op een van de vele terrassen in de straat. Bij Socjal trok de strakke menukaart en de mooie stoelen op het terras mijn aandacht. Tel daar nog vriendelijke bediening (bijna een unicum in de stad) bij, pintjes en de twee DJ’s die fijne achtergrondshousemuziek (ja, ik vind dat ik zelf muziektermen mag uitvinden) draaien vanuit de multiplexe booth vanuit de vensteropening, en je krijgt alle ingrediënten voor een fijne zaterdagavond. Voor 14 PLN (3 euro) krijg je een halve liter van een Pools biertje, dat best vlot drinkt.

Had jij verwacht dat de Warschau zulke leuke restaurants had? Lijken deze restaurants en café’s je wel wat voor je volgende bezoek aan de Poolse hoofdstad?

 facebooktwitterinstagram

4 december 2015
Op zoek naar design en architectuur in Kopenhagen
14 december 2015
De Copenhagen card – de moeite waard of niet?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.