Een zondagse wandeling door Den Haag

Den Haag

Een zondagse wandeling door Den Haag

Eind september ging een op een zonnige zondag naar Den Haag. Een stad waar we al langer eens heen wouden, zonder eigenlijk echt te weten waarom of voor een specifiek doel. We ontdekten dus zonder verwachtingen deze stad en wandelden langs vele leuke plaatsen op onze ontdekkingstocht. Van architectuur en design tot massa’s leuke restaurants, koffiebars en winkeltjes. Den Haag heeft zoveel om te ontdekken.

Wandeling door Den Haag

Omdat we ’s middags aankomen in de stad, en je natuurlijk niet met een hongerige maag aan je stadswandeling kan beginnen, besluiten we meteen een koffiebar in te duiken. Bij Crunch genieten we van een lekkere cappuccino en van respectievelijk de carrotcake en de amandel-sinaasappelcake, beide overheerlijk. Vlakbij op het Prins Hendrikplein is een zondagse markt bezig en staat een geestige “origami” draaimolen. De zon breekt door de wolken en we zijn klaar voor onze wandeling! Als je wel zin hebt in een wandeling van ongeveer vier kilometer langs verschillende leuke architectuurplekjes, gezellige koffiebars en prachtige winkeltjes, dan heb je ongetwijfeld wat aan mijn stadswandeling.

Architectuur in Den Haag

We starten in het zogenaamde Geuzen- en statenkwartier, bij het Gemeentemuseum en het Museon. Het gemeentemuseum heeft een vaste collectie van bijna driehonderd Mondriaanwerken maar heeft ook afwisselende exposities. Momenteel loopt er een Ode aan de Nederlands Mode. Zelf ben ik het museum niet binnengaan omdat ik de toegangsprijs van bijna veertien euro te hoog vond voor niet te kunnen genieten van de Indian summer zon. Maar het gebouw zelf vond ik wel een pareltje. Een statig geel gebouw uit de jaren dertig, dat het allerlaatste gebouw was van de hand van architect H.P. Berlage. Hij maakte ook een ontwerp voor het Vredespaleis, iets verderop, maar dat werd niet geselecteerd. Je kan trouwens design van hem vinden in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ik weet niet juist waarom maar het gebouw trekt me aan, met zijn groenige strakke letters op de voorgevel. Misschien is het de ritmiek en de geometrie die me fascineert en ook het niet-standaardformaat van bakstenen valt me op. Deze zijn speciaal gemaakt voor dit ontwerp zijn 11 centimer lang en gaan nu door het leven als de Berlage-steen. Samenwonen met een architect, iets van wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien. 😉 Aangrenzend vind je trouwens het Museon, het GEM (museum voor actuele kunst) en het fotomuseum, die niet alleen een aparte ingang hebben maar waarvoor je ook een aparte toegangsticket nodig hebt. Goed, na deze kleine architectuur hoogmis, gaan we verder met onze wandeling. Loop je om het gemeentemuseum, dan kom je een oude alarmcel tegen met hierin een buste van Stalin. Een kunstwerk van twee Russische kunstenaars, dat eerst in de hoerenbuurt in de Geleenstraat stond. Iets waar Stalin wel van hield naar het schijnt, al hoort een dictator natuurlijk achter slot en grendel zoals hij hier ook staat. Aan de achterkant van het Museon vind je niet alleen het Omniversum en Brasserie Berlage maar ook goed gezelschap. Je kan er namelijk hand in hand lopen met een metershoog standbeeld van Nelson Mandela.

Op reis in Den Haag

Langs het park Zorgvliet kan je een mini-reis rond de wereld maken. We liepen er door de ambassadewijk en liepen zo langs de ambassades van onder andere Indonesië, India en Zuid-Korea. De ambassade van Thailand is echt in een spuuglelijk gebouw en het meest amusante vond ik dat van Vaticaanstad. Wat vond ik hier nu zo geestig aan? Het was met ruime voorsprong het grootste gebouw van de straat met de grootste tuin, volgens mij was het bijna een kwart zo groot als de stadstaat zelf. Is er een mooier punt om je wereldreis in Den Haag te eindigen bij het Vredespaleis?

Vredespaleis

We laten het Vredespaleis achter ons, genieten van de zon en een verse vruchtensap en lopen de Zeestraat in. Hier vind je het beroemde Panorama Mesdag en Museum voor Communicatie. Deze laatste heeft ook een leuke museumshop en een prachtige inkombalie gemaakt uit hout. We kuieren door het Noordeinde, waar we onder andere op Lola botsen, waar de eigenaars hun liefde voor fietsen en koffie weten te combineren, een Engelstalige Bookstore en Oh Crepe!, een van de vele pop-upshops die de stad telt. Voor mijn volgende bezoek aan Den Haag staat zeker Stanley & Livingstone op het programma. Een winkel boordevol wereldbollen, wereldkaarten en reisgidsen, dat moet zo wat mijn droomwinkel zijn! Met een ommetje langs het statige Mauritshuis aan de Hofvijver, lopen we weer terug naar de winkelstraat Spui waar de tram op onze wacht. Nu ja, eerder wij op de tram maar dat andere klinkt beter. Met de auto rijden we een tikje verder, naar de rand van de stad, naar restaurant Mama Kelly in een prachtige industrieel pand, waar ik al mij al eerder lyrisch over uitliet. Over de verschillende plaatsen waar we aten en iets dronken, volgt later nog een apart artikel. Mama Kelly Den Haag

Den Haag praktisch

Ook zin gekregen in een dagje of zelfs weekend Den Haag? Met de rechtstreekse trein sta je op 1.5u vanaf Antwerpen in het centraal station van de stad. Met de auto doe je er even lang over en vanuit bijvoorbeeld Leuven mag je er een halfuurtje bij tellen. Den Haag heeft trouwens fantastische P+R: wij parkeerden bij P+R Hoornwijck en betaalden slechts €2 voor de parkeerkaart + dagkaart voor de tram voor 2 personen. In het weekend ben je maar twee euro kwijt en in de week het dubbele. Je kan met 4 personen gebruik maken van dezelfde dagkaart dus het is echt spotgoedkoop. Op een kwartier sta je in het centrum van Den Haag en op een halfuur kan je gaan uitwaaien in Scheveningen.

Leuke adresjes in Den Haag

Crunch koffiebar (Piet Heinstraat 108a): Voor ongeveer €6 heb je er een cappuccino en een groot stuk huisgemaakte taart. Room (Anna Pauwlownaplein 16): vooral in de zomer is het heerlijk vertoeven op het terras op dit gezellige plein. Blossom (Anna Paulownastraat 70C): hier kan je terecht voor ontbijt, lunch en high tea. Rrrollend Den Haag: in de zomermaanden tref je foodtrucks op de Lange Voorhout. Mama Kelly (Saturnusstraat 100): in dit industriële gebouw kies je er tussen kip of kreeft – ik schreef er zowaar een apart artikel over. Zegt Den Haag jou wat voor een dag of weekendje er tussenuit? Heb jij nog niet te missen tips voor een volgend bezoek?

 facebooktwitter – bloglovin – instagram

10 november 2015
10 redenen waarom ik niet verliefd werd op Bali
29 november 2015
Eerste indruk Kopenhagen

Comments

  • Vorige maand was ik een weekendje in Den Haag en vond het geweldig. Was er al vaker geweest, maar je blijft er ontdekken. Was nog niet eerder bij het Vredespaleis geweest en had geen idee dat het zo mooi zou zijn. En Stanley & Livingstone is geweldig! Voelde me een kind in een snoepwinkel 🙂

    17 november 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.