De Filipijnen is een land dat vaak over het hoofd gezien wordt door reizigers die in Zuid-Oost Azië reizen. Het land ligt inderdaad niet op de typische banana pancake trail maar het heeft zo veel moois te bieden. Hier geef ik je een fijne route voor drie weken in het land en nog wat tips om je reis uit te breiden. Omdat de eilandengroep zo uitgestrekt is en het reizen tussen de verschillende eilanden tijdsintensief kan zijn, heb ik mij beperkt tot het centrale gedeelte, namelijk de provincie Visayas. Maar dat was helemaal geen straf. Wat een prachtige stranden, groene natuur en geweldige mensen hebben wij ontmoet tijdens onze reis.
Biliran
Budget
In de Filipijnen betaal je met Filipijnse pesos en op dit moment (april 2023) is één euro ongeveer 60 pesos waard. Je dagelijks budget schat je best in rond €30-40 per persoon per dag. Omdat het een uitgestrekte eilandengroep is, zal je dus regelmatig een vlucht nemen of een ferry nemen tussen twee eilanden. Dit is natuurlijk wat duurder dan een doorsnee bustrip. Ook is het een van de beste duikbestemmingen in de regio dus als je graag je PADI haalt of wat meer duikervaring op doet, voorzie hiervoor dan ook wat extra budget. Het zou namelijk zonde zijn als je een prachtige ship wreck dive aan je voorbij moet laten gaan omdat je er simpelweg geen rekening mee gehouden hebt.
Bulabog beach, Boracay
Vliegtuigtickets kan je vanuit België of Nederland vinden voor ongeveer €550-600. Je landt dan in Manilla. Reis je, net zoals ik, naar de Filipijnen vanuit een land in de regio, dan kan je ervoor kiezen om te vliegen op Cebu (Visayas), Manilla of Puerto Princessa (Palawan). Uiteraard kan je nog op tig andere luchthavens vliegen, maar die drie zijn de meest handige om jouw reis te beginnen. Omdat deze route zich focust op de centrale regio Visayas, ga ik er vanuit dat je, net zoals ik, hier ook je reis begint en eindigt.
Filipijnen route 3 weken
Dag 1-2: vlucht + reizen naar Kalibo of Caticlan
Jouw vlucht vanuit België of Nederland brengt je hoogstwaarschijnlijk tot Manilla. Reis van hier verder naar Kalibo of Caticlan, jouw uitvalsbasis om de volgende dag verder te reizen naar Boracay. De goedkoopste vluchten zal je vinden op Kalibo, de iets duurder vliegen naar Caticlan. Die laatste ligt dan weer wel op wandelafstand van de ferryhaven naar Boracay, jouw volgende bestemming. In de luchthaven van Manilla zijn meerdere “zones” dus reken minimaal 4-6 uur voor een overstap zonder veel stress.
Dag 2-3: Boracay
Ben je de avond voordien tot Kalibo gereisd, dan neem je in het stadje een bus of minibus tot de haven van Caticlan. In de stad zijn ontzettend veel minibussen die je tot hier brengen, voor hetzelfde tarief als de Ceres bus dit doet. Beide doen er ongeveer ook even lang over (2-3u). Vanuit de luchthaven van Caticlan kan je zo tot de ferryhaven wandelen, dit is ongeveer een kilometer hier vandaan. In de haven dien je 3 (!) ticketjes te kopen: een bootticket, een environmental fee en een terminal fee.
White beach, Boracay
Geniet in Boracay van jouw eerste paradijselijk strand in de Filipijnen. Je kan zowel wat aan je kleurtje werken als een van de vele watersporten uitproberen. White Beach is ontzettend populair, maar ga zeker ook naar de andere stranden van het eiland ontdekken. Ook een wandeling of fietstocht in het centrum moet je doen.
Dag 4: Boracay + reisdag
Geniet nog een dagje van het eiland en het prachtige witte strand want in de namiddag neem je afscheid van dit eiland. Vanuit je hostel op station 1, 2 of 3 reis je in ongeveer een halfuurtje met een tricycle naar de haven in Cagban op Boracay. Hier koop je wederom jouw bootticket en de terminal fee en wat later stap je aan boord van een van de vele bootjes die jouw weer naar Caticlan brengt. Hier reis je verder met een minibus of een grote, gele Ceres bus in een 2-3u tot Kalibo.
White Beach, Boracay
Dag 5: reisdag naar Moalboal
’s Ochtends vroeg neem je een vlucht tot Cebu, na een uur wordt de landing al ingezet. Bij aankomst in Cebu loop je naar de uitgang en neem vanaf hier een witte taxi tot de South busterminal. Er zijn ook gele taxi’s maar deze zijn duurder. Eens aangekomen in het busstation zoek je de juiste bus. Er zijn verschillende bussen die naar Bato rijden en ongeveer de helft rijdt via Moalboal, deze moet jij dus nemen. Een busrit van drie uur brengt je in Moalboal.
Tip: wil je liever een stukje off the beaten track reizen? Reis dan net zoals ik vanuit Cebu met de boot naar Ormoc. Van hier brengt een minibus je naar het groene eiland Biliran. Een eiland met prachtige natuur maar weinig toeristische voorzieningen. Tel zeker een volle dag voor de heen- of terugreis vanuit Cebu.
Dag 6-9: Moalboal
Zelf verbleef ik twee nachten in een leuk hutje in een wat verderop gelegen rustig straatje en ook twee nachten in Panagsama Beach. Zowel Moalboal zelf als dit strand zijn een klein “dorpje” vol restaurantjes en met veel leven in de brouwerij. Huur een scooter en trek erop uit. Je kan prima zelf een dagtrip maken naar de Kawasan watervallen of Osmena Peak. Wel vertel ik jou er graag bij dat je geen mooi strand moet verwachten in Panagsama, iets verderop ligt het White Beach, en hier kan je wel aan je kleurtje werken. Maar naar Moalboal kom je eigenlijk niet voor het luieren op het strand: hier kom je voor canyoning in de Kawasan Falls of om te duiken of snorkelen met de hele scholen sardines.
Kawasan Falls, Moalboal, Cebu
Dag 10: reisdag naar Dumaguete, Negros
Geniet nog een keer van je een lekker ontbijt in een van de leuke zaakjes en neem daarna in Moalboal de bus naar Bato. De bus doet er ongeveer twee uur over en hier moet je dan nog even met een tricycle tot de haven van Lilo-An. Hier gaat er elk uur een boot naar Dumaguete. Eens aangekomen, spring je gewoon bij in een jeepney in plaats van een tricycle te huren. Dat scheelt je ettelijke peso’s! De rest van de dag kan je door de stad lopen, met de scooter op ontdekking in de buurt of jezelf trakteren op een heerlijke massage of overheerlijke koffie en gebakje bij Sans Rival. Ook boekte ik kort na aankomst in de stad, een snorkeltrip voor de dag nadien.
Jeepneys in Ormoc
Dag 11: snorkeltrip Apo Island
Bij Harold’s Mansion boek je een hele fijne daguitstap met alles erop en eraan. Het enige wat jij moet doen, is gewapend met je zwemkleding, een handdoek en zonnecreme om half zeven ’s ochtends aan hun deur staan. Daarna ga je met je groep duikers en snorkelaars naar het strand waar je boot aangemeerd ligt. Over de hele dag zal je drie snorkelstops maken. Wij hadden geluk en zagen op twee plaatsen enkele (reusachtige) zeeschildpadden. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
Apo Island
Dag 12-14: Siquijor
Vanaf Dumaguete sta je in een uurtje met de ferry in Siquijor. Dit was mijn favoriete eiland van onze reis door de Filipijnen, dus blijf hier zeker drie dagen om ten volle te genieten van deze heerlijke plek. Geniet van een prachtige zonsondergang in San Juan of ga met de scooter op ontdekking en go chase waterfalls.
Budgettip: huur meteen een scooter in de haven en onderhandel over een goede prijs voor meerdere dagen.
Dag 15-16: Panglao
Vanaf Siquijor heb je enkele dagen per week een rechtstreekse ferry naar Tagbiliran op Bohol. Dagelijks zijn er ook verbindingen via Dumaguete en ben je gewoon wat langer onderweg. Na de rust op Siquijor kan de drukte in White Beach op Panglao nogal aankomen, maar neem een biertje en dompel je onder in het feestgedruis.
San Juan, Siquijor
Dag 17-19: Scootertrip Bohol
Huur voor enkele dagen een scooter en trek erop uit in een van de grotere eilanden van de Filipijnen. De eerste dag rijd je van White Beach naar het Tarsier Sanctuary in Corella en het gezellige Loboc naar Carmen. Hier vind je de bekende Chocolate Hills: ze zijn inderdaad een toeristische trekpleister maar ze zijn vast en zeker een bezoek waard. Voor mij waren ze een van de mooiste uitzichten tijdens mijn reis door de Visayas. Zoek een hotelletje hier in de buurt, onderweg kom je er meer dan genoeg tegen.
Een slapende tarsier, Bohol
De volgende dag zet je jouw tocht verder naar Anda aan de oostkust. Stop onderweg in wat kleine dorpjes voor een lunch of fris drankje en vlei jezelf daarna neer op een van de rustige stranden in Anda. Hier geen drukte zoals in Panglao, maar een wit strand (bijna) voor jou alleen.
De derde dag reis je weer richting Panglao, terwijl je onderweg geniet van de mooie uitzichten langs de kustlijn en de rijstterrassen. Onderweg kan je ook stoppen bij de bekende Baclayon kerk en het oorlogsmonument.
Rijstterrassen, Bohol
Dag 20-21: reizen naar Cebu en vertrek naar huis
Jammer genoeg is de tijd van vertrekken bijna aangebroken: slaap nog lekker uit op Panglao en geniet nog even van het strand. Neem daarna een taxi of tricycle naar de haven van Tagbiliran en met de ferry kom je aan in Cebu. Verblijf hier nog een avondje en de dag nadien neem je van de internationale luchthaven je vlucht weer naar huis. Of naar een andere bestemming natuurlijk.
Praktische informatie
Als Belg of Nederlander heb je geluk en mag je gratis 30 dagen verblijven in het land met een toeristenvisum. Dit krijg je bij aankomst in de Filipijnen, op voorwaarde dat je een geldig uitgaand ticket hebt. Je hebt dus met andere woorden een bewijs nodig dat je ook het land weer verlaat binnen de dertig dagen: houd dit bij het inchecken bij de hand want ik mocht niet inchecken voordat ik mijn uitgaande vluchtreservatie liet zien. Oh en natuurlijk heb je ook een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in de Filipijnen.
Je hebt enkele vaccinaties nodig voor een bezoek aan de Filipijnen, maar deze verschillen amper van de andere landen in de regio. Zo is een vaccinatie tegen Hepatitis A en B, Tetanus en Polio sterk aanbevolen. Zoek de laatste informatie op over Malaria: het advies hiervoor is afhankelijk van de regio die je bezoekt.
In de Filipijnen is het zes uur later dan in België/Nederland: het behoort tot de tijdzone GMT+8. In onze wintertijd is er een verschil van zeven uur. Omdat de eilandengroep zo uitgestrekt is, is het niet eenvoudig om één beste reisperiode aan te duiden voor het land. Eenvoudig gezegd is de beste reisperiode december tot en met mei: hier heb je de minste kans op tropische stormen, overstromingen of orkanen. De grootste kans op stormachtig weer, tyfonen en cyclonen heb je in onze zomermaanden: juni tot en met september.
Er zijn verschillende banken in de Filipijnen waar je met je Europese bankkaart Filipijnse peso’s kan afhalen. Je kan echter maar per keer 10000PHP afhalen, en hier komen ook nog 200PHP kosten bij. De wisselkoers bedraagt ongeveer vijftig peso’s voor één euro.
Hostels
Ik verbleef in de onderstaande hostels en zal hier geen hostels vermelden waar ik niet tevreden was. De vermelde prijzen zijn steeds voor een tweepersoonskamer voor één nacht, tenzij anders vermeld.
Kalibo: ik verbleef hier 2 keer een nachtje omdat ik hier een keer laat aankwam en daarna vroeg moest vertrekken naar de luchthaven. Mensen genoeg die je even naar de luchthaven willen brengen, maar je kan het ook prima te voet.
Papierus Pensionne: propere kamer en een gezellige binnenplaats. PHP 1000 / tweepersoonskamer.
Aranas-Carillo Travellers Inn: hele vriendelijk eigenaars. De kamers is basic maar proper en heeft gewoon alles wat je nodig hebt. PHP 600 / tweepersoonskamer.
Boracay: Ook hier hadden we een privé-tweepersoonskamer, op de grens tussen station 1 en 2, op wandelafstand van het strand.
Second Wind Hostel by MNL: ruime gemeenschappelijke binnenplaats en open keuken. De kamers zijn hier rond georiënteerd waardoor ze wel wat gehorig zijn. Kamers zelf zijn netjes en een ruim tweepersoonsbed. PHP 1300 / tweepersoonskamer.
Moalboal: Hier sliepen we eerst enkele nachten in heerlijke hutjes in het groen, op een afstandje van het centrum. Daarna verhuisde we naar het centrum.
Archery-Asia Nipa Huts: eenvoudige rieten hutjes in het groen. Echt ideaal als je tot rust wilt komen. Gemeenschappelijke badkamer met een toilet en een bucket-shower. PHP 1000 / tweepersoonshutje met ventilator.
Chief Mau hostel: echt een typische chille hostel. De gemeenschappelijke ruimte heeft hangmatten en kussens op de grond en je kan er hele dag door ontbijt krijgen, heerlijk. We sliepen in een gedeelde kamer, de privé-kamers zijn er beperkter en dus ook snel uitverkocht. PHP 500 / éénpersoonsbed in een kamer van 6-10 bedden.
Dumaguete:
Flying Fish hostel: een designhostel, een tik uit het centrum maar wel schoon en ruim. Een partyhostel is dit zeker niet, maar ik vond ‘m ideaal als koppel. Ze hebben zowel privé kamers als dormrooms en de gedeelde badkamers waren altijd schoon. PHP 550 / éénpersoonsbed in een kamer van 6-10 bedden. PHP 1400 / tweepersoonskamer.
Siquijor:
JJ’s Backpackers Village: hier kan je niet online voor reserveren. Gewoon even een belletje of ter plekke je aanmelden en hopen dat ze een plek hebben. ’s Avonds maakt men regelmatig een kampvuur op het strand en je kan er lekker eten en relaxen. De rieten hutjes zijn eenvoudig en hebben alles wat je nodig hebt. PHP 500 / tweepersoonshutje met ventilator. We bleven hier drie nachten maar had er graag langer gebleven.
Bohol: we sliepen twee keer in dezelfde hostel op Panglao en ook op twee verschillende plekken in het binnenland.
Moon Fools hostel. Nette hostel, ruime en propere douches en heel tof personeel en gemeenschappelijke ruimte. We sliepen zowel in een tweepersoonskamer (we waren er met kerstavond en we kregen zelfs een heus kerstdiner gratis!) als in een dormroom. De bedden op de 10p dormroom zitten in cubicles dus je hebt voldoende privacy. Enige minpunt aan dit hostel? De absurde vorm van het laken dat je krijgt: een vierkant van 1.5×1.5meter. PHP 1300 / tweepersoonskamer en PHP 600 / éénpersoonsbed in een kamer van 6-10 bedden.
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!