5x originele activiteiten in het Zuiden van Frankrijk

uniek in Zuid-Frankrijk

5x originele activiteiten in het Zuiden van Frankrijk

Frankrijk: het vakantieland bij uitstek voor de doorsnee Belg. En daar is natuurlijk helemaal niets verkeerd aan want Frankrijk heeft ontzettend veel te bieden. Heb je echter geen zin om weeral naar dezelfde camping te gaan? Maak dan gewoon een roadtrip! En zet natuurlijk deze vijf originele activiteiten op de planning.

1 Van Gogh achterna in St-Remy de Provence

Als je geen genoeg kan krijgen van Van Gogh, dan moet je natuurlijk stoppen in St-Remy de Provence. De schilder verbleef hier een jaar, al was het natuurlijk niet echt rozengeur en maneschijn. Vincent Van Gogh bracht zijn tijd hier namelijk door in een inrichting, maar hij maakte hier wel veel, ondertussen bekende, schilderijen. Hier schilderde hij onder andere het dorp en de regio er rond: de Alpilles. Die laatste zijn ook heel fijn voor een wandeling. Maar ook als je geen fan bent van de schilder, is dit charmante dorpje zeker aan aanrader. Elke woensdag en vrijdag is het een markt vol lokale producten door de hele stad. De leukste markt is trouwens die in de straatjes zelfs: die op het dorpsplein is er namelijk meer een typische markt met ‘spullen’ in plaats van verse lokale lekkernijen. Ben je een zoetekauw? Dan moet je zeker binnengaan bij Lilamand Confiseur. Ze zijn bekend om hun geconfijt fruit (en dan heb ik het niet over die typische rode kers) maar ook hun siropen en confituren zijn lekker. Koop ook zeker een doosje van de kleine calissons als je van amandel houdt. Van een hele andere orde, maar ook lekker, zijn de ijsje bij Le Roma op het dorpsplein. Proef zeker het pijnboompittenijs, echt een aanrader!

2 Château La Coste (en Provence)

Als je, net zoals ik, van natuur en architectuur houdt, dan ben je hier aan het juiste adres. Wijndomein Château La Coste combineert deze moeiteloos. Oftewel “Vin, Art & Architecture en harmonie“, zoals ze het zelf zeggen. Zowel kunstenaars en architecten werden uitgenodigd om het grote domein te bezoeken en zich te laten inspireren door de omgeving. Er blijven ook werken bij komen, dus het is zeker niet voldoende om deze plek één keer te bezoeken. Het zijn dan ook geen kleine namen die hier verzameld staan. Van de bekende spinnen van Louise Bourgeois (zoals deze naast het Guggenheim in Bilbao), werken van Japanse architect Tadao Ando, een prachtig kleurrijk paviljoen van Liam Gillick (die zie je bovenaan dit artikel), werk van Ai WeiWei, van architect Jean Nouvel en architect Frank O. Gehry tot gouden vossen van REM-zanger Michael Stipe. De kunstwerken staan verspreid over het domein, tussen de loofbomen, olijfbomen of wijngaarden. Draag wandelschoenen of sneakers en neem zeker drie uur de tijd. Daarna kan je ook nog gaan lunchen of natuurlijk wijn proeven! Toegang kost €15 per persoon en het domein is dagelijks geopend 10-19u. In de wintermaanden (1/11 – 28/2) is het in de week slechts open tot 17u.

Adres: Route de la Cride 2750, Le Puy Ste Réparade

3 Carrières de Lumières

Met mijn derde tip blijf ik nog even in de cultuurhoek. Ik denk echt dat dit het allerallerALLERcoolste museum ooit is. Als je maar één museum in je leven bezoekt, laat het dan dit zijn. De kunstwerken komen hier namelijk echt tot leven! Eenvoudig gezegd projecteren ze in de koele grotten kunstwerken op de muur en laten deze dan bewegen en overvloeien in elkaar. Het is zo ongelooflijk bijzonder om hier rond te lopen, echt onbeschrijfelijk. De projecties zijn van wisselende lengte, maar tel zeker maar een uur voordat je alles gezien hebt, laat staan vanuit de verschillende hoeken van de grotten! Deze bijzonder manier van kunstbeleving begon al in 1977 en is echt uniek. De tentoonstellingen zijn wisselend dus dit is een plek die ik elk jaar zou kunnen bezoeken. Zelf zag ik er de expositie van Bosch, Brueghel en Arcimboldo. Toegang kost je €12.50 en de Carrières zijn dagelijks geopend van ongeveer 10-19u00, in de wintermaanden tot 18u00. Zelfs als het buiten 30+ graden is, is het fris binnen dus neem zeker een trui mee.

Adres: Route de Maillane 13, Les Baux-de-Provence.

4 Flamingo’s spotten in de Camarque

Helemaal in het Zuiden van Frankrijk, ten zuiden van Arles, ligt het Parc Naturel régional de Camarque. Een groot deel van het park is toegankelijk met de auto, maar wij besloten de auto te parkeren in Salin-de-Giraud en fietsen te huren op het dorpsplein. Ik vond een fijne route die ons langs zoutmeren en flamingo’s zou moeten brengen. Langs de kustlijn en met uitzichten over de vlakte. Een ritje van 30 kilometer waar we ruim voldoende tijd voor hebben. Een mooie fietstocht langs groene en zoute gebieden, maar wel eentje zonder één centimeter aan schaduw. Bij 35 graden in juli is het bikkelen, zeker als je een loeiharde tegenwind krijgt. Ga in de zomer dus nooit op pad zonder 2 liter water per persoon en een pet op je hoofd! In het park zijn geen restaurants of voorzieningen, je bent dus maar beter voorbereid. Ik was dan ook heel blij om na een dikke twintig kilometer weer even in de beschaving te komen en in een piepkleine dorpje neer te ploffen op het terras van Mas-St-Bertrand: een familierestaurant met een gemoedelijk sfeertje en een héle goede keuken. Als het meezit, kan je bij het grote meer flamingo’s spotten. Ik heb ze alvast wel gespot (uiteraard van een afstand, het is hier Aruba niet). Ook leuk om te zien zijn de roze zoutmeren, de routes staan op de website van het park. Extra tof? Dit park is gratis toegankelijk! Fietsen huren kost je €10 voor een halve en €15 voor een hele dag (2016). Dit park is eindeloos groot en de meeste paden zijn goed toegankelijk met de auto.

Adres: parkeren en fietsen huren kan je in Salin-de-Giraud.

5 Op zoek naar het mooiste lavendelveld van Frankrijk

Natuurlijk weet ik niet zeker of dit het allermooiste is, maar ik vind het toch een plaatje. Het lavendelveld voor de serene Abdij van Sénanque is een prachtige plek! Je kan het museum in het gebouw bezoeken, of je kan gewoon genieten van de omgeving. De abdij en bijhorende kerk worden ook gewoon gebruikt waarvoor ze horen, dus kleed je gepast. Een fijne extra (twee vliegen in één klap) is het dorp Gordes: een van de mooiste dorpen van het land. Het dorpje is piepklein maar heeft een prachtige ligging op een rots in het Luberon-gebergte. Praktische tip: zowel in Gordes als bij de Abdij is er gratis parkeerplaats voorzien. Kom op tijd en maak hier gebruik van. Het is geen plezier om in de bochtige straatjes je auto aan de kant te plaatsen.

Adres: Route de Sénanque, Gordes.

roadtrip Frankrijk

Bonus Marseille + natuurpark les Calanques

Ik geef een zesde tip, maar eigenlijk ook niet. Dit is namelijk een plek die ik zelf graag wil bezoeken, maar waar ik zelf nog niet geweest ben. Ik kan je dus (nog) niet vertellen of het de moeite waard is of niet, maar ik wil ‘m je toch nog niet onthouden!

 facebooktwitterinstagram

11 mei 2018
Cityguide Moskou: het iconische Rode plein en veel meer in 48u
23 mei 2018
De leukste streetart in Glasgow

Comments

 • Marcella
  REPLY

  Wat een leuke plekken! Wij gaan in juli naar Nice, gaan de natuur in en reizen door naar Monaco. Wij hebben nog zeer weinig van Frankrijk gezien, dus supertof om nu in het zuiden op ontdekking te gaan!

  18 mei 2018
 • Laura
  REPLY

  Wat gaaf om te zien! Vooral het spotten van Flaming’s inn de Camarque lijkt me super leuk om te doen en dat gewoon in Europa! Helaas staat er binnenkort geen tripje naar Frankrijk op de planning, anders had ik het wel geweten!

  8 juni 2018
 • Carolien
  REPLY

  Frankrijk is ook een van mijn favoriete landen. Ik kom er al sinds mijn vijfde. Ik heb dan ook al veel mogen zien. Alleen de Camargue nog niet. Die staat nog op mijn lijstje. Heb je de wilde paarden ook gezien? Volgend jaar staat Frankrijk weer op ons lijstje dus wie weet.

  9 juni 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.