Wat kost dat? // Roadtrip door Zwitserland en Italië

Wat kost dat? // Roadtrip door Zwitserland en Italië

Afgelopen zomer maakte ik een fijne roadtrip die me via Duitsland en Zwitserland naar Italië bracht en weer terug via Frankrijk. Hier kan je alvast meer lezen over mijn avonturen. Ook zin gekregen in deze reis? Hier geef ik je inzicht in het totale kostenplaatje van deze trip, zodat jij een idee krijgt van het budget voor zo’n reis. Van parkeerkosten en toltarieven tot de prijzen voor lokale boodschappen en bezienswaardigheden, mijn overzicht is compleet.

Om te reizen heb je niet (altijd) veel tijd en geld nodig. In mijn 48u-blogs laat ik zien dat je in een weekend ook een fijne bestemming kan ontdekken. Door je hier inzicht te geven in wat mijn reizen zo ongeveer gekost hebben, wil ik aantonen dat je niet veel geld nodig hebt om leuke dingen te doen. Reizen hoeft niet duur te zijn, het is zo duur als je het zelf maakt.

Ook wil ik even meegeven dat een budget iets persoonlijk is en blijft dus ik ga hier niet verkondigen dat dit HET budget is, maar zo kan jij alvast een inschatting maken voor jouw avontuur. De prijzen die ik hieronder vermeld zijn steeds in euro en voor twee personen, tenzij anders vermeld.

Op zoek naar een fijne route door Italië? Die vind je hier.

Budget roadtrip Italië: auto

In deze categorie plaats ik, vanzelfsprekend, alle kosten gerelateerd aan het vervoer met de auto. In Zwitserland moet je een vignet kopen om gebruik te mogen maken van de autostrades. Dit kost je CHF 40 (2018), wat ongeveer €36 is. In Frankrijk en Italië moet je tol betalen voor de rit die je aflegt. Bij het oprijden van de autostrade neem je een ticket en bij het verlaten van de snelweg moet je langs een betaalautomaat. Zo betaal je dus voor de afstand in plaats van een vast bedrag. Deze bedroegen voor mijn route €60.7 oftewel ongeveer €9 per 100 kilometer. Ik reed ongeveer 680 kilometer over de autostrade en drukten de kosten door voor korte afstanden in Toscane de secundaire wegen te gebruiken. Zo kwamen wij op bijna honderd euro aan vignet en tolkosten.

Toscane

Aan parkeergeld gaven we slechts 9 euro uit: dit is voor het parkeren in de stad in Lucca, Pisa, San Gimignano en het Franse Colmar. We drukten deze kosten door in Luzern, de Cinque Terre, Volterra en Firenze de auto op de camping te laten staan en te voet of met de bus naar de stad te gaan. Een belangrijke kost die ik hier niet heb vermeld, is de kostprijs voor de diesel of benzine. Deze is zo verschillend door het verbruik van je auto en of je bolide diesel of benzine drinkt. Met deze roadtrip kwam er zo’n 2800 kilometer bij op de teller. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde als bij ons en op de autostrades duurder. Voor mijn redelijk zuinige wagen kwam ik op een 140 liter tanken en als je ongeveer €1.4 telt voor een liter diesel dan kom je op 200 euro.

auto kilometer vignet+tol parking
  2800 €             96.7 €            9

Overnachten

Van de acht nachten van de reis, verbleven we er één in Zwitersland, zes in Italië en één in Frankrijk. Elke nacht sliepen we op in een tent op een camping.  Gemiddeld betaalden we voor een nacht op een camping met autoplaats 32 euro. Dit was onze grootste kostenpost.

DecathlonDe camping in Volterra

Ook op zoek naar zo’n handige tent? Die van mij vind je hier!

Vervoer

Hier vallen alle kosten voor vervoer onder dat niets te maken had met de auto. Als we een stad bezochten, parkeerden we ofwel in het centrum (deze kosten vind je onder de kostenpost auto) of we wandelden van de camping naar het stadje. In Firenze namen we de bus en in de Cinque terre zat de trein inbegrepen in ons dagticket voor de regio te bezoeken. Dit waren enkel de bustickets van de camping naar het centrum van Firenze. In juli 2017 kostte een 4 rittenstrip €4.70 per persoon. We gingen twee keer heen en weer het centrum van de stad dus de totale kosten bedroegen €9.40.

Eten

De tweede grootste kostenpost van de reis. Meestal deden we boodschappen in de supermarkt en kookten we zelf. Af en toe gingen we uit eten en op een cappuccino of ijsje meer of minder hebben we niet gekeken. Met ongeveer 230 euro was dit dus de tweede grootste uitgave. We aten ’s ochtends een portie muesli met fruit en yoghurt/soyamelk, ’s middags lunchten we vaak met een belegd broodje of salade en ’s avonds kookten we meestal een verse maaltijd. Maar natuurlijk hebben we ook heerlijke pizza en smaakvolle pasta gegeten, als je op reis bent in Italië mag je dit niet overslaan. En uiteraard was het van wereldbelang om een uitgebreide vergelijking te maken tussen de verschillende soorten gelato en cappuccino. 😉

Uitstappen

Hierin zitten alle toegangsgelden voor bijvoorbeeld de vijf dorpen van de Cinque terre en de toegang tot het Pallazo Vecchi in Firenze. De meeste dingen die we bezochten waren namelijk gratis waardoor het totaal slechts zestig euro in totaal was.

Roadtrip toscane

Varia

Dit waren eigenlijk vooral de kosten voor kaartjes en bijhorende postzegels naar het thuisfront.

overnachten vervoer eten uitstap varia auto
€           261
€            9.40
€          230
€       60 €        4.4
€       105.70

Totaal

  totaal dagbasis
euro/2 personen €       670.50
€             74.50
euro/per persoon €           335.25 €             37.25

In totaal gaven wij dus zo’n 670 euro uit voor twee personen, exclusief diesel. Zo kom je dus voor 9 dagen op minder dan 40 euro per persoon uit per dag. En dat in het hoogseizoen! Hiervan gaven we de helft uit aan de autokosten en de camping en de andere helft aan eten, kaartjes en toegangstickets.

facebooktwitterinstagram

4 september 2017
Scratchingmymap in augustus
10 september 2017
Gluren bij de buren: de leukste steden in Brabant

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.