3x het beste van 2016

3x het beste van 2016

Omdat ik wel van lijstjes hou en het altijd fijn vind om jaaroverzichten, top-zoveels en andere lijstjes te lezen, geef ik jou hier, net zoals vorig jaar, het beste van scratchingmymap van afgelopen jaar. Een jaar waarin mijn blog al twee jaar online staat en waarin ik reizen deed waar ik vast heel 2017 mee kan vol schrijven. Ik neem je mee door mijn beste gelezen artikels, de populairste instagramfoto’s en deel ik enkele happy moments!

De 5 best gelezen artikels van 2016:

Hier geef ik jou de vijf artikels die ik schreef in 2016 die het meest gelezen werden.

1 Een rondleiding door mijn liefste Leuven

2016 was het jaar waarin ik iets wou proberen wat ik dacht dat me niet zou lukken: ik organiseerde in januari voor de eerste keer een blogevent in mijn liefste Leuven. Ik deelde mijn wandeling door de stad en die lazen jullie graag. Dat kan alleen maar betekenen dat jullie graag Leuven willen ontdekken en dat kan ik alleen maar toejuichen! Het was zo’n succes dat er een tweede editie in oktober kwam. Ben jij er de volgende keer ook bij?

Leuven

2 De Big Trip: reisplannen

Een van de dingen waar ik van droomde die in 2016 werkelijk werd is om een langere reis te maken. Ondertussen zijn we twee van de drie maanden ver en hebben we net een spetterend oudejaar achter de rug in Singapore. In dit artikel deelde ik onze reisplannen met jullie en dat werd goed gesmaakt!

mutianyu

3 Breda ontdekken tijdens de Brabantnacht

Half september mocht ik naar de allereerste editie van de Brabantnacht en koos ik voor Breda. Net over de grens maar toch bezocht ik de stad nog niet eerder. Niet alleen de stad is fijn maar het concept van de Brabantnacht is voor herhaling vatbaar. Zet dat al maar in je agenda!

Hotel Nassau Breda

 

4 Genieten in Borgloon

Ik heb de goede/slechte (schrappen wat niet past) gewoonte om de wederhelft nogal graag voor zijn verjaardag een tripje cadeau te doen. Toen ik las dat je in de zomermaanden in Borgloon kan logeren in een heuse boomtent, was de keuze dan ook snel gemaakt. Ons bezoek bewees me dat je helemaal niet ver hoeft te gaan en dat mijn eigen Belgenlandje veel te bieden heeft.

Borgloon

5 Drie keer de liefste locals in Indonesië

Onze eerste reis buiten Europa ging naar Indonesië in Azië en het was meteen raak. Toen was er nog geen sprake van scratchingmymap en gek genoeg heb ik er ook nog maar één artikel over geschreven. Misschien moet ik daar in 2017 eens verandering van maken…

Lombok Indonesie

De 5 populairste instagramfoto’s van 2016:

In december plaatste ik 149 foto’s op instagram en kreeg ik 12131 hartjes van jullie terug. Van de vijf populairste foto’s zijn er vier van de laatste twee maanden, van de Big Trip zoals ik de reis noem. De reis waar ik lang naar uit gekeken heb en veel tijd heb doorgebracht om het voor te bereiden en veel plezier aan heb beleefd om deze voor te bereiden. Ook één waarin ik zoveel moois zag dat mijn camera overuren maakte en dat deelde ik dan ook met plezier met jullie.

1 Uitzicht over de Chinese muur

Ik werd gescammed door een vriendelijk uitziend vrouwtje aan de bushalte maar raakte toch op eigen houtje aan de Chinese muur in Mutianyu. Omdat ik weigerde extra neer te tellen voor een kabellift, wachtte me eerst een pittige klim naar de muur. Stiekem vond ik dit eigenlijk zwaarder dan de klim op de muur zelf. Eenmaal boven, klommen we helemaal tot toren 23 en onderweg werden we op prachtige utzichten getrakteerd.

2 De iconische Basiliuskathedraal in Moskou

Onze reis begon in Sint-Petersburg maar Moskou is het officiële begin van de iconische Transmongolië express. Ik stond dan ook te popelen om het Rode Plein te betreden. Een monumentaal plein, langs een kant geflankeerd door het Kremlin en hier naast de kleurrijke Sint-Basiliuskathedraal. Op het dak van deze orthodoxe kathedraal staan gekleurde uien en het vormt dan ook een van de meest herkenbare en bekende beelden van Rusland.

3 The Peak in Hong Kong

Na vijf weken met de trein te reizen door Rusland, Mongolië en China, goed voor 11000 kilometer, brengt het vliegtuig me in Hong Kong. Een einde en begin van een hoofdstuk, al is het gelukkig nog niet in de helft van de reis. Voor het eerst weer fijn twintig graden en bijgevolg kan ik fijn in jeans, sneakers, T-shirt en met een zonnebril op mijn snoet de stad in. Natuurlijk kan een bezoek aan the Peak niet ontbreken!

4 De Great Buddha in Leshan

Een van de laatste plaatsen die we bezoeken in China is de Great Buddha van Leshan. Meer dan zeventig meter hoog is dit beeld jaren geleden uit de rotsen gehakt. Je moet er, typische Chinees, aanschuiven om de trap af te moeten die je langs heen het beeld naar beneden slingert, maar imposant is het zeker.

5 Uitgestrekt tulpenveld in Nederland

Het lijkt een eeuwigheid gelegen, maar in het voorjaar was ik regelmatig in Friesland, in het hoge noorden van Nederland te vinden voor mijn werk. Toen ik op een zondagochtend de driehonderd kilometer aan het rijden was, besloot ik er even af te rijden voor een korte stop. Deze keer niet bij een tankstation maar in de natuur tussen de tulpenvelden. Het was de eerste keer dat ik deze bekende velden ging bekijken maar ik heb me alvast voor genomen dat dit niet de laatste keer zal zijn.

Happy moments

Enkele dingen waar ik héél blij van word. Dit jaar bezochten meer dan 11500 mensen mijn blog en lazen jullie met zijn allen meer dan 22400 pagina’s hier. Op mijn 40 verschillende blogposts lieten jullie maar liefst 200 reacties achter, die ik allemaal probeer te beantwoorden. Al loop ik momenteel nog loeihard achter door het gebrek aan internet op reis. Meer dan zevenhonderd mensen volgen mij instagram en jullie klikten bijna 12000 keer op LIKE. Geweldig vind ik dit: heerlijk om te weten dat jullie de reismomenten die ik met jullie deel zo weten te appreciëren. Ook veranderde er achter en voor de schermen vanalles en trakteerde ik mezelf op een nieuwe lay-out waarmee ik dan aan het puzzelen sloeg. Ook in 2016 vond ik het leuk om me verder te verdiepen in dit technisch stukje en dat ben ik ook van plan om te blijven doen.

Bedankt om mee te lezen. Niet alleen tot het einde van deze blogpost maar vooral om mijn reisavonturen te volgen en om informatie te komen vergaren. Ik hoop dat je hier inspiratie kan op doen en zelf op reis vertrekt, om ook jouw scratchmap verder te kleuren. Graag tot snel en laat gerust regelamtig een reactie achter of een digitale duim/like/hartje. Daar word ik namelijk heel vrolijk van! Bedankt en tot in 2017!

Wat waren jouw favorieten dit jaar?

 facebooktwitter – bloglovin – instagram

24 december 2016
The Big Trip #7: over helderblauwe meren en het einde van een hoofdstuk
2 januari 2017
The Big Trip #8: Hong Kong liefde en luilekkeren op het strand

Comments

 • meisje
  REPLY

  Nog veel meer van het zelfde gewenst voor 2017!

  1 januari 2017
 • Ilona
  REPLY

  Wat hebben jullie in 2016 véél van je map kunnen krassen en wat begint 2017 ook fantastisch!
  Héél veel plezier nog de laatste maand van jullie grote avontuur. Geniet ervan!
  Ik ben heel benieuwd wat voor avonturen 2017 met jullie meebrengt.

  1 januari 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.