Gluren bij de buren: de leukste steden in Brabant

Gluren bij de buren: de leukste steden in Brabant

Niet alleen België kent leuke steden, ook onze Noorderburen hebben fijne steden. Iedereen kent natuurlijk Amsterdam, Rotterdam en Maastricht, maar ook in de provincie Brabant, net over de grens, zijn er enkele kleinere steden die ideaal zijn voor een daguitstap of een weekend er tussenuit. In veel Nederlandse steden heb je bovendien koopzondagen, dus een dagje naar een Nederland is extra leuk op zondag! Ik stel je hier enkele leuke activiteiten voor in Tilburg, Breda, Eindhoven en ’s Hertogenbosch. Ook deel ik niet alleen enkele fijne en lekkere adresjes, ook geef ik je praktische informatie over jouw bezoek aan de stad.

Tilburg

Doen in Tilburg:

Als je, net zoals ik, liever Hedendaagse of moderne kunst ziet, dan klassieke kunst, dan is het Museum De Pont, wat voor jou. Ben je geïnteresseerd in mode en textiel? In 2017 is het Textielmuseum, het museum van het jaar geworden in Nederland, dus ook dit museum zal een leerrijk bezoek zijn. Ga je liever shoppen? Ik ontdekte enkele originele en bijzondere adresjes. In het zogenaamde Dwaalgebied vind je veel leuke winkels, zo ook de hippe conceptstore TIEN (Nieuwlandstraat 55), waar ik me moest inhouden om niet heel de winkel mee naar huis te nemen. Bij Superfly (Nieuwlandstraat 2) vind je fijne merken voor mannen en vrouwen met heel vriendelijke verkopers. Bij zowel Kunstlicht (Nieuwlandstraat 12) als Decennia Design (Tuinstraat 106) vind de leukste woonaccessoires. Bij die laatste winkel vind je ook originele en betaalbare cadeau’s en veel leuks voor kinderen, met een retrotouch.

Museum De Pont, Wilhelminapark 1 // di- zo 11-17u, do 11-20u // €10, gratis audioguide. Gratis do 17-20u00. Textielmuseum, Goirkestraat 96 // di- vr 10-17u, za-zo 12-17u // €12

Eten en drinken:

In Tilburg heb je ontzettend veel gezellige zaakjes voor een grote of kleine honger. Een van mijn favoriete plekken in de zomer is de hippe Spoorzone. Je kan er uren doorbrengen in de binnentuin of op het terras van onder andere RAW (Burgemeester Brokxlaan 79-8). In het centrum van de stad vind je ook nog The Talk (Heuvel 20) en Lunchcafe Nieuwland (Nieuwland 66). Zin in koffie en wat zoets? Dan kan ik je Koffiebar Buutvrij (Stationsstraat 49), Zoete Zaken (Tuinstraat 61) en Mugs & Muffins (Tuinstraat 49/01) aanraden. Pas bij die laatste wel voor de tosti’s en panini’s, ze klinken lekkerder dan ze zijn. Ook koffiebranderij Locals (Heuvelstraat 128) is een fijne plek. Een plek die ook in het oog springt, maar waar ik jammer genoeg enkel ben langs gereden met de auto, is De Wagon (Burgemeester Brokxlaan 1041), in een opgeknapt treinstel.

Tilburg

Praktisch

Op een zondag kan je gratis parkeren aan de achterkant van het station, bvb in de Burgemeester Brokxlaan. Je kan dan je bezoek aan Tilburg meteen beginnen bij RAW. Je kan ook gratis parkeren aan het NS-plein of bij het Boerhaaveplein. Op andere plekken en dagen betaal je ongeveer €2/uur. In de buurt: ideale stad om te combineren met een bezoek aan de Beekse Bergen of de Efteling.

’s Hertogenbosch

Doen in Den Bosch:

Dit is de enige stad van de vier die nog net echt ontdekte. Ik ging er wel gezellig uit eten, maar het gezelschap was zo fijn dat er van sightseeing niets van in huis kwam. In het Noordbrabants museum kan je tot half oktober nog de tentoonstelling bezoeken over de kleurrijke jaren ’80, net als de expositie van de intrigerende Chicharu Shiota met haar lijnenspel. Van Gogh Doorgelicht kan je nog tot januari 2018 bezoeken en vanaf oktober wordt ook Loving Vincent hieraan toegevoegd. De schilder Vincent Van Gogh heeft een bijzondere band met Brabant, op verschillende plekken in de provincie kan je meer te weten komen over de schilder en zijn kunstwerken. Ben je meer van moderne kunst en design? Dan is het Werkwarenhuis een aanrader: check zeker hun kalender voor diverse activiteiten. Ga streetart spotten bij de Tramkade en het Werkwarenhuis, vlakbij de Verkadefabriek.

Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 //di-zo 11-17u // €12 Werkwarenhuis, Tramkade 20-24 // di-zo 10u30-18u00, vr-za tot laat.

Eten en drinken:

Zelf ging ik lekker lunchen bij Eetcafé De Nar (Lepelstraat 39) , maar ook Brasserie Beton (Korte Putstraat 26) lijkt me een fijne zaak. En natuurlijk moet je een echte Bossche Bol proeven! Vlakbij het station vind je het hippe Coffeelab (Stationsweg 35). Een ideale plek voor een koffie, brunch of lunch maar je kan er ook de voorziene plekken ook fijn werken met je laptop. Verder weg vind je de Verkadefabriek (Boschdijkstraat 45) waar je bij mooi weer op het terras kan zitten en bij slecht weer duik je toch gewoon de filmzaal in?

Praktisch:

Parkeren kan je zowel in de stad als bij bijvoorbeeld Transferium Vlijmenseweg. Net buiten het centrum, maar een stuk goedkoper om te parkeren en je bent met de bus zo in de stad.

Op ontdekking in Breda

Breda

Doen in Breda:

Waar ik vorig jaar nog het MOTI bezocht in Breda, combineer je dit sinds 2017 met Breda’s museum. Beide zijn verhuisd naar een nieuwe locatie: het Stedelijke Museum Breda. Wil je liever ondergedompeld worden in een alternatieve sfeer? Loop dan zeker door het collectief Stek, waar verschillende ondernemers hun talent tentoonstellen. Iedereen is welkom maar je mag er je pas ‘vestigen’ als iedereen vindt dat je in de groep past. Huur betalen doe je er niet alleen cash, maar ook door klusjes uit te voeren op het terrein. Het is een bonte verzameling van caravans, oude bussen en zelf geknutselde hutjes waarin de verschillende ondernemers zicht gevestigd hebben. In de zomermaanden kan gaan relaxen op het stadsstrand van Breda: het Belcrum beach. Ook biedt de stad verrassend veel streetart. Zo heb je er de onder andere de Blind Walls Gallery bij parking Mols.

Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22 // di-zo 10-17u // €12 Collectief Stek, Veilingkade 9. Belcrum Beach, Veilingskade 12a// wo-zo bij mooi weer.

Eten en drinken:

Op en top genieten van eten kan je op de hoek bij het Nassau hotel, bij Liefdesgesticht (Franciscanessenplein 1). Meer budgetvriendelijke adresjes zijn onder andere Puick (Veemarktstraat 56) waar je ook fijn kan shoppen, In Kannen en Kruiken (Veemarktstraat 45) en verse friet automatiek Clovis (Reigerstraat 13).

Praktisch:

Een verblijf in het bijzondere en unieke Hotel Nassau is een aanrader. Dit luxury lifestyle hotel is verrassend betaalbaar en is gelegen in een voormalig kloostergebouw met als hoogtepunt de indrukwekkende neogotische kapel. ’s Ochtends bij je ontbijt kijk je uit op de kapel en kan je er dromen over de feesten die je er wilt geven of hoe de kloosterzusters hier hun zondes opbiechtten. Parkeren kan je onder andere bij parkeergarage De Barones (€14/dag) maar even goed op straat tegen een tarief van ongeveer €2.2/uur (2017).

Eindhoven

Eindhoven

Doen in Eindhoven:

Enkele jaren geleden was ik al eens in Eindhoven en toen ik ontdekte ik maar een klein stukje van de stad. Ik ging er shoppen in de buurt van de “Blob” en de Piazza. Het hippe Strijp-S, het creatief en cultureel hart van Eindhoven wil ik heel graag een keer bezoeken. Industriële zones die een herbestemming krijgen, ik heb er een zwak voor. Maar ook het museum van hedendaagse kunst, het Van Abbemuseum of natuurlijk het Philipsmuseum zijn ideale plekken om te verkennen in de stad.

Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 // di-zo 11-17u // €12 Philipsmuseum, Emmasingel 31 // di-zo 11-17u00 // €9

Eten en drinken:

De dag starten doe je met een lekkere koffie! Dat kan bij Coffeelab (Stationsplein 17), de Bean Brothers (Bergstraat 14a) of Zwartwit koffie (Victoriapark 7). Een hapje eten in de stad kan dan weer bij onder andere Bagel & Juice (Kleine Berg 19), Restaurant Welp (Kleine Berg 35), Mood (Keizersgracht 6), De vooruitgang (Markt 11) of Kazerne (Paradijslaan 2). Bij Strijp-S vind je onder andere Radio Royaal en het Ketelhuis. Kan je niet kiezen? Ga dan naar Down town Gourmet Market (Smalle Haven 2), een overdekte foodmarket met voor ieder wat wils.

Praktisch:

In de stad zelf kan je op zich parkeren op straat, maar het is aangenamer om een van de parkeergarages te gebruiken of om je auto te stallen op een parkeerplein aan de rand van de stad. Hier vind je ook P+R Meerhoven van waar je gemakkelijk met de bus tot in het centrum raakt. Ik logeerde bij het heerlijke Studio nr 7, op de bovenste verdieping van het fijne huis van een architectenkoppel. Een lichte en ruime kamer met een goed bed en ’s ochtends krijg je er een lekker vers ontbijt bij. Wist je dat elke van deze vier steden op het programma staat voor de komende editie van de Brabantnacht? Vorig jaar ontdekte ik Breda en dit jaar ga ik regio Eindhoven ontdekken tijdens een shortstay.

 facebooktwitterinstagram

7 september 2017
Wat kost dat? // Roadtrip door Zwitserland en Italië
18 september 2017
48u Reykajvik: haal alles uit je bezoek met de Reykjavik City Card

Comments

  • Jessica
    REPLY

    Leuk om wat meer over Brabant te lezen! Als ik weer terug in het land ben moeten we zeker een kop koffie doen, ofwel in het gezellige Brabant of bij jou in de buurt haha ;p

    17 september 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.