Ik ben een euhm, eerder georganiseerd type dus ook mijn backpack is geen zooitje. Ben jij het ook beu om je suf te zoeken naar dat ene item? Dan zijn packing cubes de redder in nood.
Een pakzak of packing cube is simpelweg een lichtgewicht zakje met rits. Sommige hebben een doorschijnende mesh kant, andere hebben twee vakken en de meeste zijn gewoon eenvoudig één vak.. Je hebt ze in alle maten en kleuren dus je kan ze perfect afstemmen op wat jij nodig hebt.
Zelf had ik ze al een tijdje op het oog, de packing cubes van Eagle Creek, en na even twijfelen heb ik ze dan toch gekocht. Ik gebruikte namelijk al ziplock zakjes (ook wel beter gekend als diepvrieszakjes :-)) en had al een behoorlijk georganiseerde inpaktechniek. Maar zoals het een echte inpakfreak behoort, wou ik deze packing cubes toch eens uitproberen en ik was meteen verkocht!
voor en na
Wat zijn de packing cubes nu juist?
De Packing Cubes, oftewel pakzakken, zijn lichtgewicht zakken in verschillende maten die je helpen op je spullen te organiseren. Of je nu op reis gaat met een koffer of met een backpack: een beetje orde is altijd fijn. Verdeel je spullen over de zakken en daarna pas je eenvoudig de verschillende packing cubes in je backpack of koffer. Als je dan op je bestemming bijvoorbeeld je bikini nodig hebt of een paar sokken, hoef je alleen maar die bewuste cube eruit te halen in plaats van te gaan rommelen in je hele tas.
Zelf kocht ik bij AS Adventure mijn drie exemplaren: twee hardere half-cubes van 25x18x8 centimer en een zachte cube van 25x36x8 centimeter groot. Hier kreeg ik vlotjes mijn kleding in voor een familietrip van twee weken naar Australië. Ze kosten wel wat de “originele” cubes, maar je hebt voldoende goedkopere alternatieven. Wil je zelf de investering niet doen? Zet ze dan op jouw cadeaulijst voor jouw verjaardag of kerstfeest.
Deze combinatie van 2 halve cubes en 1 grote vind ik zelf ideaal. De grote heb ik dan ook bewust in de duurste, maar lichtste variant gekocht. Als deze leeg is, weegt deze maar enkele grammetjes. De twee andere wegen leeg iets meer maar zijn ook steviger en behouden hun vorm.
Benieuwd naar wat ik nog zo al meeneem op reis? Dat lees je hier.
Ondertussen heb ik ook nog de pakzakken van IKEA (€5.99 voor Ikea Family leden) gekocht, wat een goedkoper alternatief is dan de originele van Eagle Creek. Ook heb ik voor mijn vriend de versie van Quechua gekocht bij Decathlon (€9.99). Deze laatste hebben als voordeel (en misschien ook meteen als nadeel) dat het meer een zakvorm heeft. Je kan ze dus makkelijker aanpassen aan de vorm van je backpack, maar voor mij persoonlijk wordt het al sneller wat rommeliger. Blijkbaar was ik niet de enige met deze opmerking want ondertussen heeft Decathlon het ontwerp verbetert en zijn het nu meer hoekige packing cubes geworden. Ideaal dus!
Voor en na
Wat vind ik er nu zo handig aan?
1 Je kan er je hele rugzak mee organiseren: stop al je elektronica en bijhorende laders in een kleine cube en je moet nooit meer zoeken naar de juiste lader. Je kleding kan je inpakken per soort, boven- en onderstukken gescheiden of per activiteit, eentje voor zwem- en strandspullen en je hebt onmiddellijk alles mee voor jouw snorkeltrip. Of eenvoudig weg een tasje met propere en eentje met vuile kleren. Ook vinden je kamergenoten van je dorm je vast ook een stuk sympathieker als je niet in krakende supermarktzakjes zit te rommelen.
2 Ze zijn ontzettend praktisch: je hoeft enkel de nodige cube uit je rugzak of valies te halen en je hebt datgene wat je nodig hebt zonder je hele rugzak leeg te maken. En als je dan toch net die éne pakzak nodig hebt die onderaan in je backpack zit, dan heb je jouw backpack weer ingepakt binnen de kortste keren.
3 Je hebt er verschillende maten in waardoor je alles kan organiseren zoals jij het zelf wilt. Ze zullen ook altijd wel ergens passen in je tas, hoe groot of klein deze ook is. Ik gebruik ze zowel voor een langere backpacktrip of als ik een weekendje weg ga en enkel een rugzak of handbagagekoffer bij heb.
4 Als je je spullen hierin inpakt, neemt alles minder plaats in. Het bundelt je spullen en je hebt minder lege ruimtes tussenin.
Een inpaktip: rol je kleren op en stop ze per type in een packing cube. Opgerold kan je nog meer in een pakzak krijgen en verlies je nog minder ruimte.
5 Ze zijn lichtgewicht, maar het materiaal en de rits zijn stevig. Bij de eerste trip heb ik ze direct al goed gebruikt en volgepropt. Ondertussen neem ik ze bij elke reis, hoe kort of hoe lang ook, mee. En ook onze reis van drie maanden door Azië hebben ze overleefd. Ze kunnen dus zeker tegen een stootje.
6 Mochten ze vuil worden, kan je ze zo de wasmachine ingooien en laten drogen. Eenvoudig om schoon te maken dus.
Tips nodig voor het inpakken van je handbagagekoffer?
Eline zegt
Ooh wat een fijn idee zeg! Passen ze ook in een kleinere rugzak?
lottevdw zegt
Hey Eline, ik heb mijn 3 stuks meegenomen in mijn trekkerszak maar ze passen zeker in een kleine rugzak. Ik heb bewust de grootste in een zachte stof gekocht zodat hij leeg bijna geen plaats in neemt. De kleinere zijn ‘harder’ maar nemen leeg zeker ook niet veel plaats in 🙂 Ik vind ze echt heel handig! Misschien kan je de goedkopere van de IKEA eens uitproberen?
Eline zegt
Thanks! Top idee!
lottevdw zegt
Laat maar weten hoe ze je bevallen zijn 🙂
Serge Van Cauwenbergh zegt
Ik gebruik de packing cubes van Eagle Creek al jaren. En ze zijn heel erg handig: alle kledij, kleine spulletjes en opladers netjes en overzichtelijk geordend. Ik wil niet meer op reis zonder 🙂
lottevdw zegt
Leuk om te horen Serge! Ik ben ook helemaal fan en kan ook echt niet meer zonder. Zelfs voor een weekend weg, neem ik ze mee. 🙂
Judith | Worldwife zegt
Ik heb de packing cubes van IKEA aangeschaft maar heb ze nog niet gebruikt. Ben niet zo goed in georganiseerd inpakken omdat dat normaal gesproken niet nodig is op mijn trips. Nu ik ga rondtrekken door Thailamd lijken ze me toch wel handig!
Mirella zegt
Dit jaar gaan de Packing Cubes weer lekker mee in de backpack.
Gebruik ze om al mijn kleding te ordenen. Verder neem ik ook altijd een schoenenzak, kabel organizer tas en waszak mee.