Wat kost dat? // Roadtrip door IJsland

Reykjavik

Wat kost dat? // Roadtrip door IJsland

Begin mei maakte ik een korte roadtrip door IJsland,  voor mij een ideale periode om deze trip te maken. De lente (en hopelijk ook de zon) is van de partij, de temperaturen duiken niet meer onder het vriespunt en de dagen zijn lang zodat je extra lang kan genieten van het natuurschoon. Hier kan je alvast meer lezen over mijn avonturen. Ook zin gekregen in deze reis? Hier geef ik je inzicht in het totale kostenplaatje van deze trip, zodat jij een idee krijgt van het budget voor zo’n reis. Van de vluchten en de kosten voor autohuur tot de prijzen voor lokale boodschappen en bezienswaardigheden, mijn overzicht is compleet. Om te reizen heb je niet (altijd) veel tijd en geld nodig. In mijn 48u-blogs laat ik zien dat je in een weekend ook een fijne bestemming kan ontdekken. Door je hier inzicht te geven in wat mijn reizen zo ongeveer gekost hebben, wil ik aantonen dat je niet veel geld nodig hebt om leuke dingen te doen. Reizen hoeft niet duur te zijn, het is zo duur als je het zelf maakt. Ook wil ik even meegeven dat een budget iets persoonlijk is en blijft dus ik ga hier niet verkondigen dat dit HET budget is, maar zo kan jij alvast een inschatting maken voor jouw avontuur. De prijzen die ik hieronder vermeld zijn steeds in euro en voor twee personen, tenzij anders vermeld.

Op zoek naar een fijne route door IJsland? Die vind je hier.

Budget roadtrip IJsland: auto

In deze categorie plaats ik alle kosten gerelateerd aan het vervoer met de auto. Dit zijn bijvoorbeeld het huren van een auto, parkeerkosten, de kosten van brandstof en eventuele tol of vignetten die je moet betalen. De grootste brok van deze kostenpost is het huren van de auto. Deze huurden we bij Budget, het kleine broertje van Avis. Ik nam enkel de standaard autoverzekering en we maakten onze roadtrip buiten het hoogseizoen. Namelijk in de maand mei, toen de temperaturen nog niet al te enthousiast boven het vriespunt uitkwamen. Voor de autohuur voor vijf dagen voor een kleine auto betaalden wij inclusief standaard verzekering €147.70. budget ijsland roadtrip We reden flink wat kilometers met onze zuinige auto en betaalden in totaal voor de kosten van de diesel ISK 12999. Er zijn geen autostrades in IJsland dus een péage zoals in Frankrijk hoef je hier alvast niet te betalen. Echter zijn er wel enkele bruggen waar je tol moet betalen. Zo betaalde ik voor een tolbrug richting het schiereiland Snaeffelsness per richting ISK 1000. Parking hebben we nergens betaald. Bij alle bezienswaardigheden zoals de Skogafoss, op de stops van de Golden Cirkel of bijvoorbeeld bij het zwarte strand van Vik, kan je gratis parkeren. De enige keer dat we ergens een parkeertarief zagen was bij de parkings van het Nationaal Park Thingvellir. Voor parkings P1, P2 en P5 moet je tussen 9-20u ISK 500 parkeergeld betalen, ongeacht hoe lang je er parkeert. Blijkbaar zou je op parkings P3 of P4 dit niet hoeven te betalen, deze zijn echter wel wat verder wandelen. Zelf kwamen we laat aan (lang leve de lange dagen in de zomermaanden) dus hebben we ook hier geen parking betaald. In het centrum van Reykjavik moet je ook parkeergeld betalen. Wij hebben onze auto gewoon achter gelaten op de Reykjavik City Camping en namen de bus naar het centrum.
auto benzine tol parking
€147.70 ISK 12999 ISK 2000 ISK       0

Overnachten

Van de vijf nachten van de reis, verbleven we er één in een hostel en vier op een camping. De eerste nacht sliepen we bij het leuke en goed gelegen The Base hostel. Ze hebben zowel privékamers als slaapzalen. Omdat we hier ’s avonds aankwamen en de ochtend nadien meteen aan onze roadtrip zouden beginnen, namen we twee bedden in een dormroom. Hiervoor betaalden we ISK 5971 voor twee personen. Een nacht sliepen we gratis en de drie andere nachten betaalden we ISK 11800 in totaal. Zo zie je meteen dat overnachten op een camping een stuk goedkoper is dan in een hostel of hotel.

Vluchten en vervoer

Hier vallen alle kosten voor vervoer onder dat niets te maken had met de auto. Het enige wat je hier niet terugvindt, zijn de kosten voor de bus in Reykjavik. Dit omdat deze inbegrepen waren in onze Reykjavik City Card. De kosten hiervoor vind je onder het kopje uitstappen. Uiteraard was dit een grote kostenpost aangezien deze onze vliegtuigtickets bevat. We vlogen met de lowcost-maatschappij WOW air inclusief 20kg bagage elk. We hadden namelijk niet alleen warme kleding, maar ook een lekker warme slaapzak, matjes, kookspullen én een tent mee. En stiekem ook nog wat eten uit België zoals een kleine pot choco voor op de boterham en wat droge voeding. Voor twee personen waren we €377.43 kwijt.

Eten

Om de reis zo budgetvriendelijk mogelijk te houden, IJsland is nu eenmaal geen goedkoop land, hadden we besloten om zoveel mogelijk zelf te koken. Enkel de laatste avond zouden we lekker uit eten gaan in een van de betere restaurants van Reykjavik. Dit zorgde er natuurlijk voor dat onze uitgaven een stuk omhoog gingen, maar ik vond het wel een fijne ervaring. Als je kosten wilt besparen, kan je dit héél eenvoudig door gewoon altijd zelf te koken. Dit etentje tel ik dus niet mee in deze post, omdat dit een stevige vertekening is. We kookten dus drie avonden op ons compacte gasvuurtje op de camping en maakten vier dagen zelf ons ontbijt en lunch. Uiteindelijk aten we ook één keer lunch in een klein zaakje in de stad (de nood voor een warme koffie + even rust was te groot) en ook op de dag van vertrek aten we wat op de luchthaven. We deden onze boodschappen bij Bonus – te herkennen aan het gele logo met een spaarvarken op – en ik was verbaasd om te zien dat eigenlijk inkopen doen niet zo heel veel duurder was dan thuis. Wij aten brood, yoghurt met fruitsap als ontbijt, belegde boterhammen of een hotdog als lunch, tussendoor wat fruit of een koek en als avondeten kookten we een keer hamburgers, wraps met een stapel verse groenten en een keer pasta met de overschot van al de groenten. Enkele zaken namen wij al van thuis mee omdat we nog wat plek over hadden in onze backpacks (een kleine pot choco bijvoorbeeld :)). Natuurlijk kon ook ’s avonds een biertje en wat chips niet ontbreken voor de dag gezellig af te sluiten. Om je een voorbeeld te geven van de kosten: een halve liter bier kostte ons in de supermarkt ISK 89, een kilo appels kost je ISK 157, een pot skyr van 500gr ISK 447 en een stokbrood kost je ISK 239. Oh en een groot gasbusje kost ISK 2290, dat kochten we in een tankstation. De totale kosten van de boodschappen waren ISK 5573. Hier komen dan nog de kosten van de lunch en het eten op de luchthaven bij: deze waren ISK 7899. Je ziet het dus meteen: voor de prijs van twee etentjes op restaurant, kan je ook bijna een week gewoon zelf koken. De totale kosten voor eten is ISK 13472 voor 2 personen, ongeveer €119.

Uitstappen

Het leuke aan IJsland is dat al die mooie natuur gewoon gratis te bezoeken is! De enige kosten die wij hadden als uitstappen waren de kosten van de Reykjavik City Cards, waarmee we ook nog korting kregen op de (overigens weinig succesvolle) Whale Watching Tour die we deden. En natuurlijk bezochten we ook de Blue Lagoon, voor een halve dag dobberen in het melkwitte water.

Varia

Dit waren eigenlijk enkel de kosten voor kaartjes en bijhorende postzegels naar het thuisfront. Op de meeste plekken kan je gewoon met de kaart betalen maar af en toe is cash geld gewoon handig. Hou er rekening mee dat je bij de meeste banken bij het afhalen een extra fee moet betalen van ongeveer ISK 175. Wij haalden dus 1 keer een bedrag af en betaalden de kleinere bedragen cash en de rest met de kaart. roadtrip ijsland

Totaal

overnachten vluchten eten uitstap varia auto
€           155.40 €            377.43 €          281.41 €       300.65 €        3.71 €     307.40

totaal dagbasis excl vlucht
euro/2 personen €       1426 €             210
euro/per persoon €           713 €            105
In totaal gaven wij dus voor vijf dagen zo’n 1400 euro uit voor twee personen, inclusief vluchten. Hiervan gaven we de tweederde uit aan de vluchten, de uitstappen en het eten. De rest waren de autokosten en de overnachtingen. Dit geeft je dan ook meteen een inzicht in hoe jij gemakkelijk kosten kan besparen. Als wij voor twee weken op reis waren geweest en steeds hadden gekookt, dan hadden we op twee weken ongeveer 2200 euro voor twee personen uitgegeven, inclusief vluchten. Dit had dan een dagbasis gegeven van €65 per persoon exclusief vlucht. Dit is dus een beduidend stuk lager! Als je dan ook af en toe nog eens gaat wildkamperen, kan je dit bedrag nog wat verlagen.

Deze artikels vind je vast ook leuk:

Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week Budgettips voor een roadtrip door IJsland Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik 48u in Reykjavik + tips om te besparen De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik Hoe kom je bij het vliegtuigwrak? Waarom schiereiland Snaefellsnes “IJsland in het klein” is Tips voor het autorijden in IJsland Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen? Is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?

facebooktwitterinstagram

2 oktober 2018
Autorijden in IJsland: tips & tricks
10 oktober 2018
Inpaklijst IJsland: wat moet je nu meenemen naar IJsland?

Comments

 • Sarah
  REPLY

  Ik was er 2 jaar geleden. Dure bestemming, vind ik toch hoor. Wij hebben er niet gekampeerd, dus dat maakt wel een verschil. Het eten vond ik vooral erg duur, dus zelf koken, deden we inderdaad ook af en toe. Als ik eens terugga, neem ik zeker mijn tent mee! 😉

  15 oktober 2018
 • Janet | thatonetime
  REPLY

  Leuk om te lezen. Ik vind dit soort overzichtjes altijd superhandig. Ik vind jullie budget meevallen hoor!

  16 oktober 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.