Tot de frustratie van de noorderburen gebruiken wij Belgen maar al te graag de bijnaam “Hollanders” als het gaat over de inwoners van Nederland en beperken we ons hierbij niet tot de gelijknamige provincies. Oepsie! Maar niet alleen de provincie Holland heeft veel toffe activiteiten te bieden, ik geef je hier inspiratie voor een “typisch Hollands” leuke dag of weekend in Nederland.
Net zoals België onlosmakelijk verbonden is met frieten, chocolade, wafels en een warboel van talen en regeringen, zo zijn er ook enkele typische Hollandse Nederlandse dingen. Zo springen meteen tulpen, klompen, kaas, windmolens en veel water in mijn gedachten (oké, misschien ook wel aan een luidruchtige Nederlander op reis) als ik aan de noorderburen denk ik. Deze cliché’s gebruik ik hier als leuke leidraad voor een bezoek aan Nederland en ik deel hier vijf tips voor een fijn weekendje weg in Nederland, geïnspireerd op enkele typisch Hollands dingen.
1) Windmolens – Amsterdam + Zaanse Schans
Ik begin dit lijstje maar meteen met een bestemming die ook echt in (Noord-) Holland gelegen is, en ook meteen de meest bekende bestemming. Ik heb het natuurlijk over de hoofdstad Amsterdam! Eenvoudig gezegd zijn er vier dingen die je hier niet kan missen. Ga eten bij een van de talrijke hippe zaakjes die de stad kent. Zo ging ik ontbijten bij The Breakfast Club, lunchen bij Bar Botanique en ik proefde het vier-gangen menu bij de Kanarieclub in de Foodhallen. Ook bezocht de toffe tentoonstelling over Banksy & Roy Lichtenstein in het Moco Museum, maar er zijn ook talrijke andere musea zoals het Anne Frankhuis, het Van Goghmuseum en natuurlijk het Rijksmuseum. Natuurlijk kan je er ook nog fijn shoppen. Buiten Haarlemmerdijk is een hele leuke shopstraat met unieke winkeltjes.
Maar mijn favoriete bezigheid in Amsterdam? Niet alleen vind ik het fijn om langs de beroemde grachten te wandelen, maar nog leukers is het om een boottocht te maken over het water. Ik bezocht de stad in de winter, tijdens het Amsterdam Light Festival waardoor we in het donker over het water vaarden. Natuurlijk zagen we dan minder van de bijzondere huizen, maar we zagen wel een pak unieke (en tijdelijke) licht kunstwerken in en rond het water. Het is een aanrader om met booot.nl te gaan. Het is een relatief kleine boot (max 40 personen) als je vergelijkt met de grote toeristische boten. Deze maatschappij bestaat nog niet lang en de boot is netjes, gloednieuw en mooi. Fijn is het ook dat de boot open kan waardoor je extra goed kan genieten van het uitzicht, in de winter voorzien ze gezellige dekentjes, maar kan ook overdekt worden bij slecht weer. Ze vertrekken tegenover het Anne Frank Huis. (Oh enne #nospon)
Vlakbij de hoofdstad ligt een stukje Nederlands geschiedenis: de Zaanse Schans. Dit gebied ten noorden van Amsterdam is een woon-werkgebied, recht uit de 18e en 19e eeuw. Dit voormalige industriegebied telt talrijke molens langs de rivier Zaan en is een heerlijke plek om uit te waaien. Ook is het ideaal om een duik in de geschiedenis te nemen en om bij te leren over deze regio. Het Zaans Museum dat ook op dit terrein ligt, is een aanrader. Het is een modern museum dat je op een boeiende en eenvoudige manier meer informatie geeft over de geschiedenis van de regio. Je kan een kijkje nemen in het bakkerijmuseum of bij de klompenmaker of kaasmakerij. Ik bezocht Cacaolab en maakte met behulp van de gids zelf chocolade! Stap per stap van de boon naar een blokje pure (of melk-) chocolade. Maar de Zaanse Schans is niet alleen een toeristische trekpleister, hier wonen en werken ook effectief mensen wat er voor zorgt dat dit gebied echt leeft.
2) Tulpen – Natuurschoon
Je hoeft niet ver te reizen om je te laten verbazen door de schoonheid van de natuur. Ga naar de waddeneilanden of ga wandelen in een van de twintig nationale parken van Nederland. Zo wil ik maar al te graag eens naar de Veluwe gaan als de heide in bloei staat, of naar het nationaal park de Loonse en Drunense Duinen. Maar een van de mooiste stukjes natuur die ik in Nederland zag, zijn stiekem toch wel de bollenvelden, die rond april in bloei staan. De bloeiperiode varieert maar is meestal eind maart tot midden mei. Prachtige tulpen in felle kleuren, zo ver het oog maar kan zien!
De nabijheid van water speelt een belangrijke rol in Nederland, deze leidt jammer genoeg niet alleen tot de mooie Amsterdamse grachten, maar ook tot overstromingsgevaar op bepaalde plaatsen in het land. Een deel van het land ligt dan ook onder het zeepeil, zo ook in de provincie Zeeland. Enkele zomers geleden ging ik er uitwaaien en was ik verbaasd over hoe anders het er is in vergelijking met de Belgische kust. Ga naar Middelburg, ga uitwaaien op het strand, ga vissen op de Schelde en ontdek er kleinere stadjes.
3) Typisch Hollands: windmolens en kaas – Rotterdam + Kinderdijk
Mijn laatste bezoek aan Rotterdam is weer enkele jaren geleden: toen was de Markthal nog under construction. Grappig genoeg was mijn weekend Rotterdam de aanleiding voor mijn allereerste blogpost hier op scratchingmymap, ondertussen ook weer bijna drieënhalf jaar geleden. De stad heeft een gevarieerd aanbod van bezienswaardigheden: wandel de beeldenroute Westersingel en bezoek Kabouter Buttplug, bekijk, bezoek of overnacht (!) in de bekende Kubuswoningen en ga wat eten bij de Markthal die vlakbij ligt. Wandel langs het water, of maak je liever een boottocht? Bij het Museumplein vind je enkele musea, waaronder het Boijmans Van Beuningenmuseum en de Kunsthal, naar de hand van Rem Koolhaas.
En misschien combineer Rotterdam wel met een bezoek aan de molens van Kinderdijk, het nationaal Park de Biesbosch of ga je liever uitzoeken waar die lekkere kaas vandaan komt in Gouda?
4) Een gevarieerde shortstay in Brabant
Kan je niet kiezen tussen de verschillende activiteiten die Brabant te beiden heeft? Combineer ze dan gewoon! Zo kan je een bezoek aan een fijne stad zoals Tilburg, Breda of Eindhoven perfect combineren met een bezoek aan de Beekse Bergen, de Efteling of leer je er de man achter de schilder Vincent Van Gogh kennen in Nuenen. In Tilburg kan je fijn gaan winkelen in bijzondere winkeltjes en natuurlijk is het de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Efteling (eet er poffertjes!) of de Beekse Bergen. Breda is niet alleen een mooie stad, maar ze heeft ook een alternatieve kant. Zo kan je streetart gaan ontdekken bij onder andere de Blind Walls Gallery, gaan relaxen op het stadsstrand Belcrum Beach en bezoek het collectief Stek, waar verschillende ondernemers hun talent tentoonstellen. Iedereen is welkom maar je mag er je pas ‘vestigen’ als iedereen vindt dat je in de groep past. Het is een bonte verzameling van caravans, oude bussen en zelf geknutselde hutjes waarin de verschillende ondernemers zicht gevestigd hebben.
Eindhoven is een toffe stad om, lekker Hollands, te ontdekken met de fiets. Huur een fiets bij de toeristische dienst en ga op zoek naar de Ufo, fiets door de Ministry of Silly Walks, ga streetarts spotten en shoppen bij Strijp-S. Maar ook aan eetadresjes geen gebrek: ga filosoferen over fietsen (of gewoon wat eten of drinken) bij Velosoof, koffie drinken bij Coffeelabs bij het station en ga zeker ook op ontdekkingsreis bij Down Town Gourmet Market. Ik combineerde mijn bezoek aan Eindhoven met een bezoek een Nuenen en Helmond. Ideaal voor een gevarieerd weekend weg.
5) Den Haag + Schevingen + Museum Voorlinden
In Den Haag zetelt de Nederlandse regering maar gelukkig heeft de stad veel meer te bieden dan een verzameling ambassades en het mooie Vredespaleis. De stad kent talrijke musea: het Gemeentemuseum vond ik de moeite waard, gewoon al voor het bijzondere jaren dertig gebouw, maar de meeste mensen bezoeken dit gebouw voor de grootste Mondriaancollectie ter wereld. In het Mauritshuis kom je oog in oog te staan met het Meisje met de Parel, van Vermeer. Uniek in zijn soort: het Panorama Mesdag geeft je een 360 graden uitzicht over het oude Schevingen. Bij het COMM (voorheen het Museum voor communicatie) vind je ook een leuke museaumshop met onder andere de geestige Minsterie van Unieke Zaken kaartjes (toch toepasselijk voor een politieke hoofdstad?). Nog meer leuke winkels vind je bij het Noordeinde, met onder andere fietswinkel & koffiebar Lola, de Haagse Bluf en de grote winkels vind je op het Spui. Heb je ook een zwak voor wereldkaarten en staat je boekenkast vol reisgidsen? Dan moet je zeker eens binnen springen bij Stanley & Livingstone.
In de zomermaanden kan je er eten bij de foodtrucks van Rrrollend Den Haag maar eigenlijk heb je nooit een gebrek aan gezellige en lekkere eetadresjes in de stad. Zo genoot ik (van de zon en) een heerlijke cappuccino en een stuk huisgemaakte taart bij Crunch, ging ik lunchen bij Room op het gezellige Anna Pauwlownaplein en mijn liefde voor industriële gebouwen bracht me bij Mama Kelly, net buiten Den Haag.
Reis je met kinderen? Dan kan een bezoek aan Madurodam, Nederland in het klein, leuk zijn. Uitwaaien op het strand en bij de bekende pier in Scheveningen is leuk voor alle leeftijden en als je van moderne kunst houdt, dan is het Museum Voorlinden een must-visit.
Wat vind jij typisch Nederlands?
ivonne zegt
Leuk om jouw tips voor mijn kikkerlandje te lezen. Ik ben het overal mee eens.
Mijn tips? De bloesem in de Betuwe al fietsend of wandelend bekijken, de vierdaagse van Nijmegen binnenhalen op de vrijdag en dan een weekend in de stad erachteraanplakken ( en zeker ook even nar Arnhem!) En wat dacht je van Delft, ook een super leuke stad.
Sarah zegt
Breda, Tilburg, … toch nog een paar plekken die ik nog niet bezocht heb. Moet ik dus duidelijk werk van maken. Leuke tips!
Michal | Reiswijzer kids&co zegt
Leuke tips! Museum Voorlinden staat nog op mijn lijstje. Verder kan ik nog wel wat dingen toevoegen… Ga eens naar een pluktuin als je van tulpen houdt. Wij plukten vorig jaar een prachtig boeket bestaande uit allemaal verschillende soorten en kleuren. En vaar in Rotterdam ook met een boot van Spido door de Rotterdamse havens. Ik vind dat altijd zo indrukwekkend om te zien. En eigenlijk vind ik een bezoek aan een Waddeneiland ook wel typisch Hollands…
Lizzie | Globalizious zegt
Wat is Nederland toch eigenlijk leuk he! Ik krijg geregeld vrienden over uit het buitenland en bezoek altijd een paar dingen die je ook in je lijstje hebt vermeld. Toerist in eigen land is niet verkeerd. Ik verbaas me er dan elke keer weer over hoe leuk Nederland is, en waarom we nou eigenlijk allemaal zo ver weg willen, terwijl we in de buurt ook zoveel leuks en moois kunnen doen.
Diana zegt
Ik moest gelijk denken aan windmolen dus Kinderdijk en de Zaanse Schans. Twee hele mooie typische Nederlandse plekken. Ook tulpen natuurlijk. Kijk al erg uit naar de bloei over een tijdje :).
Zelf wil ik ook nog naar de kaasmarkt in Alkmaar.
Martin zegt
Haha, ik heb er geen enkel probleem mee om Hollander genoemd te worden hoor! Leuke tips…ben lang niet overal geweest. Wel bij Mama Kelly…daar werk in vlakbij dus daar gaan we na het werk nog wel eens heen om te borrelen.
Carolien zegt
Leuke lijst! De Zaanse Schans en tulpenbollen staan ook nog op mijn lijstje. Als je naar Zeeland gaat moet je ook naar het Watersnoodmuseum en de waterkering Neeltje Jans bezoeken. Nederland is zo mooi!
Marije zegt
Wat een leuke tips! De zaanse schans staat nog op mijn lijstje.
Marcella zegt
Leuke aanraders! Ik voeg de waddeneilanden graag toe aan dit lijstje. Het is er zo schitterend!