Heerlijk toch? De tent en andere kampeerspullen de auto ingooien en dan er op uit trekken in Europa. Of in Australië, of de Verenigde Staten of in IJsland. Want ook als je met het vliegtuig naar je bestemming gaat, kan je ter plekke kamperen. Zelf deed ik het bij mijn roadtrip door IJsland: ik nam van thuis kampeergerief mee en kon zo meteen mijn reis zo budgetvriendelijk mogelijk houden. Win-win!
Verderop in het artikel vind je een complete inpaklijst voor kamperen met het vliegtuig.
Waarom kamperen en geen mobilhome/camper?
Helemaal eerlijk is de vergelijking niet, want ik heb namelijk nog nooit eerder met een mobilhome of camper gereisd. Ergens lijkt het mij wel fijn, zo’n huis op wielen, anderzijds is het toch ook wel gewoon een groot lomp ding. Zowel dichter bij huis als in IJsland, waar we een auto huurde, vond ik de combinatie auto + tent wel gewoon fijn. Je hebt de voordelen van een auto én je hebt toch ook altijd je ‘huisje’ bij. Opgeplooid en compact, dat dan weer wel. Het huren van een auto op je eindbestemming is nagenoeg altijd budgetvriendelijker dan het huren van een camper. Een staanplaats moet je altijd betalen op een camping dus in totaal komen je kosten voor vervoer + overnachting ook goedkoper uit. In sommige landen zoals Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland mag je het ‘allemansrecht’ toe passen. Dat wil zeggen dat je, mits wat regels en een portie gezond verstand, je mag wildkamperen. Met de auto raak je makkelijker de kleinere straatjes in dan met zo’n logge camper, dus ik denk dat je makkelijker een mooi plekje vindt met je tentje.
Welke tent is handig?
Het spreekt voor zich dat je eerst en vooral moet beslissen voor hoeveel personen je de tent wilt. Zelf kochten wij een tent die officieel voor drie personen telt, voor ons twee. Dat zorgde ervoor dat we gemakkelijk onze rugzakken bij ons in de tent konden nemen en wat meer bewegingsvrijheid hadden. Het verschil in gewicht tussen een 2 en 3 persoonstent was 600 gram en dat namen we er dan graag bij voor dit extra comfort. Ook heb je natuurlijk een ander type tent nodig, dan wanneer je van thuis vertrekt. Ik heb een handige 2 seconds black & fresh tent voor de roadtrips die we starten vanaf thuis, maar ook een lichtgewicht Quickhiker tent van Decathlon. Deze 3 persoonstent weegt namelijk maar 2,6 kilogram en past dus bij in je trekkersrugzak!
Alternatieven zijn dat je ter plekke een tent huurt, of als je langer gaat reizen kan je bijvoorbeeld in Australië of de VS een tent kopen in de lokale Decathlon/Walmart. Of misschien huur je in Afrika wel een stoere auto met daktent?!
Hoe neem je je tent mee in het vliegtuig?
Misschien ben jij wel een ultralight inpakker, maar toch raad ik je aan om je tent en andere kampeerspullen in te checken. De tentstokken kunnen namelijk als scherp voorwerp gezien worden bij de controle. En het zou toch zonde zijn mocht je jouw tent zomaar moeten achterlaten op de luchthaven. Maar natuurlijk moet je ook meer meenemen dan de tent alleen: denk minimaal aan een slaapzak en matje. Zelf kan ik ook niet slapen zonder een goed kussen, dus deze mocht voor mij ook niet ontbreken.
Ik pakte mijn trekkersrugzak in in een flightbag en stopte de tent (of mijn kussen) los bij in de flightbag. Zo was het geheel nog steeds binnen het formaat (en gewicht!) en kon ik het bij 1 stuk ingecheckte bagage houden. Vooral fijn wanneer je met een lowcost maatschappij vliegt zoals ik deed naar IJsland. Vlieg je op een langere afstand naar bvb VS of Australië, vlieg je waarschijnlijk met een maatschappij waar al standaard 23kg is inbegrepen. Dit geeft je nog wat meer ruimte. Misschien kan je zelfs tijdens het (online) inchecken gratis of tegen betaling een extra stuk toevoegen of een “sportartikel” of “odd-sized luggage” meenemen. Zeker als je wat meer meeneemt, kan dit handig zijn.
Welke spullen zijn ook nog handig?
Ik noemde hierboven al de standaard zaken op. Een tent, een slaapzak, een goed isolerend matje en voor mij is mijn kussen ook een must. Verder zet je zeker nog een zaklamp op je inpaklijstje. Als je naar IJsland gaat in de zomermaanden, vergeet dan zeker geen oogmasker en oordoppen. Tenzij je goed kan slapen in het licht of gewoon voldoende hebt met vier uur slaap. Neem een compacte en lichtgewicht hamer mee. Zo krijg je niet alleen je tentje opgezet, maar krijg je ook effectief die haringen in de grond.
Ga je ook koken op de camping? Denk dan aan kookpotten, kookvuurtje, zakmes (in je ingecheckte bagage uiteraard!), beker, bord en een bestekset. Heb je nog plaats over? Een snijplankje vind ik echt ontzettend handig om mee te hebben. Ook kan je, als je mijn truc van de flightbag toepast, bvb een lichtgewicht krukje aan de zijkant van je backpack hangen en meenemen. Zo hoef je niet op de grond te zitten tijdens het koken. Ook een grondzeil kan fijn zijn. Je voortent heeft dan ook een “bodem” en het is weer een extra laag tussen jouw tent en de koude grond.
Ga je niet met een auto rondreizen ter plekke, maar moet je alles op je rug dragen, dan geldt natuurlijk de regel: hoe minder/lichter, hoe beter. Maar op een degelijke slaapzak, matje en kussen zou ik alvast niet besparen.
Wat je sowieso ter plekke moet kopen, is een gasbus. Die mag je uiteraard niet mee in het vliegtuig nemen, ook niet in je ingecheckte bagage! Deze kostte in IJsland ongeveer ISK 2000 voor een grote bus. Hier hebben we enkele dagen op kunnen koken en op het einde van de reis hebben we onze bus achtergelaten in de hostel waar we de laatste dag sliepen.
Inpaklijst
- Een lichtgewicht tent
- Een warme maar compacte slaapzak
- Een isolerend matje
- Hoofdkussen of opblaasbaar kussen
- Een zaklamp
- Oogmasker en oordoppen
- Lichtgewicht hamer
- Set kookpotten
- Compact kookvuurtje
- Zakmes
- Eetset: beker, bord en bestek
- Eventueel een snijplankje
- Eventueel een lichtgewicht krukje
Ik ben zelf ontzettend positief over de producten van Decathlon en heb hierboven ook een link toegevoegd naar mijn trekkingsspullen. Deze heb ik allemaal zelf gebruikt en ik ben er heel tevreden over. Ze zijn degelijk, compact en goed bij prijs!
Download hier mijn complete inpaklijst voor kamperen met het vliegtuig.
Algemene tips voor kamperen in IJsland:
Zet je tent altijd vast met haringen en gebruik de spantouwen. Bij fellere wind kan ik je nog de tip geven om de haringen te verzwaren door er grotere stenen op te leggen. Je zou niet de eerste zijn waarbij de haringen uit de grond schieten bij een stevige windvlaag.
Zoek een goede plek op voor je tent. Zoek indien mogelijk een beschutte plek. Zo ben je niet alleen beschut tegen weer en wind, maar zal je vermoedelijk ook een iets betere nachtrust hebben. Zelf vind ik het ruisen van de wind over het tentzeil niet helemaal rustgevend om bij in slaap te vallen.
Kies je voor een plekje op een camping of ga je wildkamperen? Hou er bij dat laatste rekening mee dat je enerzijds met je auto nooit van de weg af mag. Parkeer je auto dus op een hiervoor voorziene plaats en wandel dan een eindje verder met je tent. Voorts mag je niet kamperen op privé terrein als je geen toestemming van de eigenaar hebt. Gebruik je gezond verstand: maak geen kampvuren, breng geen schade toe aan je omgeving en ruim alles op. De quote ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’ gaat hier zeker op. De prijzen voor een camping kunnen variëren afhankelijk van ligging en faciliteiten, maar ik betaalde gemiddeld ISK 4000 (€30) per nacht voor twee personen, een tent, een parkeerplaats voor de auto.
Als je bij koudere temperaturen gaat kamperen, kan het fijn zijn om een grondzeil mee te nemen als extra laag tussen de grond en je tent.
Een warme slaapzak is altijd een must, ook in de zomermaanden. Kies er eentje die goed past voor jou (dus zeker geen te kleine, maar ook geen veel te grote). Een mummy slaapzak kan wat claustrofobisch aanvoelen in het begin, maar isoleert wel beter. Als je gaat slapen, trek dan een thermolegging en T-shirt aan, rits je slaapzak volledig dicht en trek dat kapje over je hoofd. Je ziet er ongetwijfeld grappig uit, maar zo blijf je wel lekker warm. Ik was begin mei in IJsland en toen kwam de temperatuur ’s nachts amper boven het vriespunt uit.
Een isolerend matje is daarom ook aangeraden. Je wilt namelijk ‘zo ver mogelijk’ van de grond af liggen voor warm (en droog) te blijven.
De kans is groot dat als je kiest om te kamperen in IJsland, dat je in de zomermaanden gaat. Het is dan een wat warmer en het is langer licht. Begin mei was het licht van ongeveer 5-22u plus een uurtje eerder/later schemerde het. Als je, net zoals ik, niet goed met licht kan slapen, neem dan zeker een oogmasker mee. Neemt amper plaats in en je slaapt er een pak beter mee!
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!
Jessica zegt
Die tent ga ik onthouden want wij hebben zo’n idioot groot lomp ding. Hij is eigenlijk bedoeld voor festivals, maar hij heeft het al een aantal kampeervakanties overleefd. Maar het neemt wel altijd de halve achterbank in beslag haha, die komt het vliegtuig niet in ;p Hebben jullie trouwens problemen ervaren dat de tent schade kreeg door het weer in IJsland? Een vriendinnetje van me ging vorig jaar kamperen in juli en ze zei dat de tenten soms echt door de lucht waaiden!
lottevdw zegt
Haha, herkenbaar wel hoor! Als je met de auto thuis vertrekt, neem je altijd ook meer spullen mee vind ik. Wij hebben onze tent steeds zo beschut mogelijk opgezet, goed vastgemaakt met de stormkoorden en dan op de haringen nog eens grote stenen gelegd. We hadden namelijk ook rukwinden tot 90km/u maar onze tent heeft het overleefd!
Judith zegt
Handige tips Lotte! Ik heb ook een fresh & black tent, bewust niet de 2 seconds versie maar gewoon een met haringen en stokken enzo. Met de bedoeling ‘m ook mee te kunnen nemen in het vliegtuig. Is kamperen in mei in IJsland wel een beetje te doen? Ik hoor wel eens dat de tenten wegwaaien, hebben jullie daar ook last van gehad? IJsland lijkt me fantastisch, maar duur. Kamperen met je eigen spullen is dan ideaal!
lottevdw zegt
Klopt helemaal Judith, wij hebben zo onze reis zo budgetvriendelijk mogelijk gehouden. Ik vond het goed te doen om begin mei te kamperen in IJsland. De temperatuur kwam nét boven het vriespunt uit dus we lagen lekker ingeduffeld in onze slaapzakken. Alleen mijn neus had het wel wat koud. 🙂 We hebben onze tent steeds op een beschutte plaats opgezet en dan de haringen verzwaard met grote stenen, en natuurlijk ook de stormkoorden gebruikt. Ondanks de hevige wind (tot 90km/u) is onze tent gelukkig niet gaan vliegen (met ons erin ;-)).
Sanne zegt
Goede tips om zo te kamperen. Ik ben niet zo’n die hard kampeerder, ik zou nog eerder in mn auto slapen haha.
lottevdw zegt
Ha, dat lijkt me ook niet heel erg aangenaam. Alhoewel, als je zo’n grotere auto hebt met de achterbank plat, kan het nog wat zijn.