De beste vliegtuigtickets boeken
Ik zeg hier bewust “beste” en niet goedkoopste tickets. Als je enkele weken gaat backpacken in Azië dan schrikt het je waarschijnlijk niet af om nog een tussenstop van enkele uren in te lassen om zo de goedkoopste vlucht te scoren. Ga je echter drie dagen op citytrip, dan loont het vaak om toch wat meer te betalen voor betere vluchturen.
Research is key
Vierhonderd euro voor een vliegticket, retour. Yay or nay? Als dat ticket je naar Bangkok of New York brengt: fijne prijs. Is dat echter de prijs voor een Europese bestemming zoals Boedapest of Kopenhagen, dan is zou ik me snel een andere citytripbestemming zoeken. Ken dus de gemiddelde prijs voor jouw bestemming. Mijn tip voor jou? Zoek jouw bestemming op in de periode die jij wilt reizen, een keer binnen 1 maand, 3 maanden en 6 maanden. Dan krijg je zo wat een idee van een doorsnee prijs voor je vliegtuigticket.
Bij veel Belgen leeft het idee dat last-minute boeken het goedkoopste is. Hate to break your bubble, maar dat is niet zo. In tegendeel zelfs: er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de prijzen van tickets en blijkt dat doorsnee gezien een 6-8 weken voor vertrek. De prijsstrategie van vliegtuigmaatschappijen is ontzettend ingewikkeld en niet te doorgronden dus er is geen gouden regel.
Mijn persoonlijke strategie? Als ik een citytrip wil maken, dan is het voor mij belangrijk dat ik zo weinig mogelijk vakantiedagen hiervoor hoef te gebruiken. Mijn citytrip naar Warschau, was zelfs letterlijk een weekend: zaterdagochtend heen en zondagavond terug. Uiteraard ben ik niet de enige die dit graag doet, en ook in populaire periodes zoals de kerst- of schoolvakanties, is mijn beste tip om vooral niet te lang te wachten met boeken. Zie je een goede prijs? Boeken die handel.
Reykjavik, op slechts 3uur vliegen en je staat in een andere wereld.
Niet alleen de prijs is belangrijk maar ook het aantal overstappen, de vluchtduur en vertrek- en aankomsttijden. Zelf wil ik altijd rechtstreeks vliegen voor een Europese bestemming. Maar onderweg naar Azië is een tussenstop niet alleen onvermijdelijk, maar kan dit juist ook een fijne manier zijn om een een stad te bezoeken die je apart niet snel zou aandoen. Wees kritisch naar het aantal overstappen en de duur hiervan. Een lange overstap kan leuk zijn voor een eerste indruk aan deze stad maar vergeet niet dat je natuurlijk ook weer geld uitgeeft aan eten, vervoer, een eventuele overnachting en natuurlijk entertainment. Dan is jouw “bespaarde” dertig euro er ook weer snel door.
Het hoe, waar en wanneer van het boeken van vliegtuigtickets.
Ook over het aankopen van je ticket, is een geliefd onderwerp in discussies. Op een weekdag zou beter zijn dan in het weekend, omdat mensen vooral in het weekend tijd hebben om online te zoeken. Anderzijds zouden er in het weekend minder zakenmensen tickets boeken, dus kan boeken in het weekend weer interessant zijn. Op maandag lanceren vliegtuigmaatschappijen vaak hun promoties… Zelf heb ik het idee dat boeken in het begin van de week mij betere ticketprijzen oplevert dan in het weekend.
Zonsopgang boven de wolken – onderweg van Doha naar Jakarta.
Mijn favoriete boekingstools zijn Momondo en Skyscanner maar ook Google Flights gebruik ik. Ook zal ik steeds de websites van de maatschappij zelf bekijken voor de beste prijs. Laat jij je afschrikken door verhalen over het wissen van cookies en andere wilde verhalen? Dan kan het fijn zijn om gewoon nog naar een boekingskantoor te gaan zoals Joker of Connections. Zij helpen je met het vinden van een goede vlucht en soms krijg je ook meer service (zoals het verplaatsen of annuleren van jouw vlucht) voor jouw geld. Zelf vind ik het gewoon ontzettend leuk om alles online uit te pluizen, maar weet dus dat je altijd terecht kan bij een boekingskantoor als dat niet aan jou besteedt is.
Heb jij (bewust) de tips uit het eerste artikel overgeslagen? Dan kan je op skyscanner of ryanair altijd inspiratie opdoen op basis van een goedkoop vliegtuigticket. Zoek zonder eindbestemming of kijk bij ryanair bij de promoties. Maar boek nooit zonder je research verder uit breiden. Zo zag ik ooit een spotgoedkoop ticket naar Dublin, maar waren dat weekend de prijzen voor een overnachting zo duur, dat het toch niet meer zo interessant was voor de portemonnee.
Mijn gouden regel: eens een goede prijs/vlucht gevonden voor jouw reisperiode, niet twijfelen maar doen. En ook nooit meer de prijzen bekijken erna. Ik zag een keer na het boeken hetzelfde ticket voor €20 goedkoper en was dan boos op mezelf dat ik die niet gevonden had. Terwijl die twintig euro op een ticket van €600 echt geen slecht humeur waard is!
Wees flexibel
Omdat vliegen in het midden van de week goedkoper is dan vliegen in het weekend, kan het dus zeker lonen voor bijvoorbeeld lange reizen om flexibel te zijn met dag van vertrek. Bij nagenoeg elke vliegtuigmaatschappij kan je op hun website even een overzicht van enkele dagen opvragen, waardoor je in één oogopslag kan zien op welke dagen je de goedkoopste tickets kan scoren.
Het is niet omdat je jouw bestemming hebt gekozen, dat je niet flexibel kan zijn in de keuze van jouw luchthaven. Bekijk eens alternatieve luchthavens, zo kan je in New York niet alleen vliegen op JFK maar ook Newark. Maar vergeet niet om ook de kostprijs van je vervoer van de luchthaven naar het centrum of jouw hotel mee in rekening te nemen. Soms is het beter een tikje meer te betalen voor een beter gelegen luchthaven. Voor verre vluchten kan het ook lonen om eens nabijgelegen luchthavens te bekijken voor vertrek. Dusseldorf, Eindhoven en Schiphol kunnen goede alternatieven zijn voor Brussel. Maar evengoed kan vertrekken van Rome of Barcelona dat zijn, doordat de prijzen voor tickets binnen Europa zo scherp geprijsd zijn door de vele prijsvechters.
Ook raad ik je aan om ook zelf flexibel te zijn en zo licht mogelijk te reizen, of enkel met handbagage. Een sprintje trekken tussen twee gates gaat net iets beter wanneer je niet met vier verschillende tassen loopt te jongleren. Ik denk niet dat ik ooit al op citytrip bent geweest met meer dan handbagage. Let wel even op: het formaat van de handbagage verschilt van maatschappij tot maatschappij. Ik heb zelf een exemplaar dat van 55x40x20 centimeter en die is dus geschikt voor vluchten met onder andere Ryanair, Easy Jet, Brussels Airlines, Vueling, Turkish Airlines en Iberia. Maar ook je ruimbagage is best zo licht mogelijk. Zo hanteert bijvoorbeeld Air Asia andere tarieven voor 15 en 20 kg. En laten we eerlijk zijn, zoveel heb je nu eigenlijk ook niet nodig.
Op het vliegtuig
Tenslotte wil ik je nog even meegeven dat ik zelf altijd en overal online incheck. Ik kan mijn eigen stoel kiezen en ik kan vooral ook de fast lane nemen bij het inchecken van mijn bagage. Seatguru is het walhalla van de frequente reiziger: ze geven je voor elke vliegtuig een overzicht van het seating plan, waardoor je jouw ideale plek kan uitkiezen. Zit jij graag aan het gangpad of geniet je toch liever van het uitzicht vanop de windowseat?
Yes, we hebben tickets geboekt naar onze droombestemming, happy dance! Volgende keer geef ik je tips over hoe je jouw route het handigste kan uitstippelen.
Liese zegt
Fijne tips! Zelf snuister ik vaak bij de goedkoopste tarieven van Ryanair, om te kijken of ik ergens een fijn weekendje kan scoren voor weinig geld. Volgende week vlieg ik daardoor heen én terug naar Kopenhagen voor nog geen tien euro retour, koopje! Is inderdaad ook midden in de week, dus flexibiliteit is key ^^
Lynn zegt
Yes, Lotte!
Ik heb net Momondo verkend door je post, ik wist dat ik op je reisblog moest komen zoeken 😉
Ik heb ‘fare alerts’ ingesteld, heb je hier al ervaring mee? Werkt dit degelijk?
Of is er een website/tool om 3 weken in te geven in de periode Nov-Dec, ergens spaans Zuid-Amerika of Zuid Azië?
lottevdw zegt
Zelf heb ik die fare alerts nog niet gebruikt, maar volgens mij zeker het proberen waard. Wat je ook eens kan doen is met Skyscanner kijken: nu kan niet alleen het “naar”-land blanco laten, maar kan je ook ingeven dat je wilt vliegen in een bepaalde maand in plaats van een periode! En op google flights kan je bijvoorbeeld een maand ingeven, de lengte van je reis + Zuid-Amerika en Azië! Daar kan je geen alerts instellen, maar wel gecombineerd zoeken. 🙂