De eerste dag van oktober organiseerde ik voor de tweede keer een blogevent in Leuven. Na het enthousiasme van de eerste editie was het tijd voor een nieuwe herfst-editie. Het concept bleef grotendeels hetzelfde maar toch niet helemaal, want never change a winning team. Benieuwd welke plekken we bezochten?
Blogevent in Leuven
Hotellife in Park Inn Leuven
Het is en blijft één van mijn favoriete geluksmomentjes: ontbijten op hotel. Je hebt keuze uit veel lekkers en gezonds, kan er rustig van genieten met fijn gezelschap én je hoeft de afwas niet te doen, kan jij je een nog beter begin van de dag bedenken?
We mogen nog even proeven van het hotelleven en krijgen een rondleiding door Park Inn. Wist je dat ze het Groene Sleutel eco-label hebben? Zo maakt men onder andere gebruik van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten. Omdat alle gasten hiermee bekend zijn, heeft men bordjes in hun sanitair omhoog gehangen om uit te leggen dat door deze milieubewuste keuze het water iets minder helder van kleur kan zijn.
De 133 kamers bieden alle comfort zoals een ruim bed en dito inloopdouche. Het hotel zelf is goed gelegen aan het station, maar wees gerust: de kamers zijn ontzettend goed geïsoleerd. Ik zag de treinen voorbij denderen en hoorde er helemaal niets van!
Insider tip: vraag voor een kamer op de bovenste verdiepingen. Dan krijg je er gratis en voor niets een heerlijk uitzicht over de stad bij!
Museum M
Met dank aan de geleende hotelparaplu’s kwamen we droog aan bij het Museum M. Hier loopt nog tot 17 januari 2017 de tentoonstelling van Yto Barrada en Mary Reid Kelly. Beide intrigerende dames met een bijzondere kijk op de wereld. Enkele keren per jaar wisselen de exposities in het museum, maar men heeft ook een reeks vaste kunstschatten te kijk.
Zelf blijf ik ook gek op de architectuur van het gebouw. Wist je dat de inkomtrappen perfect rolstoelvriendelijk zijn? Hun subtiele helling zorgt ervoor dat het museum vlot toegankelijk is voor iedereen. Maar mijn favoriete plek is zonder twijfel het dakterras. Zowel leuk in de zomer als de winter: de kleurrijke stoelen zorgen altijd voor een vrolijke noot.
Toekomst en erfgoed, op wandelafstand van elkaar
We lopen het stadspark in via de statige oprijlaan waar de eerste herfstkleuren al zichtbaar worden. Maar dat is niet de enige reden waarom we hier zijn. In het kader van het Tracing the future project, is hier door de Belg Adrien Tirtiaux in samenwerking met de bewoners van de aangrenzende tuinen, een houten installatie gebouwd. Niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat deze het park met de privé-tuinen in de Vlamingenstraat verbindt. De vraag die je hierbij moet stellen is of je dit als publieke of private ruimte ervaart? Ik vond het alleszins een boeiende vraag, zeker de moeite om er eens door te wandelen. Oh en zwaai zeker eens naar de bewoners!
Een van DE bezienswaardigheden van de stad is het Groot Begijnhof. Zoals ik eerder al schreef, is dit echt een must-visit bij je bezoek aan de stad. Leuk detail: er wonen (doctoraats)studenten in de eeuwenoude huisjes.
Verborgen plekjes in de stad
Via het schattige Dijlepark komen we bij een van mijn favoriete groene plekken in de stad: de Kruidtuin. Deze is de oudste botanische tuin van België en destijds is ontstaan voor de studenten geneeskunde. Nu speelt dat natuurlijk veel minder een rol, maar het is gewoon leuk om rond te kuieren langs de vele bomen en planten en even binnen te springen in de oranjerie/serre.
Hier vlakbij vind je een bijzondere locatie: het anatomische theater is zelden geopend voor het publiek maar kan je nu in het weekend bezoeken ter gelegenheid van de Utopia tentoonstelling. Na deze verborgen plekken wandelen we door naar één van de meeste bekende pleinen in de stad. De Oude Markt is de langste toog van Europa (of zelfs de wereld volgens sommige bronnen) en is dan ook een aaneenschakeling van café’s. Ideale plek om dus even te genieten van een fris pintje en uit te rusten van de wandeling. Zoek je een plekje op het terras en vergeet niet om naar boven te kijken: veel gebouwen hebben een prachtige gevel.
Een gezellige afsluiter
Na onze terrasjespauze wandelen we door naar de fotogenieke Grote Markt (zie foto bovenaan dit artikel) en wandelen we via de Mechelsestraat en zijn vele gezellige winkeltjes verder naar de rand van de stad. Hier vind je namelijk het piepkleine Klein Begijnhof. Ooit bewoond door begijntjes maar ondertussen wonen er gezinnen in deze schattige huisjes.
Onze dag afsluiten doen we in de nieuwe buurt de Vaartkom. Dit keer niet bij vroegere brouwerij De Hoorn, maar bij een van de laatste aanwinsten in de wijk: veggie en bio restaurant Noordoever. Een schot in de roos bij mijn gasten: iedereen smult er van de verse maaltijden en geniet van een stukje overheerlijke taart. Die met avocado en limoen was alvast topfavoriet!
Graag wil ik ook Heidi van Park Inn Leuven en Leen van Visit Leuven bedanken voor de samenwerking en hun enthousiasme: alledrie zijn we er rotsvast van overtuigd dat Leuven een geweldige stad is die vanalles te bieden heeft voor een breed publiek.
Visit Leuven zegt
Leuke tekstjes, knappe foto’s én vooral zo’n gewelidg initiatief. Dikke merci Lotte!
Jessica | Corners of the World zegt
Wat was ik positief verrast door Leuven zeg, ik kom snel weer een keer op bezoek! En die regenboog… ja dat was toch wel the highlight van de dag hè haha ;p
lottevdw zegt
Haha, ik kon niet anders dan die foto erbij plaatsen :’D
Naomi zegt
Ik heb nog altijd dromen over die limoen / avocado taart. Zo overdreven lekker, mmmmmm
lottevdw zegt
Jaaaa, echt heerlijk he! 🙂
Helena zegt
Mooi dat die regenboog blijft terugkomen ?
Lieve zegt
Bedankt om mijn stad zo mooi op de kaart te zetten .
Marlies - Magnificent Escape zegt
Ik werk vaak in de Faculty in Leuven en heb ook al evenementen gedaan in de KUL en Museum M maar echt door Leuven wandelen op deze manier heb ik nog nooit gedaan.
Ik denk dat ik hier maar snel eens doe nu het weer nog redelijk mooi is.
Het Dijlepark ga ik zeker niet overslaan!