De Scandinavische steden, en zeker Oslo, staan niet bepaald bekend voor hun budgetvriendelijk karakter. Maar ik reis natuurlijk om mooie plekken te bezoeken en om wat cultuur op te snuiven, dus het stond vast dat ik enkele van de talrijke interessante musea wou bezoeken. Zoals altijd bereid ik mijn citytrips goed voor en een snelle berekening leerde me al snel dat er wel een hele eenvoudige manier is om te besparen. De Oslo Pass is dus de ideale bondgenoot voor mijn budgetvriendelijke trip naar Oslo. Met de Oslo Pass kan je onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en krijg je gratis toegang (of korting) tot verschillende musea in de stad. Benieuwd welke plekken ik zoal bezocht? Hoe werkt deze, wat kan je er zoal mee doen en vooral: is deze kaart de moeite waard?
Dit artikel werd geüpdated in 2023.
Hoe werkt de Oslo Pass?
Omdat ik laat aankwam op de luchthaven van Oslo en de Oslo Pass niet geldig is op de trein (NSB of Flytoget) tussen het centrum en de luchthaven, kocht ik mijn Oslo Pass niet op de luchthaven. Omdat de aankoop en de activatie van je Pass niet gelijktijdig hoeven te gebeuren, kan je dus zeker wel bij het verkooppunt van Ruter een Oslo Pass aanschaffen. In het centrum wordt de Pass ook bij vele hotels verkocht maar vooral toeristisch centrum bij het centraal station van Oslo is een handig verkooppunt. Zelf maakte ik gebruik van de Oslo Pass app: de “Oslo Pass – Official City Card” voor iOs. In deze app kan je eenvoudig weg een pass kopen, deze valideren en zie je vanzelf hoe lang je Oslo Pass nog geldig is. Het valideren en het aankopen zijn 2 verschillende stappen: zo kan je dus enkele dagen voor je citytrip al een pass kopen, om deze dan enkele minuten voor je eerste gebruik, te activeren.
Je hebt drie verschillende Oslo Passen: ze bestaan met een geldigheid van 24/48/72 uur, aan jou de keuze. Je activeert de kaart bij je eerste bezoek door achteraan de Oslo Pass de volledig datum en tijdstip van het eerste gebruik in te vullen. Of als je de app gebruikt, door gewoon op ‘activeren’ te klikken: na een tweetal minuten kan je jouw pass gebruiken. Bij je volgende gebruik, moet je gewoon aan de balie van het museum jouw kaart of de QR-code in de app laten zien en dan krijg je gratis een toegangsticket. Als je de tram of bus wilt nemen, moet je bij een eventuele controle ook gewoon je Oslo Pass laten zien, momenteel hoef je nog niet in- en uit te tikken in Oslo. Bij aankoop van je pass krijg je natuurlijk een handig boekje met alle voordelen, maar ik geef je in dit artikel dé ultieme 24u in Oslo met behulp van de Oslo Pass. Met mijn tips haal je echt alles uit je bezoek aan de stad.
Wat deed ik met de Oslo Pass?
Eerst en vooral wil ik even meegeven dat de openingsuren van diverse musea in Oslo afhankelijk zijn van het seizoen. In de wintermaanden zijn de meeste musea geopend 10-16u, een uurtje langer in de lente en de herfst en in de zomermaanden zijn ze vaak geopend tot 18u. Bekijk zeker de exacte openingsuren voor je vertrek.
Het klinkt misschien gek, maar ik activeerde mijn Oslo Pass in de namiddag, rond 13u30. Dit kwam voor mij het beste uit: het feit dat mijn bezoek zich in de wintermaanden afspeelde, in combinatie met de gratis bezienswaardigheden die ik bezocht zoals de Vigelandsparken en het beeldenpark Ekeberg. Ook heb ik op deze manier het meeste uit mijn 24u Oslo Pass gehaald. Natuurlijk deel ik mijn tips met jou. Wel wil ik je meegeven dat ik relatief ‘snelle’ museumbezoeker ben: ik lees niet élk plaatje, maar wel de grotere informatieborden en de details van voorwerpen of stukken die me aantrekken of interesseren.
Astrup Fearnley Museet
Door de activatie na de middag, gebruikte ik dus mijn Oslo Pass dus van dag 1 13u30 tot dag 2 13u29. Ik activeerde mijn Oslo Pass aan de ingang van het Museum van Moderne Kunst Astrup Fearnley Museet (NOK 150). Dit museum bestaat uit twee delen en ik liep hier ongeveer anderhalf uur rond. Het gebouw zelf is knap om te zien en ook de vaste collectie kon mij bekoren. De tijdelijke tentoonstelling die toen liep, kon mij niet boeien maar deze varieert natuurlijk doorheen het jaar. Daarna ging ik met een stadsfietsje (niet inbegrepen bij je Oslo Pass) verder naar de National Gallery (geopend in de winter tot 17-18u). Je kan namelijk Oslo niet bezoeken zonder (één van de!) bekende kunstwerken van Edward Munch – The Scream – in levende lijve gezien te hebben. Het museum is ondertussen vernieuwd en is nu het National Museum (NOK 200)
Tip: ondertussen is ook het langverwachte Munch Museum geopend. (NOK 160)
De Nobel Peace Center (NOK 140) is een van de weinige musea in de stad die het hele jaar door geopend is tot 18u00. Dit maakt het een ideaal museum om op het einde van de dag te bezoeken. Dit museum gaat over meer dan alleen de geschiedenis van de Nobel Prijs en zijn winnaars. Het museum heeft verschillende mini-tentoonstellingen in verschillende thema’s. Tijdens mijn bezoek waren er exposities over een groep vrouwen in een anorexiakliniek, de opkomst van extreem rechts en de verdeeldheid in Cyprus. De thema’s gaan niet enkel over actieve oorlogen maar ook over de strijd tegen jezelf of tussen twee groepen.
National Gallery en Nobel Peace Center
De tweede dag begin je meteen met je neus in de natuur. Met je Oslo Pass (of met je 24u ticket voor het openbaar vervoer) kan je gratis gebruik maken van de ferries. Het hele jaar door vaart ferry B1 uit langs enkele eilanden in het Oslofjord. Natuurlijk kan je ook 2x per dag een sightseeing cruise maken (om 10u00 en 13u00 in de wintermaanden). Deze duurt 2u en met je Oslo Pass krijg je 15% korting, hier zie je natuurlijk meer mee dan met de reguliere ferry maar deze laatste is wel mooi inbegrepen in je ticket. Wil je dus een budgetvriendelijke cruise maken? Stap dan bvb om 8u30 op bij Aker Brygge, zoek je bovenaan het dek een plaatsje in de zon (fingers crossed!) en geniet gedurende 58 minuten van de ferrytocht langs de eilandjes met klinkende namen als Hovedoya, Bleikoya, Gressholmen, Lindoya en Nakkholmen.
Daarna ging ik met de bus 30 (na een ommetje langs het gratis Vigelandspark) naar het “museumeiland” Bygdoy. Hier vind je vijf musea terug: het Kon-Tiki Museum, Fram museum, het Maritiem museum, Vikingschipmuseum en het Norsk Folkemuseum (Noorse museum van Culturele Geschiedenis). Zelf bezocht ik er drie van. Ik startte de dag door om klokslag 10u00, dus bij openingstijd, aan de deur van het boeiende Kon-Tiki museum (NOK 140) te staan. Dit museum gaat over de verschillende expedities die de Noorse avonturier Thor Heyerdahl deed. Zo ook de Kon-Tiki expeditie waarmee hij wou aantonen dat het wel degelijk mogelijk was voor Zuid-Amerikanen om naar Frans-Polynesië te varen met de middelen van toen. 101 dagen later kwam hij bijna zevenduizend kilometer verder aan, in Raroia.
“Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” – Thor Heyerdahl
Daarna bezocht ik het nabijgelegen Fram Museum (NOK 140) over poolexpedities, om in het thema van ontdekkingsreizigers te blijven. Hier vond ik vooral de informatieve film en de twee schepen indrukwekkend om te zien. Deze schepen verklaren ook meteen de unieke driehoekige vorm van het gebouw. Hierna sprong ik weer de bus op voor twee bushaltes en stapte voor de deur van het Viking Schip Museum uit. Hier vind je drie authentieke Vikingschepen en een hoop voorwerpen uit die tijd. Eens om de zoveel tijd wordt er ook een film geprojecteerd in een van de ‘armen’ van het gebouw. Deze is niet te missen. Aal is het ook wel stiekem handig om dan net foto’s te nemen van de schepen omdat iedereen dan naar de film gaat kijken. 😉 Momenteel is het Viking Ship Museum gesloten voor renovatie en heropend het in 2025/2026.
Kon-Tiki Museum, Fram Museum en Vikingship Museum
De meeste van deze musea kosten 140 NOK voor een ticket, maar je kan ook een combinatieticket kopen. Zo kan je dit kopen voor het Kon-Tiki, Fram en Maritiem museum. Deze drie liggen vlak naast elkaar en je betaalt voor 1 museum NOK 140, voor 2 NOK 250 en als je ze alle drie wilt bezoeken, kan je een combinatieticket kopen voor NOK 380. Het laatste wapenfeit met mijn Oslo Pass was het nemen van bus 30 tot in wijk Grunnerlokka en bij aankomst was het netjes 13u30.
Op zoek naar een reisgids voor jouw citytrip naar Oslo? Deze gidsen gebruik ik zelf regelmatig en zijn ideaal voor een citytrip.
De eindafrekening: is de Oslo Pass zijn geld waard?
De kostprijs: 495 NOK voor 24 uur.
De andere varianten kosten respectievelijk NOK495/24u, NOK 720/48u of NOK 895/72u (2023) Ook zijn er kortingstarieven voor kinderen en senioren.
De losse kosten: Ik bezocht verschillende musea met een totale waarde van 880 NOK aan toegangstickets. Als je hier nog eens 121 NOK bijtelt voor een 24 uur City-Pass met onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Oslo, waarmee je dus ook de één uur durende ferrytocht kan maken, kom je op mooie bedrag van 1001 NOK. Voor mij was het dus zeker interessant om de Oslo Pass te gebruiken bij mijn eerste bezoek aan de stad! Zelfs als je mijn bovenstaande planning wat rustiger aandoet op 48u met een 48u Oslo Pass (720 NOK – losse kosten 1122 NOK) haal je er nog ruim je geld uit. Voor de recente prijzen en voor een overzicht van de bezienswaardigheden en kortingen kan je terecht op de website van Visit Oslo.
Deze artikels over Oslo vind jij ook tof:
De complete cityguide voor Oslo
De mooiste architectuur in Oslo
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Ik kreeg van Visit Oslo een 24u Oslo Pass, maar zoals steeds, geef ik mijn eigen mening. Heb je hierover vragen of wil je ook samenwerken, aarzel niet om mij te contacteren.
Geef een reactie