Mijn favoriete koffiebars in Antwerpen

Mijn favoriete koffiebars in Antwerpen

Never not looking for the best cappuccino (or carrot cake for that matter) is my middle name. Naast reisplanner, Ticket to Ride fan en fervent meezinger in de auto, that is. Deze keer deel ik mijn favoriete koffiebars in Antwerpen met je. En als bonus geef ik je nog enkele van mijn favoriete winkeladresjes, weg van de drukke Meir.

Koffiebars in Antwerpen

’t Eilandje

No Worries (Kribbestraat 20 – open op zondag!). Gezellige en ruime zaak met zowel tafels als zetels. Op de plank vind je er gezelschapspelletjes en tijdschriften en op de menukaart lekkere boterhammen, soep en taart. Ideale plek voor een lunch of koffie als je wat langer wilt blijven zitten of wat wilt napraten over je bezoek aan het nabijgelegen MAS. €2.90, cappuccino. Black and Yellow coffeebar (Nassaustraat 7 – open op zondag!). Zwart van de koffie en de mellow yellow hiphop zoals ze het zelf zegt. Hier vind je goeie koffie, niet meer maar vooral niet minder. €3, cappuccino. Kolonel + Reede (Ankerrui 51 – open op zondag!). Fijne plek voor een koffie, om wat te werken of om te lunchen. Op donderdag tot en met zaterdag ook ’s avonds open. €3, cappuccino. Een van mijn favorieten in’t Stad! Green Garage (Cadixstraat 7). Industrieel gebouw, veel planten, koffie en lekkere lunch. Yes, mijn naam staat hier gewoon opgeschreven.

Centrum/regio Meir

Coffeelabs (Lange Klarenstraat 19). Mijn favoriete lunchadresje of stop tussen het shoppen door. Ook hun carrotcake is een aanrader. €3, cappuccino. Normo (Minderbroedersrui 30). Echt een koffiebar van de buurt: hier tref je vooral locals die hier regelmatig komen aan de gezellige praatjes met de barista te horen. €3 cappuccino. Glow (Melkmarkt 40) Goesting (Falconplein 45). Lekkere boterhammen en frisse limonade. Ligt al een eind uit het centrum, meer richting het MAS.

St-Andries and beyond:

Hoeked doughnuts (Oudaan 4). Niet echt een koffiebar, maar hun vierkante donuts zijn de omweg waard. €2.90 per stuk. Stay (Nationalestr 49 – eerste zondag van de maand open). De etalage laat je mooie kleding en spullen voor in huis zien, maar als je na het winkelen zin hebt in een koffie, loop je gewoon even door tot achteraan. Kaffeenini (Nationalestraat 114A – open op zondag!). Hun terras neemt zowat het hele plein in, dus dit is een heerlijke plek om te vertoeven op een zonnige dag. Hier eet je een bagel of ontbijtje en natuurlijk kan je hier ook carrot cake bij je koffie krijgen. €2.70, cappuccino. Barnini (Oudevaartplaats 10 – open op zondag!). Bagels én koffie. Verderop ligt ook kleine broertje Bite me by Barnini (Oudevaartstr 38)
Mirlo’s (Verbondstr 1 – open op zondag!). Coffee & food zoals ze het zelf zeggen en dat met een hoog instagramgehalte want alles ziet er heerlijk uit. Cafématic (Vleminckveld 4). Naar’t schijnt is het bananenbrood hier heerlijk, maar als je daar geen zin in hebt, staat er nog voldoende ander lekkers op de kaart. Soep, rijkelijk belegde boterhammen of een salade. Ik kan alvast het zuurdesem brood met hummus aanraden. €2.70, cappuccino.

Zuid

Tinsel (Vlaamse Kaai 40 – open op zondag!). Een van de gezelligste adresjes waar je gemakkelijk enkele uren kan zitten. Hier kan je terecht voor een goeie cappuccino, avocado toast of power ontbijtje. Copper (Belegstraat 80). Buchbar (Scheldestraat 79 – open op zondag!). Boeken en koffie, goeie combinatie. Moss (Volkstraat 11-13 – open op zondag!). All day breakfast, do I need to say more? Murnifood (Graaf van Egmontstraat 56 en Beukenlaan 12). Ontbijt en soepjes. Barchel (Van Breestraat 6): Niet echt nog op het Zuid maar ik zet ‘m even onder dit kopje. Gelegen vlakbij bij het stadspark en dus ook op wandelafstand van het Station. Ze hebben een tweede vestiging geopend Barchel Nieuw Zuid in de Jos Smolderenstraat 15.

Favoriete winkeladresjes

Omdat er zo veel leuke wijken zijn in Antwerpen, raad ik je vooral aan om rond te zwerven weg van de Meir en je komt vanzelf kleine winkeltjes tegen. Enkele van mijn favorieten zijn: Moose in the City (Ijzerenwaag 10). Een ruime winkel in een buurt vol leuke adresjes. Hier kan je niet alleen terecht voor kleding of de leukste interieurspulletjes maar zelfs voor reisadvies voor je favoriete Scandinavische bestemming. A touch of Scandinavia dus. We are labels (Kammenstr 43).  Fijn adresje in de gezellige Kammenstraat waar je terecht kan voor degelijke kleding zonder het torenhoge prijskaartje. Wearable Stories (Everdijstraat 30). Een winkel voor minimalistische kleding voor vrouwen. Hou je van een goede snit en zwart, wit en grijs? Dan zit je hier aan het goede adres. Paleis (Lange Koepoortstraat 39). In deze grote winkel vind je zowel voor mannen als vrouwen vast iets naar je smaak. Ze verkopen er verschillende merken zoals Minimum, Nümph, Selected en Vila. The other shop (Melkmarkt 31). In deze boekenwinkel vind je de mooiste koffietabelboeken en leuke (papieren) cadeau’s. Ik word er altijd hebberig van de prachtige papieren wereldkaarten. Juttu (Meir 19). Zo wat de leukste winkel van de hele Meir. Je vindt hier zowel kleding als interieurspullen van zowel lokale als internationele merken, met een voorliefde voor mooie en hippe duurzaamheid. Sostrene Grene (Meir 78).  Deze Deense woonwinkel is gelegen in de prachtig gerenoveerde Stadsfeestzaal, die sowieso al een bezoek waard was. Hier vind je leuke spullen voor je huis of cadeautjes voor je neefje, tante, vader… of gewoon voor jezelf.
St Vincents (Kleine Markt 13). In een van de beste conceptstores die Antwerpen kent, kan je terecht voor kleding, vintage meubels, design, boeken en koffie. The Plant Corner (Isabellalei 144). Als je een plantenliefhebber bent, kan je hier je hartje ophalen.

Is het voor de foto’s dat je naar Antwerpen gaat?

Dan mogen onderstaande niet ontbreken in jouw to do list voor een dag in Antwerpen: Museum Aan de Stroom aka MAS. Tip: Toegang tot het museum is betalend, maar je mag gratis naar de tiende verdieping om te genieten van het panorama op hun dak. Havenhuis (Zaha Hadidplein 1). Een van de bekende architecte haar laatste bouwwerken. Bij haar overlijden in 2016 werd als eerbetoon het plein naar haar genoemd. Parkbrug (Italiëlei 9). Deze fotogenieke fietsbrug ligt op tien minuutjes wandelen van het MAS. Fotomuseum (Waalsekaai 47). Dit museum ligt aan de andere kant van Antwerpen dan bovenstaande adresjes, maar laat je dat niet tegenhouden. Het is een van de meest interessante musea over fotografie met wisselende tentoonstellingen naar mijn mening en is al jaren een gevestigde waarde. En ’t Zuid heeft toch massa’s toffe koffiebars dus je ging sowieso al deze richting uit. 😉

Nog meer koffiebars in België?

Mijn favoriete koffiebars in Leuven De leukste adresjes in Brussel

facebooktwitterinstagram

1 november 2018
Scratchingmymap in september en oktober: van B(russel) tot W(arschau)
7 november 2018
De complete gids voor de Transmongolië Express

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.