Reykjavik is een extreme stad. Ze is namelijk de meest noordelijke hoofdstad ter wereld en de meest westelijke Europese hoofdstad. Maar voor de rest is het een hele gezellige en rustige stad. Hier tref je geen verkeersinfarcten zoals we in West-Europa gewoon zijn in een hoofdstad, geen hoogbouw en hebben vele huizen vrolijk gekleurde gevels. Maar Reykjavik is meer dan enkel de toegangspoort tot het mooie IJslandse landschap. In de stad is namelijk meer dan genoeg te zien en te doen! Ik geef je de niet te missen bezienswaardigheden, geef je een overzicht van de de perfecte dag en weekend in Reykjavik en hoe je kan besparen bij een bezoek aan de stad. Ook geef ik je meer informatie over de Reykjavik City Card: hoe werkt deze, wat kan je er zoal mee doen en vooral: is deze kaart de moeite waard?
In dit artikel geef je in praktische informatie mee voor jouw bezoek aan Reykjavik. Of je de stad nu bezoekt als citytrip, als stopover onderweg naar de Verenigde Staten of Canada of als eerste of laatste bestemming tijdens een roadtrip door IJsland, Reykjavik is zeker één of twee dagen waard.
Praktische informatie Reykjavik
Als je van Europa komt, land je ongetwijfeld op de luchthaven Keflavik, op ongeveer 50 kilometer van de stad. Als je je wat langer blijft en het eiland gaat ontdekken, dan is natuurlijk een huurauto de gemakkelijkste manier om in de stad te raken. Anders is de Flybus de beste optie. Je kan er een nemen naar de busterminal van de stad of een Flybus die je tot aan je ho(s)tel brengt. De rit duurt ongeveer 1u en kost je ISK2500/4000 (enkel/retour)
De meest budgetvriendelijke overnachtingsplaats in de stad is de Reykjavik City Camping waar wij verbleven of de Reykjavik City Hostel, op hetzelfde domein. De camping is heel fijn en heeft een ruime gemeenschappelijke ruimte met goed voorziene keukens. Het handige hier is dat je jouw huurauto kan achterlaten en dat je met bus 14, vanaf de bushalte voor de deur, op 15-20 minuten in het centrum van de stad staat. De kans is ook groot dat je laat aankomt of een vroege vlucht terug hebt, dan is het Base Hostel, vlakbij de Keflavik luchthaven een aanrader. Eenvoudige maar schone dormrooms en goed bij prijs.
Wat doen in Reykjavik?
24u in Reykjavik
Tijdens de eerste dag in Reykjavik is het tijd om de stad en het land wat beter te kennen. Start daarom jouw dag met een bezoek aan het Nationaal Museum van IJsland. Verblijf je bij de Reykjavik City Camping of het Dalur – Hi Hostel, neem dan de gele stadsbus nr 14 tot halte “Haskoli Islands”, voor de deur van het museum.
Het Nationaal Museum is een weinig aantrekkelijk gebouw maar biedt wel een ontzettend interessante tentoonstelling over de geschiedenis van IJsland. IJsland is nog een relatief jong land en was pas vanaf +/- 870 bewoond door de Vikingen en groeide over de jaren uit tot een veilig en stabiel land.
Wandel langs de twee grote vijvers naar de National Gallery of Iceland. Hier vind je voornamelijk IJslandse kunst maar even goed kunstwerken van bekende, internationale artiesten zoals Pablo Picasso en Edward Munch. Ook biedt het museum wisselende tentoonstellingen aan met verschillende thema’s.
Na twee museumbezoeken heb je ongetwijfeld honger gekregen dus tijd voor een lunch! Bij het hippe Laundromat Café (Austurstræti 9) kan je lunchen met een broodje, soep, salade of een burger. Of geniet van een cappuccino en heerlijke pannenkoek met banaan en nutella zoals ik bij Eldur Og Is (Skólavörðustígur 2). Maar je kan evengoed je minder diep in je buidel met IJslandse Kronen tasten en je lunch uithalen bij de supermarkt en deze opeten in de frisse buitenlucht op een bankje.
Een van de meest bekende gebouwen in de stad is vast en zeker de Hallgrimskirkja. Deze kerk heeft de vorm van een geiser en je herkent er ook de basalten kolommen in die je elders in de natuur tegenkomt. De kerk zelf is gratis toegankelijk maar voor een bezoek aan de toren moet je betalen. Je kan de toren op tot 16u30 en de toegang kost je ISK 900. Het standbeeld voor de kerk is er van Leif Eriksson, een IJslandse ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan Amerika ontdekte, 500jaar voor Columbus. Ook de straat voor de kerk, de Skolavordustigur, is een fijne straat met streetart en wat winkels.
Sluit je dag af met een wandeling langs de kustlijn. Hier vind je onder andere het concertgebouw Harpa. Dit gebouw is een knap stukje architectuur aan de hand van architect Olafur Eliasson en won onder andere de prestigieuze Mies van der Rohe award in 2013. Dit heeft een volledig glazen gevel, waar het licht prachtig invalt. Maar ook wandel je hier langs enkele oude treinen met hun geschiedenis en kunstwerk Sun Voyager.
Nationaal Museum van IJsland, Suðurgata 41. Di-zo 11-17u00. ISK 2000, gratis met Reykjavik City Card.
Nationale Gallerij van IJsland, Fríkirjiuvegur 7. Di-zo 11-17u00. ISK 1500, gratis met Reykjavik City Card.
48u in Reykjavik
De tweede dag begint op tijd: zorg dat je rond 8u00 bij de pier bent. Zo heb je nog even tijd om een ticket te kopen en je wat in te lezen. Om 9u00 vertrekt namelijk de eerste whaletour met Elding, een bedrijf dat zich houdt aan de “Code of conduct for responsible whale watching”. Natuurlijk heb je nooit een garantie dat je wat ziet, het zijn namelijk wilde dieren.
De tour duurt 3.5uur dus als je terug bent, heb je ongetwijfeld honger en kan je in een van de vele restaurantjes in het haven gebied iets eten. Zo leek Coocoo’s Nest (Grandagarður 23) mij een gezellige plek voor lunch.
In de namiddag kan je bijvoorbeeld de Settlement Exhibition of het Museum van fotografie bezoeken, afhankelijk van je interesses. Deze zijn allebei Reykjavik City musea, net zoals ook het Maritieme museum in de haven. De straat Laugavegur is de bekendste straat van Reykjavik en is uitstekend om te gaan shoppen én om streetart te spotte. Ook vind je hier vlakbij de Reykjavik Roasters koffiebar (Brautarholt 2), mocht je zin hebben in verse koffie of een pakje bonen mee naar huis willen nemen als souvenier.
Op je laatste avond in Reykjavik, of misschien zelfs ook je laatste avond in Reykjavik, ga je heerlijk uit eten in een van de beste restaurants van de stad. Ga uitgebreid tafelen en genieten bij Apotek (Austurstræti 16). Een hoofgerecht heb je er voor ongeveer dertig euro en een zeven-gangen menu met IJslandse specialiteiten voor vijfenzeventig euro. Als je zin hebt in een biertje, ga dan voor je restaurantbezoek langs bij microbrouwerij MicroBar (Austurstaeti 6). Hier is het happy hour 17-19u waardoor je minder betaald voor je drankje.
Reykjavik City Museum – Museum of Photography, Grófarhús. Ma-do 10-18u00, vr 11-18u, za-zo 13-17u00.
ISK 1000, gratis met Reykjavik City Card.
Reykjavik City Museum – The Settlement Exhibition, Aðalstræti 16. Ma-zo 10-18u00.
ISK 1600, gratis met Reykjavik City Card.
Meer tijd in de stad?
Reykjavik heeft nog veel meer te bieden: zo heeft de stad maar liefst 3 Reykjavik Art Musea en het Culture House. Even buiten de stad vind je dan weer Reykjavik Zoo met IJslandse dieren en ook telt de stad verschillende zwembaden. Bij Perlan (The Pearl) kan je genieten van het weidse zicht over de stad en zijn omgeving. En in de zomermaanden gaan er meermaals per dag een ferry naar het Videy Island, als je wilt ontsnappen aan de al niet zo drukke stad. In de winter gaat deze ferry enkel in het weekend.
Hoe werkt de Reykjavik City Card?
Met de Reykjavik City Card kan je gratis gebruik maken van de bussen in het centrum en ze geeft je gratis toegang tot verschillende musea, gratis toegang tot de zwembaden in de stad en zelfs een gratis ferry trip naar Videy Island. Je hebt drie verschillende kaarten: 24/48/72u en deze kosten respectievelijk ISK 3700/4900/5900 (2017), aan jou dus de keuze.
Je kan de Reykjavik City Card op verschillende plaatsen in de stad kopen: onder andere bij de Reykjavik City Camping en hostel, en bij de toeristische dienst in het stadhuis. Maar je kan ze even goed online kopen. Zelf vond ik het jammer dat je ze niet op de luchthaven kon kopen, maar op zich maakt het ook niet uit omdat je de kaart niet kan gebruiken voor het vervoer van- en naar de luchthaven. Vergeet ook niet om je kaart te valideren. Dit doe je eenvoudig weg door achteraan de “van- en tot-“datum en tijdstip te noteren. Bij je volgende gebruik, moet je gewoon aan de balie van het museum jouw kaart laten zien en dan krijg je gratis een toegangsticket.
Wat deed ik met de Reykjavik City Card?
Zelf had ik bovenstaande planning in mijn gedachten voor mijn tijd in Reykjavik. Echter werd hier een stokje voorgestoken door een ontsteking in mijn enkel. Zo kon ik enkel het Nationaal Museum bezoeken en deed ik een whale tour met Elding waar ik korting op kreeg met mijn pas. Ook maakte ik hierdoor veelvuldig gebruik van de stadsbussen.
De eindafrekening: is de Reykjavik City Card zijn geld waard?
De kostprijs: ISK 4900 voor 48 uur.
De andere varianten kosten respectievelijk ISK 3700/24u en ISK 5900/72u
De losse kosten: door een pijnlijke enkel (ik kon geen meter vooruit op een bepaald moment) bezocht ik veel minder dan ik wou. Ik moest dus vast en zeker nog eens terugkeren, dat staat vast. Toch haalde ik zelfs ik de waarde maar net niet uit mijn kaart. Ik gebruikte vier keer de bus (4 x ISK 440), bezocht het Nationaal Museum (ISK 2000) en kreeg 10% korting op de Elding Whale tours (ISK 1099). Dit is een totaal bedrag van ISK 4859. Normaal ging ik zeker nog de hierboven benoemde musea bezoeken en waren de totale losse kosten op ISK 8959 uitgekomen.
Het is dus zeker interessant om de Reykjavik City Card Card te kopen bij ons eerste bezoek aan de stad! Omdat wel wat musea gesloten zijn op maandag, zou ik Reykjavik eerder bezoeken op een andere dag.
Deze artikels vind je vast ook leuk:
Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week
Budgettips voor een roadtrip door IJsland
Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik
De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik
Hoe kom je bij het vliegtuigwrak?
Schiereiland Snaefellsnes: Ijsland in het klein
Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip?
Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst
Tips voor het autorijden in IJsland
Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen?
Is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Ik kreeg van de stad een Reykjavik City Card, maar zoals steeds, geef ik mijn eigen mening. Heb je hierover vragen of wil je ook samenwerken, aarzel niet om mij te contacteren.
Robin Valentine zegt
Wat handig! Dit kende ik niet, goed om te onthouden 🙂 Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met je enkel.
Laura | Travelvibe zegt
Von jij 1 of 2 dagen voldoende voor Reykjavik of zou je er liever nog langer voor uittrekken?
lottevdw zegt
Als ik goed te been had geweest, waren 2 dagen goed geweest voor mij! Heb jij plannen om naar Reykjavik of IJsland te gaan?
Martin zegt
Handig…goeie tips! IJsland staat bij ons op de planning en dan is zo’n kaart wel heel voordelig en makkelijk. Ben benieuwd of je walvissen hebt gezien….
lottevdw zegt
Een sperm whale gezien en 2 dolfijnen, dus het waren er niet veel door het gure weer, maar het blijft een bijzonder zicht. Hopelijk later nog eens. 🙂
Annemarie zegt
Goed om te weten. Hopelijk gaan wij ook ooit naar IJsland (inclusief Reykjavik uiteraard), want dit land staat hoog op mijn bucketlist.
Elisa zegt
Altijd fijn die passen! Wel balen van je enkel zeg, gaat het nu weer beter?
lottevdw zegt
Niet helemaal eigenlijk: afgelopen week weer een stuk gehiket in Schotland en heb toch weer wat last gekregen.