5 keer op wandel in België

Wandelen connecterra

5 keer op wandel in België

In 2018 had ik me voorgenomen om meer van eigen land te ontdekken. En dat is me aardig gelukt. Ik deel in mijn artikel vijf fijne wandelingen op verschillende plekken in België met jou.

Abbeye de Villers

De Abbeye de Villers of de Abdij van Villers, werd gesticht in 1146 door een groepje monniken uit Clairvaux. Ze kozen voor een vestiging in de vallei, naast het water en op een rustige locatie. De Abdij telde op haar hoogtepunt maar liefst 100 monniken en drie keer zoveel lekenbroeders. Echter kwam de abdijgemeenschap daarna enkel keren in moeilijke papieren maar de doodsteek kwam door de Franse revolutie die de abdij ophief en verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. Gelukkig hebben de statige ruïnes altijd tot de verbeelding gesproken en zijn ze dus relatief goed behouden – al de decoratie is verdwenen maar de welfsels staan er nog. Hierdoor krijg je mysterieuze “spook”ruïnes waar het licht prachtig binnenvalt. Je ticket kost €8pp en hiervoor kan je het boeiende documentatiecentrum bezoeken, mag je verdwalen tussen de ruïnes en kan je de tuinen bezoeken. Stap zeker ook nog even binnen in de museumshop: je kan deze toch niet verlaten zonder enkele lokale speciaalbiertjes? Een veertig kilometer verderop vind je de stad Namen. Dus als je meer zin hebt in een stukje Belgische geschiedenis, ga dan zeker de Citadel van Namen bezoeken.

Wandelen in Connecterra

In het Limburgse Maasmechelen, tegen de Nederlandse grens, vind je het enige nationale park van België. Het gebied Connecterra is een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit uitgestrekte gebied is maar liefst 5750 hectare groot, vol bos en heide. De meeste toegangen tot het nationale park zijn gratis, maar bij Connecterra betaal je €3 toegang per persoon. In dit omheinde maar wel onderhouden park vind je meerdere wandelroutes. Ze variëren in lengte van 1.4km tot 11km, ideaal dus voor enkele uurtjes wandelen. Je kan je wandeling eventueel combineren met shoppen bij het nabijgelegen Maasmechelen Shopping Village. Bezoek Connecterra: Zetellaan, Maasmechelen. Toegang €3pp, €5pp voor een jaar. Wandelen connecterra

Op wandel in Herentals

In provincie Antwerpen trok ik naar het voor mij onbekende Herentals. We gingen voor een wandeling van een kleine tien kilometer bij de Snepkesvijver. De wandelroute zelf vind je op de website van Natuurpunt, maar is eenvoudig te vinden. Je volgt gewoon de knooppunten 17-15-14-16-20-81-17 en je komt vanzelf over de mooie route langs de heide, door het bos en langs de vijver en de uitkijkhut. Daarna gingen we naar Herentals zelf en lunchen bij Gloria. Fijn adresje in de stad: de croque monsieur met salade was lekker, de koffie goed en het ijsje had de allerlekkerste salted caramel saus die ik ooit al gegeten heb! Daarna wandelden we nog even door het centrum en natuurlijk konden we niet vertrekken zonder een stuk ambachtelijke speculaas van bij Heyns. Echt heerlijke speculaas en je hebt er de keuze tussen harde en zachte speculaas. Of je kiest niet natuurlijk. Ik herkende ook Lots of Coffee, waar ik een tijd geleden een over the top freakshake ging drinken/eten en de volgende keer ga ik graag langs bij Rij62: een gezellig ogende koffiebar.

Stadswandeling door Leuven

Natuurlijk mag een stadswandeling door mijn liefste Leuven niet ontbreken. Van het moderne Museum M tot het gotische stadhuis, de vele universiteitsgebouwen en het eeuwenoude Begijnhof.  In de zomer heb je er veel festivalletjes en leuke buitenactiviteiten in’t Groot Verlof, maar ook in de winter is er met Wintertijd in Leuven meer dan genoeg te doen in de stad. Maar natuurlijk vind je hier ook een hele stapel toffe koffiebars en lunchadresjes. Als je even buiten de stad gaat, kan je ook gaan wandelen bij de Abdij van het Park of bij het Kasteel van Arenberg.

Op wandel in het Mechels Broek

De combinatie van natuur met een stedentrip is altijd fijn. Zo ook in Mechelen: je kan niet alleen een bezoek aan Planckendael combineren met je stadsbezoek, maar ook de Natuurpunt-wandelingen in het Mechels broek zijn de moeite waard. Het Mechels Broek is een onderdeel van het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van De Dijle. Een grappig weetje is dat eind jaren zestig twee grote zandwinningsputten gegraven zijn voor de aanleg van de E19 tussen Brussel en Antwerpen. Deze kennen nu een tweede leven als vijver: de ene als onderdeel recreatievijver de Nekker, de andere als natuurgebied en ideale broedplaats voor watervogels. Zelf wandelde ik de zogenaamde AS Adventure wandelroute. Deze wandelroute van Natuurpunt is slechts een zes kilometer lang maar wel gevarieerd: je start vanaf het infopunt, waar je enkele parkeerplekken hebt voor je auto. Starpunt van de wandeling is langs de Dijle via het jagerspad. Daarna slaag je een (modderig) weggetje in dat langs een grote vijver en het drassige riviergebied loopt. Onderweg ga je heel even door een koeienweide met langharige koeien (ja, echt!), over houten bruggetjes, door velden en naar een uitkijktoren, over de vijvers met zijn talrijke vogels, verscholen tussen de bomen. Ga na je wandeling het gezellige Mechelen in en ga er lekker lunchen of een koffie drinken bij bijvoorbeeld Noen of Foom. Mechels Broek – Muizenhoekstraat 7 – Muizen-Mechelen. Gratis. Wandel de AS-Adventure route van 5.4 kilometer en voeg de korte uitbreiding naar de uitkijktoren toe.

BONUSTIPS om te wandelen in België

Ga uitwaaien aan de Belgische kust. Oostende is altijd leuk, maar ga ook eens naar De Haan of Koksijde. Twee leuke adresjes die ik zeker met jou wil delen zijn Fitzgerald Coffeebar in Oostende en het supertoffe Kantine in Koksijde. Die laatste is een kinder- en cadeauwinkel en koffiebar in één. Wandelen in de bijzondere Japanse tuin en daarna ontdek je Hasselt. Hier kan je onder andere het Modemuseum en het boeiende Jenevermuseum bezoeken. Het Hallerbos is vooral een aanrader in het bloeiseizoen van de hyacinten. Rond de maand april verandert dit bos namelijk in een magische paarse bloemenzee. Gek op architectuur en moderne kunst? Dan is Borgloon een aanrader. Je kan hier namelijk verschillende kunstwerken in het landschap terugvinden, zoals een kerk waar je zomaar door kan kijken…

facebooktwitterinstagram

23 januari 2019
Wat kost dat? // Interrail- en roadtrip door Schotland
6 februari 2019
Een dag in Brussel: de leukste bezienswaardigheden en de beste koffiebars

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.