Thailand was onze tweede kennismaking met Azië: in juli 2014 reisden we drie weken met de trein, bus, boot en het vliegtuig door dit populaire backpackersland. In dit artikel heb ik het over onze backpackroute die ideaal is voor je eerste keer Thailand. De cultuur, de natuur en de mensen spraken ons zo hard aan, dat we terug kwamen met nog meer Aziëkriebels dan we vertrokken.
Praktische informatie Thailand
Je hebt niet heel veel nodig om naar Thailand te reizen, buiten een geldig paspoort natuurlijk. Wil je minder dan 30 dagen blijven, dan krijg je bij aankomst gewoon een gratis visum in je paspoort. Wil je langer blijven, dan moet je thuis een betalend visum regelen. Je mag dan zestig dagen blijven en dat kost je €30 in België. Een andere optie is een zogenaamde visumrun. Dat wil zeggen dat je zorgt dat je binnen de dertig dagen het land uitgaat, om dan enkele dagen later weer terug te keren. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit het zuiden gemakkelijk naar Maleisië, ook een land waar je gratis een visum krijgt.
Ook moet je een bewijs hebben dat je binnen de dertig dagen (of zestig als je een visum aangekocht hebt) het land weer verlaat. Je moet dus met andere woorden een vliegtuigticket hebben dat aantoont dat je tijdig Thailand verlaat. Voor een bezoek aan Thailand heb je geen al te gekke vaccinaties nodig. Ik ga er vanuit dat je gewoon netjes ingeënt bent tegen tetanus, difterie, mazelen en polio aangezien dit een standaard vaccinatie is. Hepatitis A is ook een verplichting, maar die heb je normaal ook wel gehad. Extra vaccinaties die je kan overwegen zijn deze tegen Hepatitis B en buiktyfus als je avontuurlijk gaat reizen. Lees je ook in over de gebieden waar maleria voorkomt in Thailand en of deze op je route liggen. Check ook de regio voor het zika virus mocht je de intentie hebben om op korte termijn zwanger te worden.
De ideale backpackroute van 3 weken voor je eerste keer Thailand
Het geelgekleurde deel van de route door Thailand brengt ons met de trein naar het noorden van het land zoals je hieronder op de kaart kan zien. Daarna vloog ik van Chiang Mai naar Surat Thani en trok van hier weer verder met de trein/boot door het zuiden weer naar Bangkok.
Backpackroute Thailand – Dag 1-2: Ayutthaya
Na een vlucht van vijftien uur, met een korte stop in Mumbai (waar we destijds nog net zagen dat de Belgen hun WK-kwartfinale verloren), kwamen we aan in Bangkok. Omdat we in 2013 deze bruisende hoofdstad al enkele dagen ontdekt hadden, kozen we ervoor om direct de skytrain en metro te nemen richting het treinstation Hualamphong. Hier kochten we voor 20 thai baht een enkeltje naar Ayutthaya, een oude hoofdstad vol knappe oude tempels. Deze stad is perfect om per fiets te ontdekken: je vindt er dan ook voldoende zaakjes die fietsen verhuren. Op ons stalen ros hebben we enkele van de honderd verschillende tempels van deze eiland-stad ontdekt. Voor ons waren de mooiste tempels Wat Maha That, Wat Phra Ram, Wat Phra Si Sanphet en Wat lokkaya Sutharam op het eiland en het fantastische Wat Chai Watthanaram, net over de rivier.
Backpackroute Thailand – Dag 3: Phitsanulok/Sukothai
In de namiddag van dag twee namen we opnieuw de trein, dit keer voor een treinrit van vijf uur naar Phitsanulok. Deze treinrit voerde ons langs een prachtig landschap met zelfs enkele gigantische witte en gouden boeddha-beelden, een tempel vol aapjes en onze eerste Thaise regenbui! ‘S avonds verkenden we even de stationsbuurt en we stootten als snel op een fijne avondmarkt waar we genoten van het heerlijke eten van de de streetstalls. Lekkere gebraden kip en een noodle-cashew schotel die ondanks onze aanvraag voor “not spicy, no chillies” die we toch maar voor de helft binnenkregen.
De volgende dag maakten we een daguitstap naar Sukothai, ook een oude hoofdstad. Op slechts een uurtje kwamen we aan in een stad die meer weg heeft van een groot park, dan van een stad. Ook hier huurden we een fiets om het centrale en noordelijke deel van Old Sukothai te verkennen. Hier waren de Wat Mahathat, Wat Sri Savaya en de Wat Si Chum mijn persoonlijke favorieten. Na een lekkere maaltijd op de toffe avondmarkt vlakbij het station, een volksdansactiviteit vlakbij de rivier en een portie Thais kokosijs met soyamelk, namen we de nachttrein naar Chiang Mai.
Backpackroute Thailand – Dag 4-7: Chiang Mai
Na onze eerste nachttrein, waar we veel in slaap gewiegd zijn maar ook evenveel wakker geschud zijn, kwamen we driehonderd kilometer noordelijker aan in Chiang Mai. Na een klein dutje huurden we opnieuw een fiets en zijn we Chiang Mai gaan verkennen. We fietsen langs enkele hedendaagse tempels, bezochten wat markten en boekten twee daguitstappen voor de komende dagen. En natuurlijk genoten we ook van een heerlijke Thaise massage.
Na lang twijfelen omdat het park dat onze voorkeur weg had, dagen op voorhand volgeboekt was, zijn we naar een kleiner olifantencenter geweest, in het het noorden van het land. De toeristische dienst verzekerde ons dat dit een goed center was waar men met de dieren met respect behandelden. Na een busrit door de bergen, moesten we Mahout-kleren aan en gingen we met ons groepjes van zes, vier olifanten voederen. Daarna was het tijd om onze lunch te maken: papaya salad. Onze gids deed tien chillies in zijn portie en wij kregen ons bord met twee chillies amper op… Nog steeds heb ik teveel smaakpapillen over om goed tegen het pikante eten te kunnen. 🙂 Na de lunch hebben we een uur een wandeltocht op de olifanten gemaakt, en ook al werden er geen stoeltjes op de rug gebonden en zat je in de sterke nek van dit prachtige beest, voelde het helemaal niet goed.
We wisten op voorhand niet dat dit aan bod zou komen maar het hoorde erbij en iedereen in de groep deed het. Nu ik hier op terug denk, heb ik ontzettend veel spijt dat ik dit toen niet heb durven weigeren. Ondertussen ben ik weer enkele jaren wijzer en mondiger en zou ik wel durven neen zeggen. Omdat het niet goed is voor de olifanten, omdat het niet hoort en omdat ik er mij ook niet goed bij voelde. Hierna doken we met twee kleinere olifanten de rivier in voor een was- en schrobbeurt. Zelf ging ik al snel uit het water om langs de kant te kijken hoe deze twee lieve en indrukwekkende beesten met elkaar omgingen en elkaar nat spoten. Het was een hele leuke dag maar toch geeft het een dubbel gevoel want eigenlijk horen die dieren in de natuur thuis en niet als entertainment voor toeristen, maar anderzijds leefden deze olifanten in groepjes in de jungle in plaats van in de stad vastgeketend aan een korte ketting, zoals we er al eerder waren tegengekomen.
Weiger steeds een ritje op een olifant! Ook al doet iedereen het, durf neen te zeggen.
De dag nadien hadden we nog een lange daguitstap gepland: een uitstap naar Chiang Rai, de Golden Triangle en het Karen-volk. De witte tempel in Chiang Rai is nog maar twintig jaar oud en is aan de buitenkant volledig wit. Helemaal anders dan de oudere tempels van bouwstijl en daarom zeker leuk om eens te zien. De echte tourist trap waren de Golden Triangle en het boottochtje naar Laos. Tenzij Laos echt enkel handtassen, whisky met cobra’s en T-shirts heeft 😉 Gelukkig reed onze minibus over bergweggetjes met mooie berglandschappen rijstvelden dus de omgeving was het waard.
Het Karen-Longneck volk heeft voor de vrouwen het schoonheidsideaal van een lange nek zoals een zwaan. Het voelt heel vreemd om foto’s te trekken van mensen, hoewel ze het duidelijk gewoon waren. Dit zijn mensen zonder paspoort, oorspronkelijk afkomstig van Myanmar, pas als ze twintig jaar in Thailand wonen, krijgen ze hun erkenning. We hebben deze stop voor onszelf wat goed gepraat doordat het geld van de toeristen deze mensen helpt om iets beter te overleven…
Na de fijne tijd in het noorden, vlogen we naar Krabi in het zuiden om te kunnen genieten van de mooie stranden die Thailand te bieden heeft.
Backpackroute Thailand – Dag 7-9: Ao Nang
Na een turbulente maar aangename vlucht met AirAsia kwamen we aan in Krabi en vervolgens namen we de bus naar Ao Nang. Dit was voor ons de tegenvaller van de reis: het is een mooie omgeving, maar zo toeristisch. Het ene restaurant, winkel, massagesalon en tourbureau na het andere. Bijna geen foodstalls, maar gelukkig eentje met een lieve vrouw die overheerlijke banana pancakes verkocht. We reisden in het begin van het regenseizoen (juli) wat wil zeggen dat je overdag mooi weer hebt en meestal in de late namiddag/vroege avond getrakteerd wordt op een verkoelende regenbui. Tijdens ons verblijf hier heeft het bijna de hele tijd geregend. Natuurlijk is dat allemaal niet erg maar we kwamen hier voor de mooie rotsen en om wat te relaxen aan het strand, dus de (te hoge?) verwachtingen werden niet ingelost. We gingen wel nog snorkelen zodat we toch wat van de onderwaterwereld meekregen. Misschien dat een volgende bezoek ons beter bevalt?
Backpackroute Thailand – Dag 10-13: Ko Samui
Op naar paradijselijkere oorden dus! Na een trip met een minibus, nog een minibus en een ferry kwamen we aan op het grootste eiland van de Golfkust. Ko Samui gaf ons een regenachtig welkom maar onze dagen hier waren zalig. Hier trakteerden we onszelf op een verblijf in het design Sunday’s Sanctuary. Enkele straten verder huurden we een scooter zodat we moeiteloos het eiland en de verschillende stranden konden ontdekken.
We hebben hier niet enkel geluierd: op dit grote eiland (50km rond) hebben we de tempel van de Big Buddha bezocht en de Hin Ta en Hin Yai rotsen. Deze rotsen worden grootvader- en grootmoederrots genoemd omwille van hun sterke gelijkenis met de menselijke geslachtsdelen. Ook bezochten we de Namuang watervallen in het zuiden van het eiland: deze 80m hoge waterval biedt een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.
Vlakbij het nieuwe grote shoppingcenter was er een avondmarkt waar veel handgemaakte producten verkocht werden. Ook qua eten vonden we hier weer helemaal ons ding: vlakbij ons hotel was een nachtmarkt/kermis waar we twee avonden gegeten hebben. Noodles die ze in pakjes rollen en een van de beste varkensribbetjes die we ooit al gegeten hebben! Maar de beste ontdekking was het anonieme buffetrestaurant waar iedereen een pot kolen met een soort van omgekeerd vergiet voor zich kreeg, in de ophellende randen kon je dan in heet water je noodles koken. Het was een soort van kruising tussen een fondue en gourmet en kookpot. We waren helemaal mee met de Thaise gezinnen die hier zaten, denken we, want we werden toch wat vreemd bekeken 🙂 Buikje rond gegeten dus voor elk vier euro! Meer lezen over Koh Samui?
Backpackroute Thailand – Dag 13: reisdag
Na enkele dagen genoten te hebben van het eiland, besloten we om onze reis richting Bangkok verder te zetten. Vierentwintig uur zou de trip duren: na een busritje, ferry en nog een busrit kwamen we aan bij het treinstation van Surat Thani, waar we de nachttrein namen naar het noorden. Jammer genoeg was mijn slaapzak verdwenen uit de bovenkant van de trekkerszak, op de boot of bus… Gelukkig zijn er dekens in de treinen, maar uitgerust kon je ons niet noemen toen we met 1.5u vertraging in de zeer vroege ochtend aankwamen in Nakon Pathom. Hier moesten we een tijdje later overstappen op de boemeltrein naar Kanchanaburi, een stadje dat vooral bekend is voor de Bridge over the river Kwai en de dodenspoorlijn naar Nam Tok. Deze treinrit ging voor het grootste deel over enkel spoor, en gepaard met veel getoeter om de onbewaakte spoorovergangen te kruisen. Veel groen, veel vijvers en veel ooievaars langs de weg.
Backpackroute Thailand – Dag 14-16 Kanchanaburi
In Kanchanaburi hebben we onze cultuur nog wat bijgeschaafd: hier hebben we het museum over de dodenspoorlijn en de grootste begraafplaats bezocht. Ook boekten we in ons hostel een georganiseerde uitstap naar de mooie Erewan watervallen, niet voor niets een nationaal park. We zijn tot het vijfde van de zeven niveau’s gewandeld waarvan we een beetje over rotsen geklommen hebben tussen niveau vier en vijf. En een zwemmetje in het heldere water kon natuurlijk niet ontbreken, al was dat van korte duur door de school (3-40cm grote) vissen die aan je kwamen knabbelen als je stilzat.
Daarna ging de tour verder naar de Hellfire pass: met een Nederlandstalige audioguide liepen we een stuk van de dodenspoorlijn. De Hellfire pass verwijst naar een stuk van 73m waar de krijgsgevangenen door een rots moesten hakken van meer dan tien meter hoog met hamer en beitel… Zeer indrukwekkend. Hier hadden we net te weinig tijd om de volledige wandeling te doen dus jammer genoeg hebben we niet de hele route kunnen wandelen. Hier wil ik dus zeker nog terugkomen als ik ooit nog eens in de buurt ben zodat ik deze plaats
Daarna werd het wat ‘lichter’ en reden we een stukje over de Dodenspoorlijn zelf en gingen we verder naar de brug over de Kwai rivier. ‘S avonds kwamen we een Belgische kennis tegen met zijn vriendin, dus na het uitwisselen van wat Thailand-tips, zijn we een lokale bar ingedoken. Jammer genoeg vol “uitbundige” Engelsen en hun streken hebben we tijdens onze studentenavonden in Leuven nooit gezien… Ook hebben we ons eens aan een Thaise bucket gewaagd (een emmertje vol goedkope drank), wat ervoor zorgde dat de dag nadien Hoofdpijn-dag was. Toen was het tijd voor onze laatste treinreis en ook nu loste de Thaise spoorwegen onze verwachtingen in en kwam onze trein met anderhalf uur vertraging aan (op zijn traject dat van de beginhalte 2u duurt). Meer lezen over Kanchanaburi?
Backpackroute Thailand – Dag 16-19: Bangkok
Bangkok, we meet again. Bij onze eerste bezoek aan Azië, hebben we al enkele mooie tempels en buurten ontdekt dus dit jaar wouden we de stad op een totaal andere manier ontdekken. We hebben dus genoten van alle moderne activiteiten die Bangkok te bieden heeft. Hier hebben we de stad doorkruist met de skytrain en ook wat kilometers gelopen in shoppingcenter Terminal21. Elke verdieping was ingericht en genoemd naar een stad, zo zijn we ook weer in Parijs, Tokyo, Londen, Rome, the Carribean, San Fransisco en Istanbul geweest. 😉 De bowling werd uitgetest en ook zijn we hier naar Siam Ocean World geweest, het grootste aquarium van ZO-Azië, dat onder de straten in Bangkok ligt. Vervolgens naar Madame Tussauds, met iets meer Aziatische beroemdheden dan in Londen. ’s Avonds hebben we in de sofa-seats van de Terminal 21 cinema film gekeken, uiteraard kon de popcorn niet ontbreken! Bangkok was voor de tweede keer weer een aangename afsluiter voor een leuke reis.
Deze artikels vind je ook vast leuk:
Een alternatieve route om drie weken te backpacken door Thailand.
De historische plek Kanchanburi
Relaxen in het chille Chiang Mai
Fietsen door de tempelstad Ayutthaya
Een dag in de oude hoofdstad Sukhothai
Tien tips voor jouw trip door Thailand
Bangkok: you hate it or you love it
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!
Geef een reactie