De klok rond met deze leuke restaurants in Warschau

eten Warschau

De klok rond met deze leuke restaurants in Warschau

Het eerste weekend van oktober 2015 ging ik met mijn zus, nicht en neven op citytrip naar Warschau, drie jaar later keerde ik terug met het lief. Eerder schreef ik al over wat je er allemaal kan doen en over de twee gezichten van de stad, maar wat mij vooral gaat bij blijven, is al het lekkers dat we gegeten hebben. Vergeet de klassieke Poolse oorlogskeuken, van dat vette eten heb ik niet veel gezien. In Warschau struikelde je haast over de leuke koffiebars en fijne restaurants. Daarom laat ik je zien welke adressen je echt niet mag missen, en ze zijn lief voor de portemonnee.

1 Ontbijten bij Bulke przez Bibulke

Het beste begin van de dag, is een goed ontbijt. Op zondagochtend is Bulke Przez Bibulke (nops, ik heb ook geen idee hoe je het uitspreekt) een ideale plek. De zaak ligt niet ver van het centraal station en in een buurt vol leuke zaakjes. Bulke heeft zowel een fijn terras als plekken voor 2 of 4 en heeft een grote tafel centraal staan. Alles is er vers gemaakt en als je een plastic rietje in je smoothie wilt, dan zal je er om moeten vragen.

Voor een ontbijtje met zalm, avocado, een kleine salade, twee versgekookte eitjes en wat brood erbij én een verse smoothie én een cappuccino erbij (kiezen is verliezen), betaalde ik ongeveer 35 PLN (+/- 8 euro). Deze ontbijt/lunch/koffiebar is gelegen op een kilometer van het Paleis van Cultuur & Wetenschap, dus je zal hier sowieso in de buurt komen bij je bezoek aan Warschau. Zet je bij mooi weer op het terras, bestel een koffie of een verse smoothie en geniet van het mensen kijken.

Zgoda 3, 9-22u. Cappuccino PLN 5.

2 Lunch bij F30

In de opkomende wijk Saska Kepa, aan de overkant van de rivier Wisla, vind je F30. De naam is kort en krachtig en verwijst naar het adres waar deze leuke zaak gelegen is. Boven de zaak torent een saai appartementsgebouw uit maar binnenin tref je fijne zitplekken en hippe lectuur. Dit lijkt mij ook een goede plek om je enkele uren neer te ploffen met je laptop, voor wat te werken op locatie. Maar wat ik het leukste vond, zijn toch wel de kleurrijke paraplu’s die het terras beschermen voor de regen, maar vooral die gewoon heel leuk zijn om naar te kijken.

Ik dronk hier een hipster Fritz kola bij mijn een stuk mexican style quiche met tortilla’s. Wat mij dit kostte? Als je weet dat de cola meer dan de helft kostte van mijn lunch, geloof je mij dan als ik je vertel dat ik hiervoor geen 25 PLN (5.5 euro) betaalde?

Francuska 30. Weekdagen 8-22u, zaterdag 9-23u en op zondag 9-21u.

3 Genieten op een terrasje bij Iluzja

Na een wandeling door de wijk Mokotov, ten zuiden van het centrum, zoeken we ons een plekje voor even te bekomen. Te bekomen van het vroege tijdstip dat de wekker ging en van het feit dat onze zoektocht naar streetart een wat magere buit opleverde. Bij Iluzja, gelegen naast het planetarium, verdronken we ons verdriet met een verse smoothie. Het leverde wat gekke blikken op terwijl ik, met mijn beste Poolse accent, maar wat bestelde, maar ik kreeg toch een lekkere fruitcombinatie in mijn glas.

Voor mijn smoothie in een luilekker stoel op hun terras, was ik 12 PLN (2.7 euro) armer. Tussen de vele betonnen woonblokken in deze buurt, zitten leuke plekjes verstopt. Zo spotte ik ook de leuke ijsjeszaak Jednorozec. Ik bedoel: een unicorn in My little pony style, als logo. En ze verkopen er ijs. What’s not to love?!

Ludwika Narbutta 50A. Dagelijks open 9-22u.

Fritz KolaF30

4 Avondeten bij Aioli

Naar deze plek wou ik sowieso gaan; ik heb het over Aioli Cantine. Een gezellig restaurant waarin de bar centraal staat, met een open keuken en een lange tafel waaraan iedereen kan aanschuiven. Ik vond het hier zó lekker, dat we hier twee keer gegeten hebben. De eerste avond kozen we allemaal een kleurrijke cocktail (de Kentucky Passion is een aanrader) en deelden we vijf veel te grote overheerlijke pizza’s.

Voor onze neus gezet op een plank, in de vorm van een grillige ovaal, die enkele minuten ervoor de lucht nog ingegooid werd door de kok, en rijkelijk belegd met verse tomatensaus, kaas die heerlijke smolt en onder andere prosciutto en rucola. Jummie! De tweede avond ging ik voor een iets lichtere maaltijd en liet ik mij verleiden door een goddelijke geitenkaas rosbief salade met aïoli. De meeste hoofdgerechten kosten 30 PLN, wat ongeveer zeven euro is! Voor een cocktail betaal je iets minder, 25 PLN.

Ul. Świętokrzyska 18. Dagelijks 9-24u.

restaurant Warschau

5 Iets drinken bij Socjal

In Warschau is er best een levendige uitgaansscene, zo ook in Foksal, de straat waar onze hostel was. Na een hele dag vol lekker eten en met enkele kilometers in de benen, zochten we ons een plek op een van de vele terrassen in de straat. Bij Socjal trok de strakke menukaart en de mooie stoelen op het terras mijn aandacht. Tel daar nog vriendelijke bediening (bijna een unicum in de stad) bij, pintjes en de twee DJ’s die fijne achtergrondshousemuziek (ja, ik vind dat ik zelf muziektermen mag uitvinden) draaien vanuit de multiplexe booth vanuit de vensteropening, en je krijgt alle ingrediënten voor een fijne zaterdagavond. Voor 14 PLN (3 euro) krijg je een halve liter van een Pools biertje, dat best vlot drinkt.

Koffiebars in Warschau

Filtry Café (Ul. Niemcewizca 3)

Coffeedesk Kawiarnia (Wilzca 42)

Secret Life (Slowackiego 15)

Relaks (Ul. Pulawska 48)

Ministerstwo Kawy (Marszalkowska 27)

Emesen (Panska 3), gelegen in het Museum van Moderne Kunst

Stor (Tamka 33)

SAM (Lipowa 7A)

Had jij verwacht dat de Warschau zulke leuke restaurants had? Lijken deze restaurants en café’s je wel wat voor je volgende bezoek aan de Poolse hoofdstad?

Artikel van 8 december 2015, bijgewerkt op 12 september 2018.

31 augustus 2018
Scratchingmymap in juli en augustus: over een Zweedse roadtrip en een hittegolf
18 september 2018
7x doen in Gotenburg: fika en meer

Comments

  • Ik ben echt een grote pizza fan. Als ik volgend jaar naar Warschau ga, zal ik Aioli dan ook zeker bezoeken. Goed om te lezen dat er ook veel koffiebars zijn die je aanbeveelt. Hier kan ik ook erg naar uitkijken.

    5 december 2018
  • Vincent Rondwijk
    REPLY

    Bedankt voor de goede tips voor koffiebars! Ik zie ze namelijk steeds minder in het buitenland. Goed dat ik er nu wat heb voor mijn trip naar Warschau. Ik kijk er echt naar uit!

    23 januari 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.