Rome in 48u: van Aperitivo tot de Zuilen in Vaticaanstad.

Colosseum Rome

Rome in 48u: van Aperitivo tot de Zuilen in Vaticaanstad.

In november vorig jaar trokken we er een weekendje op uit naar het land van pizza, pasta en cappuccino’s, meer bepaald naar de hoofdstad Rome. Met dank aan goedkope vliegtuigtickets van die bekende blauw-gele low-budgetmaatschappij, viel onze keuze voor ons weekend weg op deze stad. Of eigenlijk mag ik zelfs zeggen steden: de kleinste onafhankelijke stadstad ter wereld ligt in het midden van de stad. Je weet natuurlijk over welk land ik het heb: Vaticaanstad, oftewel daar-waar-de-paus-woont. Je hebt niet altijd de tijd om lang of ver te gaan reizen, maar in een weekend kan je op citytrip naar een leuke stad dichtbij. Achtenveertig uur is nooit voldoende om een stad echt te leren kennen, maar wel om een eerste indruk op te doen en om enkele leuke plekken te ontdekken.

Aankomst in de stad

Donderdagnamiddag landden we in een licht bewolkt Rome en na een rit met de bus en metro kwamen we aan bij ons hotel, in het noorden van de stad. Hotel Panama Garden, gelegen bij het Villa Ada park, lag niet in het populaire centrum maar dankzij de goede ligging tegenover een metrohalte en busstop, was het de ideale uitvalsbasis voor onze achtenveertig uur in Rome. Wat kan je beter eten als late lunch in Italië dan een lekker stuk verse pizza? Enkele honderden meters van ons hotel vandaag stootten we op de enopizzoteca, zoals ze zichzelf noemen, Verbano 23 (Piazza Verbano 23). Hier smulden we van enkele stukken heerlijke pizza die je kocht per stuk/gewicht. Men bedient hier met de glimlach en een zondvloed aan Italiaans. Grazie, grazie en smullen maar! Met onze buik vol staken we al snel de grens over, naar Vaticaanstad. We keken ons de ogen uit in de Sint-Pietersbasiliek, niet moeilijk als je weet dat kunstenaars zoals Rafaël en Michelangelo hier aan mee werkten. De zonsondergang keken we van bovenaan de trappen, voor de in- en uitgang van de basiliek overschouw je het hele Sint-Pietersplein. Een leuke tip: ga op het plein op zoek naar de witte cirkelvormige stenen. Als je van hier naar de zuilengalerijen kijkt, dan versmelten de vier rijen zuilen tot één.
Rome

Hotel Panama Garden – St-Pietersplein – Obika mozerallebar

We liepen tussen de zuilen door, over de Via della Conciliazione (gelieve deze even in je beste Italiaans/Inglourious Basterd Aldo Raine-imitatie luidop uit te spreken, klinkt heerlijk) naar het Castel Sant’Angelo. Via de bijhorende brug staken we de Tiber over en vervolgden we onze wandeling door de kleine straatjes en fijne pleinen tot aan het Piazza Campo de Fiori. Op het terras van Obika, genoten we, onder een warmtelamp, van een aperitivo, mijn favoriete Italiaanse “gerecht”. Je bestelt een cocktail en je krijgt er gratis een plankje vol lekkers bij. Verschillende soorten Italiaanse ham, gestoofde aubergine en natuurlijk mocht in deze mozerellabar ook geen stuk verse mozeralla ontbreken.

Een duik in de geschiedenis

Vrijdag stond in het teken van de geschiedenis van deze stad: vanaf de Piazza Venezia liepen we langs de markt van Trajanus met zijn hoge zuil tot aan het Colosseum. Daar verwelkomde een prachtig uitzicht op dit monument ons maar evengoed meterslange wachtrijen. Gelukkig was ik voorbereid en hierbij geef ik je een gouden tip voor je bezoek aan deze historische hoogtepunten: ga eerst naar het Palatijn. Je toegangsticket is namelijk geldig voor het Palatijn, Forum Romanum en het Colosseum. Je hoeft ze niet alle drie op dezelfde dag te bezoeken want je toegangsticket is twee dagen geldig. Na een tiental minuutjes aanschuiven lopen we via metalen boordjes het Palatijn binnen. Hier struinen we door al de archeologische vondsten van de oude nederzettingen en dromen we weg bij het uitzicht over de stad.
Rome

Forum Romanum (2) – Pantheon – gevel.

In een beweging door vervolgen we onze geschiedenisles in het Forum Romanum. Dit was vroeger in alle betekenissen van het woord het centrum van de stad: zowel op politiek, religieus als commercieel vlak speelde deze plaats een hoofdrol. We kuierden langs al de vervallen, marmeren tempels in de namiddagzon. Langs de Via Sacra kwamen onder andere langs de triomfboog van Titus, de tempel van Vesta, de Curia en de tempel ter ere van Julius Caesar. Toen we bijna aan het einde waren werden we plots gevraagd om het domein te verlaten: door een staking zouden al de musea een uur vroeger sluiten. Uiteraard stond dit netjes aangegeven bij de ingang, maar we waren de tijd uit het oog verloren. Net zoals je vroeger aan de lippen van je boeiende geschiedenisdocent hing, zo tikte de minuten en uren hier voorbij als wij hier over de paden struinden. Na een eenvoudige pasta in Trattoria Luzzi (via San Giovanni in Laterano 88) – doe maar hoor, haal die imitatie nog maar eens boven – bezochten we het Circo Maximo en voor diegene die het aandurven: volgens de legende bijt de Bocca delle Verita wanneer een leugenaar er de hand in stopt. 😉 Daarna volgden de Spaanse Trappen en de Trevi Fontein, want die mochten echt wel niet ontbreken bij een bezoek aan Rome. Deze laatste stond jammer genoeg in de steigers dus ik kon deze wereldberoemde fontein niet voor de tweede keer bewonderen. De avond sloten we weer af in een aperitivobar: dit keer kozen we voor het stoere Freni & Frizioni, waar we voor een fijn prijsje mochten aanschuiven bij het lekkere buffet met een cocktail of pintje in de hand. Colosseum Rome Ons bezoek aan Rome was niet compleet zonder een bezoek aan zijn bekendste monument: het Colosseum. We vonden het zalig dat we de lange wachten voorbij mochten lopen met ons ticketje van de dag voordien in de hand. De audioguide loodste ons door dit fenomenale gebouw met boeiende weetjes en stukken geschiedenis. De tijd vloog voorbij dus onze laatste uren in de stad bezochten we de Sint-Magdalena kerk en het Pantheon met de prachtige koepel. Hier wordt de stilte redelijk goed gerespecteerd waardoor de kracht van het gebouw nog meer tot zijn recht komt. De lichtinval wijzigt de hele dag doordat de enige verlichting de 8.7 meter brede oculus, of opening in de koepel is. Toen de wolken grijzer werden, was het voor ons tijd om onze terugreis aan te vatten. De regen spoelde de voetstappen van ons en duizenden andere toeristen van zijn grondvesten maar wij zullen deze prachtige historische stad niet vergeten. Benieuwd naar welke steden zich nog perfect lenen tot een weekendje er tussenuit? Hier vind je alvast wat inspiratie!

 facebooktwitterinstagram

23 juli 2015
De meest noorderlijke stop van onze reis: Chiang Mai.
29 juli 2015
Roadtrip door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië – Route (1)

Comments

 • Ik vind Rome echt zo’n fijne stad! Ik had van iedereen wel gehoord dat het mooi was en zo maar toch was ik alsnog heel erg verrast dat ik het zelf zo fijn vond. En twee dagen is echt te kort. Wij hadden aan vier dagen al te weinig!

  28 juli 2015
  • Voor mij was het mijn tweede bezoek en twee volle dagen was de perfecte eerste kennismaking met deze stad voor mijn vriend 🙂 In sommige steden raak je niet uitgekeken en kan je wel dagen of weken rondlopen he?!

   28 juli 2015
 • Ik vond Rome echt geweldig! Wij fietsten ook een stuk buiten de stad, over een heel oude handelsweg. Echt heel gaaf!

  31 juli 2015
  • He, dat klinkt leuk! Moet zeggen dat ik me, buiten in Melbourne, nog nooit op een fiets in een stad heb begeven. Meestal is het een combinatie van te voet + metro voor de verdere stukken. Moet ik maar eens vaker gaan doen lijkt me 🙂 Zeker nu dat je op zo veel plekken zo gemakkelijk van die stadsfietsen kan huren!

   31 juli 2015
 • Leuk verhaal! Rome is een geweldige stad inderdaad!

  4 augustus 2015
  • Bedankt Anne! Jij bent er dus ook al geweest 🙂 Ben je nog in andere Italiaanse steden geweest? Ik zelf enkel nog maar in Milaan en dat vond ik ook een fijne stad. Wel helemaal andere sfeer dan in Rome.

   4 augustus 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.