De bekendste plek in Moskou is het iconische Rode Plein met onder andere het imposante Kremlin, vanwaar Poetin en co het land regeren. Niet gek als je natuurlijk weet dat het de hoofdstad van Rusland is. Maar op het Rode Plein staan nog meer interessante en beroemde gebouwen zoals ook het allerbekendste bouwwerk van de stad, en misschien wel van heel Rusland: de Sint-Basiliuskathedraal met de gekleurde uien op zijn dak. Er is gelukkig ook nog meer te doen in deze stad: ik deel hier een hoop niet te missen bezienswaardigheden voor jouw weekend in de stad.
In dit artikel leg ik je uit hoe je de stad inkomt, wat de leukste wijk is om te verblijven en wat je in twee dagen zoal kan zien en doen in Moskou. Uiteraard deel ik ook nog enkele leuke restaurants en koffiebars, geef ik je praktische informatie voor je verblijf in de Russische hoofdstad en deel ik een stapel foto’s van mijn bezoek aan de stad. Kortom, de complete cityguide voor Moskou!
Een kort overzicht van wat je in dit artikel vindt:
Aankomst in stad
Eerst en vooral is het niet onhandig om te weten op welke luchthaven je aankomt. Moskou heeft namelijk drie internationale luchthavens: Domodedovo (DME), Sheremetyevo (SVO) en Vnukovo (VKO). Die laatste wordt enkel gebruikt door Russische vliegtuigmaatschappijen dus ik geef je hier enkel de praktische informatie voor de twee eerstgenoemde luchthavens, aangezien jij op één van beide aankomt. Het handige is dat alle drie de luchthavens met het centrum verbonden zijn door de snelle Aeroexpress trein en/of de metro. Vanaf DME kost de Aeroexpress je RUB 500 (2018) en brengt je in 45 minuten naar station Paveletsky, in het zuiden van de stad. Diezelfde maatschappij heeft ook vanaf de twee andere luchthavens verbindingen met het treinstation: de prijs is steeds RUB 500. Enkel de rittijd verschilt: vanaf SVO is het slechts 35 minuten en vanaf VKO 40 minuten.
Goedkoper is het echter om met de metro en bus te reizen naar het centrum. Het kost je doorgaans iets meer tijd, maar het kost je ook minder. Vanaf DME neem je eerst bus 308 tot aan het metrostation (elke 15minuten, rittijd 30min); dit kost je RUB 120. Vanaf metrostation Domodedovskaya kan je met ‘groene’ metrolijn 2 tot het centrum. Deze rit duurt ongeveer een halfuur en kost je voor een enkele reis RUB 50. Dus een totale kost van RUB 170, een stuk goedkoper voor slechts 20 minuten meer reistijd in vergelijking met de snellere Aeroexpress. Kom je aan op SVO, dan moet je ook weer eerst een bus nemen om je reis verder te zetten met de metro. Hier neem je bus 817 of 948 tot metrostation Planernaya, waar je kan overstappen op ‘paarse’ lijn 7 of bus 851 of 949 tot metrostation Rechno Vokzal waar je overstap op ‘groene’ metrolijn 2. Totale kost is ook hier weer RUB 170, de reistijd is ongeveer een uur.
Tijdens mijn bezoek aan Moskou gebruikte ik de Troikakaart, een soort van OV-chipkaart waar je geld kan opladen. Dit is een stuk voordeliger in vergelijking met de losse kaartjes. En natuurlijk is dit ook gemakkelijker omdat je niet elke keer je beste Russisch moet bovenhalen voor een ticketje te kopen. De kaart kost je eenmalig 50 RUB, maar dit bedrag krijg je terug als je de kaart terugbrengt bij een balie vlak voor je vertrek. Voor het navigeren in de metro vond ik zelf heel handig om steeds twee metroplannetjes op zak te hebben: eentje in het Engels en eentje in het Russisch. De meeste stationsnamen staan namelijk aangegeven in het Russisch dus ik vond dit heel handig om vlot de vertaling te kunnen maken.
Doen in Moskou
Dag 1: Het Rode Plein en omgeving
Op je eerste dag in Moskou zou ik meteen de meest beroemde en iconische plek aandoen als startpunt van je bezoek aan de stad. Ik heb het natuurlijk over het Rode Plein! Ik geef je meteen ook een tip: kies ervoor om af te stappen bij metrohalte Teatral’naya. Als je van hier richting het plein loopt, wandel dan door de Opstandingspoort (links van het grote rode gebouw voor je). Van hier heb je een namelijk prachtig zicht over het uitgestrekte plein en de kleurrijke Sint-Basiliuskathedraal. Vergaap je aan al de mooie gebouwen en laat het even bezinken dat jij op dit beruchte/beroemde plein staat!
Dat grote rode gebouw waar je trouwens langs bent gelopen is het Nationaal Historisch Museum (wo-ma 10-18u, vr-za 10-21u, RUB 300). Als ik dit gebouw even op de denkbeeldige twaalf uur zet, dan zie je de volgende gebouwen op het Rode Plein, met de richting van de klok mee. De Kazankathedraal gevolgd door een immens gebouw over de hele lengte van het plein. Dit is het luxe shoppingcenter GUM (dagelijks 10-22u), wat trouwens ook leuk is voor gewone stervelingen. Dit gebouw is prachtige gerestaureerd en vol mooie winkels. Het contrast met zijn oorspronkelijke invulling als communistisch warenhuis, kan niet groter zijn. Je kan hier trouwens ook prima lunchen in cafetaria Stolovaya No 57 of een ijsje eten terwijl je geniet van een van de vele fonteinen in het midden van het warenhuis.
Hiernaast, pal tegenover het eerstgenoemde museum, heb je hét bouwwerk van Moskou (voor mij toch): de Sint-Basiliuskathedraal met de gekleurde koepels. Ik vond het zo bijzonder en bijna onwerkelijk om deze kerk, die toch wel in het collectieve geheugen staat, in het echt te zien. De kathedraal is blijkbaar binnenin ook prachtig om te zien, jammer genoeg was hij uitzonderlijk vroeger gesloten toen we deze wouden bezoeken. Tickets kosten RUB 500 en de kathedraal is doorsnee open 11-17/18u met uitzondering van de sluitingsdag op dinsdag. De andere lange zijde van het Rode Plein wordt integraal ingenomen door het beroemde Kremlin, deze muur is maar liefst 2200 meter lang. Maar hiervoor staat nog een ander speciaal gebouw namelijk het Mausoleum van Lenin. Dit is dagelijks geopend in de voormiddag (10-13u) en is gratis toegankelijk. De wachtrij begint helemaal aan de andere kant naast het Nationaal Historisch Museum en je wordt dan ook in het oog gehouden door wat Russische militairen. Het is zeker bizar, maar toch vond ik het de moeite. In de wachtrij wandel je langs standbeelden en graven van andere Russische staatshoofden, waaronder toch een niet zo hele vriendelijke meneer Stalin. Vroeger lag hij ook opgebaard in het mausoleum, naast Lenin, maar in 1961 werd zijn lichaam verplaatst en begraven bij ‘de rest’ naast het Kremlin. Je mag binnen geen foto’s nemen en dat zou eigenlijk ook maar wat gek zijn om met een gebalsemde Lenin selfies te maken. Blijf even staan naast het graf van Stalin en je begrijpt meteen wat ik bedoel… Ondertussen is het overigens bijna 100 jaar geleden dat Lenin stierf (1924) en men dit mausoleum ter ere van hem bouwde.
Last but not least is het immense Kremlin. Het politieke centrum van het land bevindt zich hier: de kans is dus reëel dat Poetin en jij tegelijk binnen de muren van het complex zijn. De kans dat je hem ziet is dan weer dichter bij de nul. Nu ja, daarvoor moet het Kremlin niet bezoeken natuurlijk. Je komt hier niet voor de federale regering, maar voor de schatkamer, het museum en/of de verschillende kathedralen. Omdat er aparte tickets zijn voor de verschillende bezienswaardigheden en je deze enkel bij de inkom kan kopen, moet je dus meteen kiezen wat jij wilt bezoeken. Wij kozen voor het toegangsticket tot de Kathedralen (RUB 500, april 2017). Hiermee mag je het Kremlin binnen en mag je de verschillende kathedralen op het plein bezoeken (Cathedral Square) en ook heb je hiermee toegang tot de extra tentoonstellingen die plaatsvinden op verschillende plaatsen op het domein. Je hebt een apart ticket nodig voor de Ivan The Great Bell tower (RUB 250) en voor de wapenkamer (Armoury chamber RUB 700). Voor de laatste reserveer je best op voorhand, dit kan online. Die eerste is dan weer het goedkoopste ticket, dus als jij gewoon het Kremlin binnen wilt en de kathedralen langs buiten wilt zien, dan heb je met dit ticket voldoende. Dit ticket kan je echter enkel kopen van april-november (gesloten op donderdag!). De verschillende kathedralen zijn mooi om te zien en zijn allen rijkelijk versierd met iconen. Hou er rekening mee dat je moet aanschuiven voor het ticket, al viel dat op een weekdag in november heel goed mee (letterlijk één iemand voor ons, vlak voordat het zou openen). Vervolgens moet je verder aanschuiven naar de ingang waar je eerst door de veiligheidscontrole moet, het wordt namelijk nog steeds gebruikt als overheidsinstelling. Tenslotte wordt je ticket gecontroleerd en mag je het integrerende Kremlin betreden. Je moet volgens een bepaalde route wandelen en je mag niet van het voetpad af anders word je teruggefloten (true story). Het Kremlin is dagelijks geopend behalve donderdag, in de zomer 9u30-18u00 en in de winter 10-17u.
Vlak naast de ticketbalie van het Kremlin liggen de Alexandrovskituinen. In dit park kan je elk halfuur de wissel van de wacht meemaken bij het monument van de onbekende soldaat. Na je bezoek aan het Kremlin wandel je richting het noorden over het Revolution Square. Bewonder er meer pracht en praal bij het Bolsjoj theater. Kijk zeker op de website of er een balletvoorstelling is tijdens jouw bezoek. Dit gebouw staat trouwens op de briefjes van 100 Roebels! Maar ook het kleinere en nabijgelegen Maly theater heeft tentoonstellingen, al weet ik natuurlijk niet of je er zonder kennis van het Russisch veel van kan meepikken. Iets helemaal anders maar wel ontzettend tof (het stond op mijn must-visit voor Moskou!) was onderstaand prachtig stukje streetart! Niet ver van het Bolsjoj theater vind je dit werk van Eduardo Kobra (Adres: Ulitsa Bolshaya Dmitrovka). Natuurlijk beeldt het een balletdanseres uit, zou het anders kunnen in deze buurt?
Mocht je na je bezoek aan het Kremlin nog zin hebben in een ander museum dan kan je een van de vestigingen van het Museum van Moderne kunst bezoeken (oa Petrovka Ulitsa 25, ten noorden van het Bosljojtheater) of het nabijgelegen Visoko-Petrusklooster (Petrovka Ulitsa 28). Nog verder in het noorden van de stad is een tijd geleden het nieuwe gebouw geopend voor het GULAG Museum (Samotyochny per 9) over de gruwelijke geschiedenis van de Sovjet werkkampen.
Een heel ander soort musea bevindt zich ondergrond! Ik heb het over het meer dan driehonderd kilometer lange metronetwerk. Moskou is trouwens bekend om zijn “paleizen voor het volk“, aka zijn prachtige metrostations. De meeste versierde paleizen liggen op de Koltsevaja lijn (lijn 5). Deze werden in de jaren vijftig gebouwd onder Stalin om het vertrouwen in de USSR te vergroten. Enkele van de mooiste stations op deze lijn zijn Kosmomolskoja, Beloroesskaja, Kropotkinsskoja, Taganskaya en Park Kultury. Maar ook op de andere lijnen zijn er enkele pareltjes zoals Majakovsskoja en Novokutznetskaya op lijn 2 en Arbatskaya op lijn 3.
Dag 2: communistisch en modern Moskou
Op de tweede dag zoeken we de contrasten op! Neem de metro tot Park Kultury of Oktyabrskaya en wandel dan naar het grote Gorkypark. Dit park heeft veel te bieden! Aan de zuidkant van het park vind je enkele restaurantjes, niet ver van de vijver. In de winter kan je hier dan ook schaatsen mocht je je graag op glad ijs begeven. 😉 In deze zone ligt ook het bekende Garage Museum of Contemporary Art (Krymsky Val 9/32). Dit is een museum met een focus op moderne kunst en regelmatige wisselende tentoonstellingen. Het museum is dagelijks geopend 11-22u en een ticket kost RUB 500, studenten mogen aan de helft van de prijs. Op vrijdagavond mag je, dankzij de samenwerking met merk UNIQLO, gratis binnen 17-20u. Het moderne gebouw biedt naast het museum ook een café en museumshop.
Maar ook de noordkant van dit park heeft vanalles te bieden. Zo vind je er onder andere de nieuwe Tretyakovgallerij, met kunst uit de 20e en 21e eeuw. Toen ik hier was heb ik deze niet bezocht, doordat hier zelfs ’s ochtends al een lange wachtrij stond. Toegang kost je RUB 500 en het museum is geopend di-wo 10-18u, do-zo 10-21u en gesloten op maandag (2018). Het park zelf is goed onderhouden een heeft talrijke bloemenperken en grasvelden. Wat ik ook heel tof vond is het beeldenpark Muzeon. Dit is een verzameling van communistische helden die hierheen zijn gebracht na de val van het communisme. Ik vond het wel geestig om hier door te wandelen, dit gedeelte van het park is ook gewoon gratis toegankelijk. Niet ver hier vandaan staat een standbeeld voor de slachtoffers van de regimes.
Als je verder door het Gorkypark wandelt langs de oever van de Moskva rivier, kom je tenslotte uit bij het eerder lelijke maar vooral heel opzichtige standbeeld van Peter De Grote. Wat verder vind je een voetgangersbrug die je een mooi zicht biedt op Christa Spasiteljakathedraal. Deze Christus de Verlosserskathedraal is de hoogste orthodoxe kerk ter wereld. Ik ben niet gelovig maar op één of andere manier bezoek ik in het buitenland toch wel regelmatig een kerk. In Sint-Petersburg brandde ik zelfs een kaarsje voor een behouden reis. 🙂
De voetgangersbrug gaat over het Bolotni-eiland: hier vind je de oude chocoladefabriek Red October Chocolate Factory. Een industriële site waar nu talrijke kunstgalerijen, designstudio’s, wat winkeltjes en restaurantjes zijn. Zo ging ik hier onder andere eten bij de Burger Brothers en ging ik aan de koffie in het piepkleine Urban Café. Je kan hier ook wat streetart spotten in de wirwar van gebouwen.
Als je het fijn vindt om gewoon wat door leuke straten te lopen en naar de verschillende huizen en gebouwen te kijken, ook dan heeft Moskou wat te bieden voor jou. Zo heeft Ulitsa Varvarka talrijke kleine en kleurrijke kerkjes en voor mooie statige gevels moet je in Ulitsa Ilinka zijn. Beide liggen op wandelafstand van het Rode Plein. Ook in het westen van de stad vind je enkele leuke straten. In Ulitsa Prechistenka kan je ook weer prima huizen kijken en je afvragen hoe het leven zich afspeelt achter deze statige gevels. En anders kan je ook gewoon wat vaker de metro nemen: zoals hierboven al aangegeven is het meestal geen straf om de metro te nemen in Moskou!
Meer tijd?
Twee dagen is natuurlijk krap om een stad te ontdekken dus als je nog meer tijd hebt, dan zijn onderstaande bezienswaardigheden ook nog een bezoek waard.
Ontdek de Zeven Zusters: zeven wolkenkrabbers uit de tijd van Stalin, gebouwd ter ere van de 800e verjaardag van de hoofdstad. Ze worden dan ook Stalintaarten genoemd. Hierin huizen onder andere een markt, een appartementsblok, hotels, ministeries en de staatsuniversiteit van Moskou.
De zogenaamde Lenin Hills of soms ook Sparrow Hills genoemd (met oa Lomonossov universiteit) voor een weids uitzicht over de stad. Je kan er bij mooi weer maar liefst zes van de zeven zusters spotten. Metrohalte Universitet of Vorobjovy Gory.
Het nieuwe Maagdenklooster: een prachtig rood-wit gebouw. Dit barokke klooster is UNESCO werelderfgoed sinds 2004. Metrohalte Sportivnaja.
Ten noorden van Moskou vind je het VDNCh park: een verzameling van communistische architectuur, paviljoenen vol pracht en praal en oude Sovjet kermisattracties. Je vindt hier ook een botanische tuin en het blitse Ostankinopaleis. Metrohalte Vystavochnyy tsentr.
De Gouden Ring: een verzameling van steden die vroeger de thuisbasis waren voor de belangrijkste politieke, culturele of economische functies. Bijvoorbeeld VLadimir, Soezdal, Rostov en Sergijev Posad. Die laatste ligt op slechts 70km van Moskou.
Leuke eetadresjes
The Burger Brothers zijn. Vroeger hadden ze enkel een vestiging in het Red October complex, nu hebben ze er ook eentje meer ten noorden van de stad. (1-i Tverskoi Jamskoi Pereoelok 11) 12-22u. Burgers vanaf RUB 350.
Wat verderop in het Red October Chocolate Factory, zit Syrovarnya. Ik ben zelfs niet in dit Italiaans-Russisch restaurant geweest, maar de foto’s zien er tof uit.
Wil je liever iets Russisch eten? Ga dan naar Café Ludi Kak Ludi! Hier vind je verschillende gerechten waaronder pelmeni (een soort van ravioli), salades, soep en quiches voor ongeveer RUB 200-300. Adres is 1/4 Solyanskiy tupik, om de hoek van metrostation Kitay-Gorod en een rode orthodoxe kerk.
In de Ulitsa Myasnitskaya vind je talrijke café’s en restaurantjes. Zo ook hotdogzaak SOS Café (nummer 11). Omgerekend kosten ze ongeveer vijf euro dus ideaal voor een budgetvriendelijke lunch. En aangezien ze er enkele een Russische kaart hebben, mocht je keuze dan toch tegenvallen, kan je er gerust een andere proberen. Wat verder op nummer 16 zit mijn favoriete mini-keten van Rusland: koffiebar Surf Coffee! Je vindt ze ook nog op andere plekken in de stad.
Hotel
Ik verbleef in het superleuke hostel Goodmood Hostel. Een bed in een dormroom heb je al voor iets minder dan €20 en je hebt er ook tweepersoonskamers met gedeelde badkamer. De bedden zijn ruim en hebben een gordijntje voor privacy. In de lockers krijg je probleemloos jouw backpack en vlakbij je bed heb je een lampje en twee stopcontacten om je elektronica weer van de nodige stroom te voorzien. De sfeer is er ontzettend fijn en relaxed met vriendelijk personeel. In de keuken krijg je ’s ochtends een gratis ontbijtje (cornflakes, confituur, koekjes, koffie en thee). De gedeelde badkamers zijn ruim en altijd proper. De ligging is ideaal: slechts een kilometer van het Rode Plein en vlakbij een metrostation voor als je de rest van Moskou wilt ontdekken. Dit is echt een van mijn favoriete hostels ooit dus ik raad je Goodmood van harte aan.
Praktische informatie
Er zijn niet veel landen die visumvrij Rusland mogen bezoeken en als Europeaan moet je dan ook een toeristenvisum aanvragen. Hiervoor heb je verschillende bewijsstukken nodig zoals een attest van je reisverzekering en bewijs dat jij ook het land weer gaat verlaten binnen de geldigheid van jouw visum. Dit vraagt natuurlijk wel wat voorbereidingswerk, maar het hoeft niets onoverkomelijk te zijn. In mijn handige gids leg ik je stap per stap uit hoe jij ook vlot jouw visum voor Rusland aanvraagt. Maar eerst en vooral heb je een internationaal paspoort nodig om af te reizen naar het grootste land ter wereld. Jouw paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn na het einde van de geldigheid van jouw visum en je moet minstens twee lege bladzijden hebben in je paspoort.
Je hebt geen speciale vaccinaties nodig voor een bezoek aan Rusland of Moskou. Op gezondheidsvlak wordt er afgeraden om van het kraantjeswater te drinken. Koop dus flessenwater of spaar het milieu en gebruik een handige waterfilter van Care Plus.
Moskou ligt natuurlijk verre van in Siberië dus naar Russische normen zijn de winters er zacht. In de zomermaanden kan je rekenen op een kleine 20 graden en in de winter gaan de temperaturen toto min tien in januari en februari. Niets dat je dus niet aan kan met een degelijke warme winterjas, een muts en handschoenen. Rusland is het grootste land ter wereld en telt dan ook maar liefst elf verschillende tijdzones. Net zoals Sint-Petersburg ligt Moskou aan de westkant van het land en bijgevolg is het verschil met België/Nederland beperkt. Hier geldt de tijdzone GMT+3. Omdat Rusland geen winter-/zomeruur heeft zoals wij dat kennen, wil dit zeggen dat er in de winter een tijdsverschil is van twee uur en in de zomer slechts één uur.
Er zijn verschillende banken in de stad waar je met je Europese bankkaart Russische Roebels kan afhalen. De wisselkoers wisselt regelmatig en bedraagt momenteel (mei 2018) RUB 75 voor één euro. Ben je student? Vergeet dan zeker je studentenkaart niet. Je krijgt namelijk op veel plekken, korting op je toegangsticket of je mag zelfs gratis binnen.
En wat hierna?
Je kan verder reizen met de nachttrein (of het vliegtuig) naar St-Petersburg, voor een gecombineerde citytrip. Zelf kocht ik voor omgerekend slechts dertig euro een ticket voor een bedje in een vierpersoonscoupé vanaf Sint-Petersburg. We hadden geluk en hoefden deze niet te delen met iemand anders. De nachttreinen zijn heel comfortabel en een set lakens zijn inbegrepen in de prijs. Of je kan natuurlijk, net zoals ik je reis verder zetten met de Transmongolië Express richting het oosten van het land.
Deze artikels zijn ook nog handig voor jou:
Een complete gids voor het aanvragen van het Russisch visum
Een cityguide boordevol tips voor een bezoek aan kunstzinnig St-Petersburg
Lizzie | Globalizious zegt
Het lijkt me fantastisch dit ooit eens met eigen ogen te bekijken! Wat ziet het er indrukwekkend uit!! Echt prachtig!
Daphne de Vries zegt
Ik kom er net achter dat ik dus helemaal niets van Moskou weet. Alleen het Rode Plein ken ik. De rest is allemaal nieuw! Rusland lijkt me echt een fascinerend land. In positieve, als negatieve zin. Jij hebt het natuurlijk bezocht als onderdeel van je reis met de Transmongolië Express. Heb je toen nog meer stops in Rusland gehad? Hoe was dat?
ivonne zegt
Wow, wat een enorm uitgebreid artikel met veel fijne en handige tips. Als ik naar Moskou ga, het staat al enige tijd op de bucketlist, dan weet ik waar ik kom lezen!
Yvonne van der Laan zegt
Wat een mooi, uitgebreid artikel en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Moskou is voor ons alweer zo lang geleden, er is in de tussentijd vast al van alles veranderd, maar de gebouwen zien er nog steeds even indrukwekkend uit. Dat park met die kermisattracties hebben wij niet bezocht, maar spreekt me wel enorm aan.. denk dat onze kids dat ook wel zouden kunnen waarderen. 🙂
Martin zegt
Ik zou Moskou zeker een keer willen bezoeken. Ik ben in Sint Petersburg geweest en dat vond ik echt prachtig. Zo te zien doet Moskou hier niet voor onder ?
Caro zegt
Wat veel leuke tips! Ik ben een aantal jaren geleden in Moskou geweest maar zou zo graag nog eens terug willen! Helaas heb ik toen niet de St Basiliuskathedraal van binnen gezien, maar ik ben wel naar een ballet voorstelling in het Bolsjoi geweest, zo mooi was dat!
Marcella zegt
Moskou lijkt me absoluut een bijzondere stad, al staat hij nog niet heel hoog op mijn wishlist. De bouwwerken zien er zo prachtig uit, dat wil ik erg graag eens zien!
Britte zegt
Gek eigenlijk hoeveel je weet van sommige steden, terwijl andere hoofdsteden je eigenlijk helemaal niets zeggen. En veel verder dan de Sint-Basiliuskathedraal kom ik in het geval van Moskou niet. Al lijkt het me inderdaad heel indrukwekkend om dit bouwwerk eens in het echt te zien! Sowieso lijkt me dat twee dagen eigenlijk te weinig zijn voor deze stad 🙂
Jenny zegt
Wat een handig overzicht!
Voor mij is het alweer een aardig tijdje terug dat ik in Moskou was. Een indrukwekkende stad met veel kerken en kunst. Stiekem vond ik Sint Petersburg leuker 🙂
Diana zegt
Weet je dat als ik aan Moskou denk ik denk aan somberheid en grijs maar dan zie ik jouw foto’s en zie ik heel veel kleur. Zelf staat Moskou niet direct op mijn wishlist ondanks het prachtige rode plein. Denk wel dat ik nu wel nieuwsgieriger ben geworden naar deze plek. Dus wie weet ooit!
Marie de Jonge zegt
Er is inderdaad veel te zien in deze grote stad. Ik vond zelf het mausoleum erg indrukwekkend. Een bijzonder gebouw met een belangrijke historische waarde.