Wat is de Blue Lagoon en waar vind je ze?
De Blue Lagoon is wat men een geothermisch bad noemt, met andere woorden een warmwaterbad waarvan het water geothermisch is opgewarmd. Je zou denken dat deze bekende trekpleister een bijzonder natuurverschijnsel is, maar dat klopt niet. Het is namelijk een manmade creatie als bijproduct van de geothermische elektriciteitscentrale in de buurt. Het water heeft een hoog zoutgehalte en bevat ook veel andere mineralen en krijgt hierdoor zijn melkblauwige kleur. Dit kunstmatige meer ligt in een lavaveld, waardoor het geheel iets mysterieus krijgt. Minus de talrijke toeristen natuurlijk. Het water is heerlijk warm rond 37-40 graden. Je zal ook merken dat de temperatuur wat verschilt doorheen het domein. Deze bijzondere plek is te vinden in het zuidwesten van IJsland op vijftig kilometer van de hoofdstad Reykjavik en op slechts een twintigtal minuten rijden van de luchthaven. Zijn ligging zorgt er dan ook voor dat het de ideale plek is om jouw roadtrip te beginnen of eindigen. Het juiste adres is Nordurljosavegur 9 in Grindavík.
Praktische tips: waaraan moet je denken bij een bezoek aan de Blue Lagoon?
Het beste koop je je ticket op voorhand online, zo weet je niet alleen beter welke tickets er allemaal zijn en tegen welke prijs, ook moet je bij aankomst in de juiste rij gaan staan. Op je ticket zie je in welke lijn je moet gaan staan, zo krijg je ook het juiste bandje aangemeten. Dit polsbandje fungeert als je kredietkaart eens je binnen bent, bijvoorbeeld voor drankjes die je koopt aan de bar. Maar dit bandje is ook meteen je slot voor je locker dus alleen jij hebt toegang tot jouw persoonlijke spullen. Zelf draag ik geen bril of contactlenzen, maar men raadt aan om eerder je bril te dragen dan je lenzen. Dit omdat de mineralen in het water iritatie kunnen geven aan je ogen en dus vervelend kunnen zijn in combinatie met lenzen. Ook tipt men om je bril best niet in aanraking te laten komen met het water. Hetzelfde geldt voor je zonnebril, die trouwens heel handig kan zijn om mee te nemen! In de Blue Lagoon wordt de zon gereflecteerd op het water, vergelijk het als je gaat skiën, de sneeuw reflecteert ook ontzettend hard de zon. De beste tip die ik je kan geven is om een lading conditioner in je haar te smeren. Doordat het water in de Blue Lagoon zoveel silica bevat, maakt het je haar ontzettend stijf en eerder onhandelbaar. Tenzij je graag coupe strohaar hebt: smeer zeker voldoende conditioner in je haar én laat dit zitten, voordat je het water in gaat. Men voorziet dit ook in de douches dus je hoeft dit zelfs niet mee te nemen. Als je naar de Blue Lagoon onderweg bent, dan zie je de geothermische centrale al liggen. Je rijdt dan ook een tijdje door een mystiek mistige omgeving tot aan de parking. Bij de ingang zelf wandel je tussen de lavastenen, dus je bent je wel bewust van je omgeving. Nadat je jouw ticket hebt ingewisseld voor een polsbandje, ga je naar de kleedkamer. Er zijn grote kleedkamers die gescheiden zijn tussen mannen en vrouwen, met slechte enkele aparte kledinghokjes. Er is hier ook een douchezone waar je naakt moet douchen én waar je alvast je haren van een goede laag conditioner kan voorzien. Vervolgens doe je je badkleding en slippers aan en met je handdoek om de arm bezoek je de Blue Lagoon (mét badkleding dus). Ook (of misschien zelfs zeker dan!) in de winter is het aangenaam om de lagoon te bezoeken. Je kan namelijk niet alleen “van buiten” het water is, maar ook binnen is er een rechtstreekse toegang tot het water. Je hoeft dus de koude niet zo zeer te trotseren in je badkleding. Er zijn ook veel kapstokken voorzien waar je jouw handdoek en/of badjas kwijt kan.




Wat kost het en is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?
Hoe je het draait of keert, een bezoek aan de Blue Lagoon is niet goedkoop. Maar ook in België of Nederland ben je wat geld kwijt als je een dagje naar de sauna/spa gaat. Je toegangticket geeft je toegang tot de Blue Lagoon: dit is dus voornamelijk het grote bad met het thermale water, maar er zijn ook enkele stoombaden en sauna’s. Elke ticket, ook het goedkoopste, geeft je een gratis silica masker. Je hebt een “bar” waar je deze witte brij mag gaan halen en waarmee je jezelf kan omtoveren tot een heus sneeuwwitje (of spook, het is hoe je het bekijkt). Je toegangsticket is de hele dag geldig, vandaar dat de tickets ’s ochtends duurder zijn dan na de middag. ’s Ochtends en ’s avonds zou het het rustigste zijn. Zelf merkte ik dit ook. Ik bezocht de Blue Lagoon op mijn laatste (halve) dag in IJsland en aangezien ik in de namiddag terugvloog, bezocht ik de Blue Lagoon ongeveer 8-12u. Op het einde van ons bezoek was het aanzienlijk drukker dan ’s ochtends. Ik zou zeker een halve dag voorzien voor je bezoek, anders is het wel echt zonde van je geld. En je gaat toch ook naar een spa om je ontspannen en niet om snel snel een uurtje in het water te dobberen? De openingsuren zijn breed en verschillen doorheen het jaar, afhankelijk van de aantal uren licht. Minimaal is de Blue lagoon geopend 8-21u, in de zomermaanden zelfs 7-0u00.
Deze artikels vind je vast ook leuk:
Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week Budgettips voor een roadtrip door IJsland Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik 48u in Reykjavik + tips om te besparen De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik Hoe kom je bij het vliegtuigwrak? Schiereiland Snaefellsnes: Ijsland in het klein Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip? Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst Tips voor het autorijden in IJsland Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen?
