Inpaklijst I: technologie op reis

Bali toeristisch

Inpaklijst I: technologie op reis

Of ik nu voor een langere tijd op reis ga of voor enkele weken in de zomer, ik maak altijd een inpaklijst. Enkel voor mijn werktrips en citytrips pak ik ondertussen al blindelings in. Technologie en het hele online leven (deze blog en bijhorende social media-kanalen zijn daar een goed bewijs van) spelen steeds een grotere rol in het dagelijks leven en zo ook op reis. Daarom maakte ik deze keer een inpaklijst voor de technologie die ik altijd meeneem op reis. Zeker nu dat we enkele maanden gaan reizen en ik ook mijn blog wil onderhouden, kan ik niet zonder bepaalde items.

Deelde ik al eerder tips over reizen met handbagage en waarom ik echt niet meer zonder mijn packing cubes kan, dan geef ik jou hier een handige inpaklijst voor alle gadgets op reis. Uiteraard is dit een ‘hoofdstuk’ van je inpaklijst dat je eenvoudig kan reduceren door gewoon geen/weinig technologie mee te nemen.

Inpaklijst: technologie

1 iPhone + lader

Kunnen we nog zonder een smartphone? Ik alvast niet meer (of toch met moeite). We nemen er foto’s mee, gebruiken het om de weg te vinden en even een leuk restaurantje op te zoeken. Onderweg boek ik even een hotel voor de volgende stop op onze roadtrip, gebruik ik een app om een bedrag in een andere munteenheid om te rekenen naar de vertrouwde euro of gebruik ik de zaklamp om de weg te vinden in het donker. Ik denk dat de reizigers die nog (durven/kunnen?) vertrekken zonder, op één hand te tellen zijn.

2 Fototoestel + geheugenkaart + lader

Hoewel de kwaliteit van camera’s in de betere smartphone steeds een hogere kwaliteit leveren, zal niet iedereen hier genoegen mee nemen. Aspirant-fotografen breken vaak hun hoofd over welke camera en lenzen ze echt niet kunnen missen omdat al die technologie ook best wat weegt. Ik heb dat dilemma niet: ik heb een compact fototoestel waar ik heel tevreden van ben. Langzaamaan leer ik mijn toestel wat beter kennen en wie weet maak ik ooit de stap naar een spiegelreflex voor beginners…

 

Mijn allereerste digitale fototoestel jaren geleden was nog zo’n onding dat op batterijen werkte. Ik mag er nu niet meer aan denken. 🙂 Maar vergeet dus zeker je kabel niet, of je kan na enkele dagen al die avonturen niet meer vastleggen op beeld of video. Ook extra geheugenkaarten zijn onmisbaar als je van plan bent om veel foto’s te nemen of langere tijd op reis gaat. Een kleine tip: als je standaard JPEG foto’s neemt en je camera heeft 20 megapixel, dan kan je ongeveer 2000 foto’s kwijt op een geheugenkaartje van 16 Gb. Ken dus jezelf: ben je een type dat veel foto’s neemt of toch niet heus? Dan weet je of je voor een kaartje van 16/32/64 Gb moet gaan.

inpaklijst reis

3 Powerbank

Heel leuk al die technologie, maar met een lege batterij kan je er niets mee. Zeker als je je toestellen intens gebruikt om bijvoorbeeld heel veel foto’s te maken, dan durft de gevreesde “battery low”- melding al wel eens sneller te verschijnen dan het einde van de dag. Of je bent nu eenmaal op een plek waar je er simpelweg geen of te weinig stopcontacten zijn. (In een gertent in Mongolië bijvoorbeeld). Hiervoor is een powerbank ontzettend handig. Je hebt er in alle maten, gewichten en prijzen maar vergelijk wel goed. Kijk naar de “power” in mAh zodat je ongeveer kan inschatten hoeveel keer je jouw toestel ermee kan opladen. Zelf vind ik ook de afmetingen en het gewicht een belangrijke factor om in beschouwing te nemen.

4 Internationale reisstekker

Afhankelijk van jouw reisbestemming (hier vond ik een handige kaart) moet je al dan niet een internationale reisstekker meenemen. Kort samengevat moet je er altijd een meenemen als je naar de VS, Australië of UK gaat, in Latijns-Amerika en Azië ontsnap je er waarschijnlijk ook niet aan en voor veel bestemmingen in Europa of Afrika hoef je hem niet op je inpaklijst te zetten. Zelf heb ik zo’n kleurrijk exemplaar die in elkaar klikt tot een blokje als hij niet gebruikt wordt, maar waarmee je wel alle stekkercombinaties kan maken.

5 Kleine compacte laptop + lader

Mijn lange reis van drie maanden is de eerste reis waar ik een compacte laptop meeneem. Alle andere trips, maakte ik gebruik van mijn iPhone voor op internet te surfen of het thuisfront op de hoogte te houden, en mijn blog nam dan ook eventjes vakantie. Of ik had wat vooruit gewerkt en zo verscheen er toch nog nieuwe content.

Na lang twijfelen (prijs/kwaliteit/gewicht/formaat) koos ik voor een Asus van 11 inch, met een touchscreen. Laptop, beschermhoes en lader wegen samen net geen 1400 gram, wat voor een reiziger natuurlijk een belangrijke eigenschap is.

inpaklijst reis

6 Externe harde schijf als back-up

Als je bij alle bovenstaande punten al volmondig JA hebt gezegd, dan ben jij ongetwijfeld van plan om veel foto’s of zelfs video’s te maken en het thuisfront op de hoogte te houden. Wie weet heb je ook een blog waar je graag aan werkt of heb je een laptop nodig om onderweg te werken. Alleszins: niet alleen je toestellen zijn belangrijk maar het is misschien nog belangrijker om een goede back-up te kunnen maken onderweg. Zelf hecht ik vooral veel waarde aan mijn foto’s dus daar komt Dropbox of een externe harde schijn natuurlijk van pas. Maar omdat we ook veel uren op de trein gaan doorbrengen en mijn vriend nu eenmaal heel erg graag series en films kijkt, vertrekken we ook niet zonder een compacte harde schijf. Zelf kan ik je alvast de merken LaCie en WD aanraden: licht en compact maar toch robuust. Beide zijn ook compatibel met Apple en Windows.

7 Al dan niet een e-reader

Al behoor ik wel nog toch tot team-papieren-reisgids. Maar met een e-reader spaar je hele kilo’s aan boeken en reisgidsen uit, zeker als je meerdere landen gaat bezoeken. Op onze grote reis nemen we de Rough Guide van Zuid-Oost Azië maar en de landengidsen gaan digitaal mee in de rugzak. Zo heb ik toch nog het plezier van een “echt” boek en besparen we onszelf toch van wat gesleur.
Nog ruimte over in je backpack en kan je niet zonder muziek? Dan kan je, naar je eigen wensen en noden, ook nog een goede hoofdtelefoon, ipod en/of draagbare box met bluetooth overwegen.

Alle de hierboven genoemde technologie gaat mee: als ik al de toestellen die mijn vriend en ik meenemen op reis (laptop, fototoestel, e-reader en 2 iphones, alles met hoes + lader, reisstekker en powerbank) kom ik op een totaal van 3 kilogram een technologische spullen. Valt dit mee of vind jij het overbodig en reis jij lekker light met enkel je smartphone?

Inpaktips: technologie op reis

Combineer

Veel toestellen hebben dezelfde soort lader zoals eentje met USB-aansluiting. Het is compacter om een USB-splitter mee te nemen en één netaansluiting, dan voor elk toestel apart een aansluiting die in het stopcontact kan. Ook kan je zo meerdere toestellen tegelijk opladen.

inpaklijst reis

Handbagage

Stop je gadgets altijd in je handbagage: niet alle batterijen zijn dol op het drukverschil in het bagageruim van het vliegtuig. Ook zijn dit vaak eerder waardevolle spullen en die houd ik dan ook altijd bij mij in mijn handbagage. Pak ook steeds het toestel en de lader samen in, zodat je bij vertrek niet een van beide vergeet. Zelf bundel ik ook het meeste in een kleine pakzak zodat ik ook niet hoef te zoeken naar het juiste kabeltje.

Power baby

Laad voor vertrek alles op. Als je bijvoorbeeld naar de VS vliegt, moet je al je toestellen kunnen inschakelen indien de security je hierom vraagt. Ook ben ik al getuige geweest van een klein drama aan de gate als mensen hun smartphone batterij leeg was, op de moment dat ze hun e-ticket moeten laten zien.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Bij smartphonehoesjes.nl vind je niet alleen hoesjes, zoals deze voor de laatste nieuwe iPhone of Honor 8 hoesjes maar ook ander leuks zoals de fotolenzen die ik gebruik. Dit voor verschillende merken van telefoons en voor ieder zijn budget. Zoals steeds geef ik mijn eigen mening, ongeacht of het een samenwerking betreft of niet. Heb je hierover vragen of wil je ook samenwerken, aarzel niet om mij te contacteren.

scratchingmymap facebooktwitter – bloglovin – instagram
7 oktober 2016
In beeld: blogevent in Leuven
15 oktober 2016
Australië: een gevarieerde route van 2 weken

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.