Roadtrip door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië – Route (2)

Roadtrip door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië – Route (2)

De allereerste roadtrip die ik zelf maakte was naar het prachtige Kroatië, met zijn prachtige natuur, kleine stadjes en lange kustlijn, it is! Na het doornemen van mijn reisgids, had ik zo’n lange lijst met plaatsen die ik dolgraag wou bezoeken, dat er natuurlijk keuzes gemaakt moesten worden. Zo viel de populaire streek Istrië weg en konden we niet alle acht nationale parken bezoeken. Ook kozen we er een groot eiland uit en puzzelde ik een “logische” route in elkaar zodat er niet teveel rijdagen zouden zijn. Lees je even mee over welke plaatsen we bezochten en welke route we gedaan hebben?

De route van de eerste negen dagen van onze zomerse roadtrip kan je hier terug vinden.

Dag 10: ferry naar Split (140km)

Van het eiland Hvar trokken we opnieuw naar het vasteland, meer bepaald naar Split. De meeste mensen nemen de ferry vanuit Stari Grad en staan in ongeveer twee uur en zestig euro lichter in Split. Ik koos voor de andere, minder bekende route: we namen opnieuw de ferry in het uiterste puntje van het eiland, in Sucuraj. Hier kochten we voor twintig euro een ticket en een halfuur later stonden we weer op het vasteland. Van de haven is het nog een tweetal uur rijden langs de kustwegen maar zo zie je weer een stapel mooie vergezichten en kom je langs Makarska en Omis, ideale plaatsen voor een lunchbreak.

Paleis van Diocletianus
Paleis van Diocletianus

In Split boekten we met de handige booking-app voor de eerste keer een eenvoudig appartementje mét airco. Want phieuw, slapen in een tentje met nachtelijke temperaturen van minimaal 28°C, daar raak je niet echt uitgeslapen van. Nadat de vriendelijke eigenaars ons wegwijs maakte in de buurt en het appartement (incl uitleg over hoe de wasmachine werkt), ploften we neer in de zetel. In de airco. Schaamteloos even social media en mails checken. Rust.

Omdat we moeilijk de rest van de dag in het appartement/de airco konden blijven hangen (wel getwijfeld hoor), vertrokken we naar het oude centrum van Split. In het bekende Paleis van Diocletian liepen we enkele uren rond, aten we een pizzarol en zochten (én vonden) we in de kleine straten een gezellig terras.

Dag 11: Klis en Trogir, op weg naar Sibenik. (100km)

Klis - Trogir
Klis – Trogir

Ook vandaag weer genieten van de route langs de kust, maar niet voordat we enkele stops gedaan hebben. Het fort van Klis ligt slechts op een halfuur van Split en ik vond het fijn om enkele uren in dit middeleeuwse kasteel rond te dwalen. Mijn vriend, als grote Games of Thrones-fan, herkende hier Mereen in. Voor de fans is er een ook kleine binnenruimte ingericht met foto’s uit de serie en een kunstwerk van een draak. Met er naast een kamertje vol puin, dat dan weer wel.

Ook het kleine schiereiland Trogir bezochten we: de hele oude binnenstad is UNESCO-werelderfgoed sinds 1997. We liepen door de straten en bezochten onder andere de kathedraal. Voor een of andere reden bezoek ik altijd veel kerken/tempels op reis terwijl ik thuis geen voet binnen zet zonder een goede reden.

Dag 12-13: Sibenik en Nationaal Park Krka. (110km)

Krka Nationaal Park
Krka Nationaal Park

In Sibenik genieten we enerzijds van een dagje luilekkeren op het strand maar we gaan ook de stad zelf verkennen. Het is een compacte stad met een grote kathedraal, gezellige straten en een dijk vol restaurants naast het water. Een beetje hetzelfde en toch weer helemaal anders: dat gevoel hebben we een beetje vandaag. Na een hele dag met de zon op onze kop, kuieren we door de straten op zoek naar een fijn restaurant aan het water en een fijn terrasje in het centrum. Die vinden we zonder hard te zoeken want het sfeertje dat in de stad hangt, is zo leuk.

Ochtendstond heeft ook op woensdag goud in de mond, want vandaag bezoeken we het tweede nationaal park van onze reis. Het Krka Nationaal park: bekend om zijn grote watervallen waarin je onderaan mag zwemmen. Er zijn jammer genoeg weinig wandelpaden maar we genieten van onze vijf minuten die we helemaal alleen hebben bij de Skradinski buk. Omdat de fijne sfeer in Sibenik ons nog fris in het geheugen zat en we eerder een restaurant met gezellige terras gespot hadden, lunchen we op voorgenoemd terras. Daar klinken we nogmaals op de fijne vakantie en het mooie land. Hier komt ook het besef dat we vertrekken naar onze laatste bestemming in Kroatië, namelijk Zadar.

Dag 14: Zadar

Kathedraal - St-Donatuskerk - zicht op de kathedraal
Kathedraal – St-Donatuskerk – zicht op de kathedraal

We wandelen over de voetgangsbrug en komen zo in het centrum van Zadar. In deze stad vind je een mengeling van historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal, het forum en de Sint-Donatuskerk maar ook moderne stadsarchitectuur. Het Sea Orghan en de zonne-installatie Greetings to the Sun is een echte hotspot ’s avonds om de zonsondergang te kijken met een fris pintje in de hand. Hier genieten we van lekker eten, bijhorende drankjes en vooral van de zon. Het weerbericht voor de komende dagen in Slovenië en Duitsland voorspelt namelijk vooral veel wolken en regen…

Dag 15: rit en Ljubljana. (420km)

Gelukkig kunnen we de Sloveense hoofdstad nog verkennen onder een vrolijk zonnetje. We kuieren langs het water en kiezen een van de vele restaurants uit voor een late lunch. Ook hier bedanken we de ober met een ‘Hvala’ want dat woord kennen we na onze twee weken in Kroatie wel goed. Na een wandeling langs en over de Ljubljanici, er lopen namelijk verschillende bruggen over de rivier, de bekende roze kerk klimmen we omhoog naar het Grad oftewel kasteel van de stad. Weeral worden we getrakteerd op mooie uitzichten over de hele stad, iets waar ik geen genoeg van kan krijgen. Later zetten we onze rit verder naar het Bohinj meer in de Juliaanse Alpen en zetten we hier in het bos voor een laatste keer onze tent op.

Dag 16: Meer van Bohinj.

Na een ontbijt met koffiekoeken en enkele uren schuilen voor de regen met lectuur, wagen we ons voor de eerste keer samen in een kano. In twee uur peddelen we  rustig bijna het hele meer over en dat is vermoeiender dan ik dacht. We genieten van de mooie omgeving en de rust die er hangt. Na een lekker visbuffet lopen we tussen de regeldruppels door snel naar onze tent, het zou de hele nacht door regen.

Dag 17: Meer van Bled en rit tot Munchen. (400km)

Gevolg van de onophoudende regenbuien? Dat je een natte tent mag inpakken in de regen (ja een #firstworldproblems is hier op zijn plaats). Ondanks het grijze wolkendek, wandelen we naar de nabijgelegen waterval Slap Savika. Na de battle for parking in Bled, trekken we ook hier onze wandelschoenen aan. We lopen in een uurtje rond het hele meer. De hele wandeling hebben we een grauwe hemel dus we passen voor een boottocht en rijden verder naar München. Hier wouden we eerst nog een bezoek aan de stad brengen, maar met nog meer regen op komst en een kletsnatte tent, boeken we maar een goedkoop hotelletje uit het centrum. Hier besluiten we dat we een dag vroeger aan onze laatste rit naar huis zullen beginnen.

Dag 18: Memorial concentratiekamp Dachau en rit huiswaarts. (770km)

Maandagochtend smullen we eerst van ons laatste echte vakantie-ontbijt en rijden daarna naar het Memorial center in Dachau. We lopen de hele voormiddag en lezen ons een ongeluk in het grote en informatieve museum. Hier word je stil van.
Met dit indrukwekkende, grootste en wansmakelijk stuk geschiedenis sluiten we onze roadtrip af. In totaal reden we 4300 kilometer en genoten we van elk stuk van de reis. Behalve misschien dat stuk met die wegenwerken en file in Duitsland.

Lijkt deze route je wel wat? Ging jij al eerder op roadtrip in Europa?

Deze artikelen vind jij vast ook interessant

Een route door Kroatië en Slovenië: deel één

Budget voor een roadtrip door Kroatië

24u in Zagreb

De wonderbaarlijke Plitvicemeren

Terug in de tijd in Dubrovnik

Island-life op Hvar

facebooktwitterinstagram

4 augustus 2015
Island-life op Ko Samui.
11 augustus 2015
Zeventig jaar terug in de tijd in Kanchanaburi

Comments

 • daphnezaal1991
  REPLY

  Ook deel 2 super leuk te lezen en veel dingen ook erg herkenbaar 🙂 vooral de natte tent ‘firstworldproblems’ haha, wat een ellende zo’n nat ding mee naar huis.

  Heb je zelf ook nog gezwommen bij Krka? Toen ik er was kon dat helaas niet en was het afgezet, maar leek me wel erg leuk !

  8 augustus 2015
  • Ja, die tent heeft hier nog twee dagen in de living gestaan om te drogen (want ook thuis regende het) 😀 Wij mochten inderdaad het water in bij Krka, jammer dat jij het toen niet kon. Maar dan had je wel een onbelemmerd uitzicht op de watervallen 🙂

   8 augustus 2015
   • O jee haha nog erger, bij ons was het gelukkig droog toen we weer in Nederland arriveerden. Dus konden we in onze tuin alle stukken tent uitstallen om alles schoon te maken en te laten drogen.

    Nou dat zeker, we hadden alle ruimte om mooie foto’s te maken bij de Krkafalls :-), maar als ik jouw foto van de Krka falls zo zie, heb jij ook geweldige foto’s kunnen maken !

    11 augustus 2015
    • Dank je 🙂 Was echt fijn, zo even een momentje genieten van de mooie watervallen 🙂

     11 augustus 2015
 • Heel erg bedankt voor je tips. Ik vertrek volgende week richting Kroatië en Slovenië. We doen een iets andere route, maar pakken we de highlights mee.

  1 juni 2016
 • Amber
  REPLY

  Tijd geleden alweer, maar weet je toevallig nog wat adresjes waar jullie overnacht hebben? Wij plannen de route in omgekeerde volgorde maar alle campings die ik online tegenkom vind ik extreem duur

  23 juni 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.