Autorijden in IJsland: tips & tricks

roadtrip ijsland

Autorijden in IJsland: tips & tricks

IJsland is een unieke en bijzondere bestemming. Ik zag nog nooit eerder zoveel natuurschoon op een zo’n korte afstand. Als je met de auto onderweg bent, wil je elke paar minuten stoppen omdat het uitzicht weer zó mooi is. IJsland leent zich trouwens uitstekend voor een roadtrip! Je hebt wel bussen tussen de grotere steden maar deze rijden vaak slechts enkele keren per dag en veel bijzondere plekken liggen nu eenmaal niet naast de bushalte. In dit artikel geef je een stapel tips voor jouw roadtrip door IJsland, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik maakte een roadtrip van een kleine week in het zuiden van IJsland en dit deed ik begin mei, buiten het hoogseizoen dus. Autorijden in IJsland is natuurlijk ergens gewoon hetzelfde als thuis, maar er zijn toch wat bijzonderheden aan rondcruisen met je bolide door de IJslandse natuur.

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Eerst en vooral: er zijn geen autostrades in het land. De grootste weg die je hebt, is de ringweg “1” die, zoals de naam het al prijsgeeft, volledig rond het eiland gaat. Deze is zo wat de hoofdweg en is volledig geasfalteerd. Hier mag je dan het hardste rijden van in heel het land: 90 km/u dus. De ringweg heeft ook nog verschillende zijtakken: de grotere hiervan zijn ook geasfalteerd en de snelheidslimiet varieert. budget ijsland roadtrip Daarnaast zijn er twee andere types weg: de onverharde gravel road en de zogenaamde F-wegen. Op een gravel road mag je met een gewone huurauto ook rijden, al is een gematige snelheid hier aangewezen. Hoewel je hier tot max 80 km/u mag, rijd je hier meestal niet veel harder dan een goeie 30 km/u omwille van al de opspattende steentjes en de mogelijke schade aan je huurauto. Het laatste type weg zijn de F-wegen, deze vind je vooral in het binnenland en hier mag je enkel met een 4×4 op rijden. Doe je dit niet en word je betrapt, dan zijn de boetes niet mals. Informeer je op voorhand goed: de F-wegen zijn slechts enkele maanden per jaar geopend voor autoverkeer. Zelfs in mei en juni zijn ze vaak nog afgesloten door ijs en sneeuw.

Moet je een 4×4 huren in IJsland?

Het antwoord is waarschijnlijk van niet. Maar het is afhankelijk van wat jouw reisplannen zijn in IJsland. Als je graag naar het diepe binnenland wilt en over de zogenaamde F-wegen wilt rijden, dan heb je er zeker een nodig. Je mag hier namelijk niet rijden met een gewone auto. Wil je echter de ringroad rijden en de bezienswaardigheden die in de buurt liggen bezoeken, dan volstaat een gewone huurauto. Als je jouw snelheid aanpast op de kleinere, niet geasfalteerde wegen dan kan je nog altijd ontzettend veel bijzondere plekken bezoeken tijdens je roadtrip.

Tips voor het autorijden in IJsland

Toen ik in IJsland was, waaide het de hele week behoorlijk stevig. Dit mondde in het zuiden zelfs uit tot een zandstorm, waardoor men de Ringroad tussen Vik en Höfn afsloot voor enkele dagen. Check dan ook regelmatig de verkeerswebsite van IJsland: road.is. Hier kan je ook terug vinden of de F-wegen in het binnenland geopend zijn. Bij hevigere wind of windstoten, hou dan steeds je autodeur stevig vast bij het openen en sluiten. Zelfs met twee handen als het moet. Een andere tip die ik je kan geven is om beurtelings de auto in en uit te stappen, dan vliegt de inhoud van je auto tenminste niet naar buiten. Parkeer, indien mogelijk, je auto met de neus tegen de wind in. Als een windstoot je dan toch verrast, dan plooit de autodeur tenminste niet om. Je kan hier om lachen of denken dat het niet kan gebeuren, maar de man die voor ons zijn huurauto weer kwam inleveren, had prijs. Een stevige windvlaag en omdat hij de deur niet goed vast had, plooide de deur plots om. Je wil niet weten wat je dit kan kosten, zeker als je onvoldoende verzekerd bent. De verkeersregels zijn er algemeen hetzelfde als in België of Nederland. Er geldt standaard voorrang van rechts en je rijdt aan de rechterkant van de weg. Ook mag je geen telefoon gebruiken achter het stuur en je mag geen of nauwelijks alcohol in je bloed hebben als bestuurder. Het enige wat misschien wat bijzonder is, is dat je steeds (ook overdag) met je dimlichten aan moet rijden. Je mag nooit off-road rijden: niet alleen om je auto niet te beschadigen maar vooral om de natuur niet te beschadigen. Stop dus ook zeker niet even om een mooie foto te nemen: voor je het weet, heb je grotere problemen dan een gemiste foto opportuniteit. Je mag enkel stoppen op een daarvoor voorziene stopplaats en nooit langs of op de weg. Maar gelukkig zijn er voldoende stopplaatsen onderweg dus een reden om gevaarlijk te doen. Wees voorzichtig op smalle wegen: ga nooit zomaar van de weg af om een auto te laten langsrijden. Vaak liggen er stenen en dergelijke die de (onderkant van je) auto beschadigen. Hou er rekening mee dat het weer zeer veranderlijk is in IJsland: je kan op een dag van een blauwe lucht met een stralende zon gaan naar bewolkt, miezerig, regen, een hevige storm, een heuse zandstorm of sneeuw en mist. Kortom, autorijden in IJsland is op de grotere wegen zeker niet moeilijker dan thuis. Maar door de weersomstandigheden of door de gravel roads waar je niet altijd aan ontstapt, is het toch aangewezen om een meer ervaren chauffeur te zijn.

De kosten voor een auto te huren in IJsland

Het huren van een compacte auto kan vanaf €30/dag (meer inzicht in je budget voor IJsland vind je in mijn budgetartikel) maar natuurlijk kost het je meer in het hoogseizoen. Ook wanneer je liever een 4×4 huurt om het binnenland te verkennen, zal je een stuk duurder uitkomen. Parking bij de watervallen en ander natuurschoon is veelal gratis. Enkel bij het Thingvellir National Park moet je ISK 500 per dag betalen om je auto te parkeren. Ook betaalden wij ISK 1000 enkele rit voor een toltunnel richting het prachtige Snaefellness schiereiland.

Deze artikels vind je vast ook leuk:

Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week Budgettips voor een roadtrip door IJsland Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik 48u in Reykjavik + tips om te besparen De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik Hoe kom je bij het vliegtuigwrak? Waarom schiereiland Snaefellsnes “IJsland in het klein” is Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip? Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen? Is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?

facebooktwitterinstagram

28 september 2018
Kamperen met het vliegtuig: IJsland
5 oktober 2018
Wat kost dat? // Roadtrip door IJsland

Comments

 • Aniek
  REPLY

  Ik kan me voorstellen dat je iedere paar minuten wil stoppen om een foto te maken. Wat een gave bestemming moet dit zijn!

  15 oktober 2018
 • geert
  REPLY

  wij willen in september naar IJsland kan je dan de f weg nemen van noord naar zuid met een 4×4 duster?

  17 januari 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.