Reizen is heerlijk en ik doe niets liever. Mijn lief zegt dan ook altijd dat ik drie keer plezier beleef aan een reis. Eerst met al de voorbereidingen, de reis zelf natuurlijk en tenslotte nog eens door mijn blog. Maar die reisvoorbereidingen vindt niet iedereen even leuk. Sommige zien door het overaanbod op het internet het spreekwoordelijke bos door de bomen niet meer. Aangezien ik niets liever doe dan reizen voorbereiden en uitstippelen, help ik jou graag verder. Van hoe je de beste vliegtickets en de geschikte overnachtingsplaats vindt tot handige inpaklijsten en welke spullen nu écht een life saver kunnen zijn.
Hier deel ik mijn favoriete producten voor op reis met jou en waar en hoe ik mijn reizen plan. Sommige van de links hieronder zijn affiliate links. Dat wil zeggen dat als jij iets koopt via deze links, het jou niets extra kost en ik een klein beetje krijg van het platform waarop jij iets kocht. Zo steun jij mij voor het schrijven van gratis reisgidsen en het delen van handige routes en tips. Dankjewel!
Je kan mij ook steunen door mij op een digitale koffie te trakteren. Dat doe je gewoon met bancontact of paypal en je kiest zelf het bedrag. Schrijven gaat nu eenmaal beter met een lekkere cappuccino erbij. Bedankt voor je steun!
Reis plannen en boeken
Vluchten
Vluchten zoeken doe ik altijd via een van de onderstaande websites. Ze boeken doe ik nagenoeg altijd via de website van de vliegtuigmaatschappij zelf. Zo heb jij rechtstreeks gekocht bij de aanbieder, wat handig kan zijn bij mogelijke problemen zoals vertraagde vluchten, en is het ook duidelijk wat er inbegrepen is van bagage.
- Skyscanner: mijn favoriet! Vooral van hun “naar overal” functie ben ik fan. Ik kan uren spenderen op hun website, op zoek naar een fijne bestemming voor een volgende trip. Ook zijn hun maandoverzichten heel handig: zo zie je meteen wat het je kan opleveren om een dag eerder of later te vertrekken.
- Momondo: mijn andere favoriet. Ze bundelen alle boekingssites die er maar te vinden zijn en ik heb het idee dat ze altijd de goedkoopste vluchten weten te vinden
- Google Flights: dat Google goed kan zoeken, dat weten we allemaal. Hun vluchtpagina is dan ook niet anders. Zo kan je een periode en vertrekluchthaven ingeven en tonen zij jou waar je met jouw budget kan komen.
Overnachtingen & activiteiten
- Booking.com: mijn persoonlijke favoriet! Zowel de website als app zijn gebruiksvriendelijk en bundelen je boekingen. Je kan er handig zoeken op locatie, prijzen, beoordelingen en wat je maar wilt. Een privékamer of juist niet, is een zwembad een must of wil je zeker zijn dat je de dag kan starten met ontbijt? Zo vind je snel wat je zoekt. De meeste boekingen kan je gratis annuleren tot enkele dagen op voorhand. En maak zeker een account aan: je kan niet alleen handige lijstjes maken maar je na een tijdje krijg je als trouwe klant een Genius-korting!
- GetYourGuide: ik regel graag alles zelf en liefst ter plaatse, maar soms is het gewoon handig om bepaalde activiteiten op voorhand vast te leggen. Tickets die snel uitverkopen of waar je anders lang voor in de rij moet staan bijvoorbeeld.
Vervoer
Van carpoolen of een auto huren tot treintickets!
- Sunnycars: mijn vaste platform waar ik mijn huurauto’s boek. De website is heel gemakkelijk, maar vooral: alle nodige verzekeringen zijn inbegrepen bij de prijs. Ook heb je er geen eigen risico/franchise dus je bent echt helemaal gedekt. Net zoals een “vol-vol” tankregeling en een tweede chauffeur – heel erg handig én je hebt geen zorgen.
- Seat61: de allerhandigste website die er is, als het gaat over treinreizen. Je vindt er van ongeveer elk land ter wereld informatie over de treinverbindingen die er mogelijk zijn. Van handige kaartjes met de grote treinverbindingen tot rittijden voor de courante treinen en richtprijzen.
- Bahn.de: Ik vind dit zelf de beste site voor het vinden van treinverbindingen binnen Europa. Aangezien het de website is van de Duitse spoorwegen, kan je hier enkel tickets boeken die van/naar Duitsland gaan.
- Omnio: Weet je nog niet goed of je nu de trein of de bus zou nemen? Dan help omnio jou graag verder. Geef bijvoorbeeld Brussel-Parijs in en je de site geeft je een overzicht van de mogelijkheden. Ze vergelijkt steeds trein, bus en vluchten (indien deze er zijn). Sorteer op prijs, vertrektijd of kortste reistijd en maak je keuze.
- Blablacar: de carpoolwebsite bij uitstek. Rijd je binnenkort met de auto naar pakweg Parijs en wil je wel wat gezelschap onderweg? Plaats je rit dan op Blablacar en anderen kunnen een zitje reserveren in jouw auto, tegen betaling natuurlijk. Een tip: specificeer zo duidelijk mogelijk wat de locaties zijn waar je iemand kan ophalen en afzetten.
- Flixbus: geen zin om te carpoolen? Dan kan je altijd nog voor de Flixbus gaan. Deze busmaatschappij is op korte tijd zeer populair geworden binnen Europa. Met een bus ben je altijd wel wat langer onderweg en verwacht niet dat je goed slaapt op een nachtbus, maar de prijzen zijn laag. En met de app boek je gemakkelijk en snel.
- De app van Google Maps: ik denk niet dat deze nog introductie nodig heeft. Download op de app, de offline kaarten voor de regio waar je naar toe reist. Zo kan je ook zonder het gebruik van data of wifi connectie moeiteloos navigeren op zoeken naar het dichtstbijzijnde tankstation, ATM of supermarkt.
- De app van maps.me: al jaren een van mijn favoriete reisapps op mijn smartphone. Ik ben fan van de kleuren en categorieën die je kan geven aan de plaatsen die je pint
- Airalo: handige E-sim website en app waar je voor zowat elk land ter wereld een E-sim kan kopen. Handig is dat ze ook regionale E-sims aanbieden, wat heel handig is als je wat langer rondreist. Ook hebben ze duidelijk informatie over hoe je dit nu juist installeert en in gebruik neemt, handig! Tip: gebruik code LOTTE9936 voor USD3 korting.
- Wanderlog: de website én app die ik al jaren gebruik voor het plannen organiseren van mijn reizen. Ik noteer er mijn geboekte vluchten, treinen en huurauto’s. En per bestemming die ik bezoek, lijst ik er wat restaurants en dingen die ik wil doen in op. Ik vul het aan, elke keer als ik wat leuks tegen kom en uiteindelijk kan ik zo een toffe reis samenstellen voor mezelf.
Favoriete producten
Less is more maar te weinig is ook wel gewoon te weinig. Na een tijdje leer je welke spullen je echt nodig hebt en als je enkele weken gaat backpacken hoef je eigenlijk maar gewoon kleding voor een week mee te nemen. Ik deel hier de spullen die nooit ontbreken in mijn backpack of koffer.
Reisgidsen
Ik heb drie favoriete reeksen van reisgidsen. Voor verdere reizen vind ik de boeken van Rough Guides fijn: ze geven een overzicht van de zaken die je niet mag missen, enkele suggesties voor routes en bezienswaardigheden in zowel grote steden als kleine dorpjes tussendoor. Natuurlijk kent iedereen Lonely Planet. Zelf gebruik ik minder hun reisgidsen maar ik blader ontzettend graag door hun inspiratieboeken. Ze hebben veel fijne zogenaamde koffietafelboeken: van Where to go When, hun Best Ever Travel tips tot Epic Drives of the world.
Voor citytrips binnen Europa ben ik fan van de voormalige 100% reisgidsen, nu Time to momo genaamd. Ze delen de stad op in enkele zones en geven je per zone een wandelroute langs bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en lekkere eetadresjes. Verwacht geen lange historische uitleg, deze reisgids geeft je in een vijf tot tiental regels de essentiële uitleg en wat relevante informatie.
Reisspullen
- Packing Cubes: iedereen die mij kent, weet dat ik zweer bij packing cubes en nooit zonder reis. En dat ik al enkele keren complimenten heb gehad van de beveiliging aan de metaaldetector over mijn netjes ingepakte koffer. En dat ik daar dan ook trots op ben. Deze ovalen zijn heel handig voor een backpack & deze zijn ideaal voor in een handbagagekoffer.
- Reishanddoek: deze gaat standaard mee in mijn koffer.
- Oordoppen & oogmasker: ik ben niet de beste slaper als het aankomt op licht en geluid, dus better safe than sorry.
- Herbruikbare waterfles: echt heel blij met deze metalen waterfles. Het water blijft er nagenoeg de hele dag koel in, zelfs bij warme temperaturen.
- TSA-slotje: handig voor lockers mee af te sluiten in een hostel of je flightbag.
- Travelbag: ik stop mijn backpack erin tijdens het vliegen, samen met nog wat extra spullen voor als ik ga kamperen. Ik gebruik deze dus enkel tijdens roadtrips op bestemming, niet als ik gewoon ga backpacken.
- Fototoestel: ik heb acht jaar rondgereisd met mijn compactcamera van Sony RX100, en nog altijd is het goede kwaliteit. En niet onbelangrijk: hij kan tegen een stootje. Ik heb ‘m meegenomen naar onder andere Australië, Mongolië en door maanden backpacken door Azië. Ondertussen ben ik overgestapt op een systeemcamera en ook hier heb ik al heel veel plezier aan gehad. Neemt iets meer plek in tijdens het reizen, dus enkel een aanrader als je graag foto’s maakt en er ook de plaats voor wilt opofferen in je rugzak.
- Goede backpack: niet te groot, niet te klein. Ideaal formaat! Zelf ben ik ook fan van backpacks die zowel top- als front-loaders zijn. Aka een rits vooraan en een opening bovenaan, zodat jij op twee manieren aan je spullen kan.
- Zakmes: op al mijn langere reizen, neem ik deze mee. Van interrail tot roadtrips en backpacken: altijd handig om bijvoorbeeld een stuk fruit te snijden.