Sint-Petersburg is, samen met Moskou, de bekendste stad van het immense Rusland. Natuurlijk zijn het ook de twee grootste steden van het land, maar ze liggen aan de Europese kant van Rusland en zijn hierdoor ook het meeste bekend bij ons. In dit artikel wil ik je meenemen naar Sint-Petersburg en je laten zien hoe je in deze stad zowel Europese invloeden terug vindt als een hele andere Russische wereld binnen stapt.
In dit artikel leg ik je uit hoe je de stad inkomt, wat de leukste wijk is om te verblijven en wat je zoal in twee dagen kan zien en doen in Sint-Petersburg. Uiteraard deel ik ook nog enkele gezellige restaurants, geef ik je praktische informatie voor je verblijf in de tweede stad van Rusland en deel ik een stapel foto’s van mijn bezoek aan de stad.
Een kort overzicht van wat je in dit artikel vindt:
Aankomst in stad
Vanaf de luchthaven neem jij bij de aankomstenhal uitgang 1. Hier zie je meteen bus 39 of 39A of minibus K39, deze neem je tot de eindhalte: metrohalte Moskovskaja. Bus 39Ex/A (expressbus) rijdt elk halfuur en doet slechts 20min over deze rit. Bus 39 rijdt frequenter (elke 15min) maar doet wel 30 minuten over de rit. Beide bussen kosten 30RUB per persoon. Wij waren met twee personen en bagage en betaalden 90RUB. De minibus is het snelste (15-20min), rijdt elke vijf minuten en kost 40RUB. Daarna zet je jouw reis verder met de metro tot in het centrum. De metro kost 45RUB voor 1 rit of 355RUB voor 10 ritten. (Prijzen apr 2017) De stad is compact dus met enkele losse tickets kom je zeker toe. Het metronetwerk is zelfs het diepste ter wereld: je staat maar liefst drie volle minuten op de roltrap vooraleer je het einde bereikt. Enkele van de mooiste metrostations zijn trouwens: Avtovo, Narvskaya, Pushkinskaya, Admiralsky en Kirovski Zavod.
Metro in Sint-Petersburg
Doen in Sint-Petersburg
Dag 1: het hart van de stad en de wereldberoemde Hermitage
Mijn uitvalsbasis was een eenvoudig hostel in de Gorokhovaya straat, wat echt een ideale uitvalsbasis is voor je bezoek aan de stad. Begin je dag met een wandeling door de Gorokhovaya straat en loop tot tweemaal toe een van de vele rivieren die de stad kruisen, over. Vanaf de brug over de rivier Mojka, vielen mij de grote, chique gevels op. Het doet wat denken aan Parijs, maar er zijn wel vele steden die deze titel willen claimen. Op het einde van de straat zie je een groot geel gebouw: de Admiraliteit. Toen wij hier waren was er net een ceremonie bezig met duizenden soldaten die het volkslied zongen. (Check het filmpje op facebook!)
Loop naar links naar de Izaakkathedraal, dit is een van de grootste kathedralen ter wereld (gesloten op woensdag, 250RUB) en vanuit de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wandel vervolgens door de Aleksandrovsky tuinen langs de Admiraliteit. Steek de straat over en geniet alvast van het uitzicht op het Winterpaleis gezien vanaf het Paleisplein.
Tip: dit is ook een fijne wandeling om ’s avonds te maken, als de gebouwen sfeervol verlicht zijn.
En dan is het nu tijd voor een van de meest imposante gebouwen van Europa en een van de grootste kunstcollecties ter wereld (drie miljoen stuks!) te gaan bezoeken. De Hermitage omvat verschillende complexen: het winterpaleis, de kleine hermitage, de nieuwe hermitage, de oude hermitage en het winterpaleis van Peter I. Ik bezocht ze allemaal behalve de laatste, je verdwaalt hier bijna in het gebouw, zo groot is het. Het is immens en indrukwekkend, rijkelijk versierd en toch went al die overdaad na een tijdje. Alleen al voor het gebouw is dit een bezoek waard. En eigenlijk hoef je het voor de toegangsprijs helemaal niet te laten: het is gratis voor Europese studenten, en anders betaal je 200RUB (ongeveer acht euro). Wil je ook nog toegang tot de Gold & Diamond room, dan ben je 600RUB kwijt. Hou er wel rekening mee dat het museum gesloten is op maandag. Op de binnenplaats van het winterpaleis kan je ticketautomaten vinden. Hier kan je natuurlijk geen gratis studententicket verkrijgen.
Omdat de kunstcollectie zo uitgebreid is, besloten wij enkele onderdelen eruit te pikken die ons het meeste aanspraken. Zo bezochten wij de verschillende belangrijke zalen in het gebouw en de Russische en Belgische collectie. Tijdens ons bezoek had men net een nieuwe tentoonstelling geïnstalleerd: men had maar liefst 230 werken van de Belgische kunstenaar Jan Fabre verspreid over de zalen met Vlaamse en Nederlandse kunst. Zo kon je een van zijn bekende keverwerken zien, naast een klassieke Rubens. Ik vond vooral de combinatie en afwisseling heel geslaagd.
Niet lang na je binnenkomst in het gebouw word je verwelkomt door het zicht op de majestueuze Jordaantrap, van wit marmer en versierd met gouden details. Ook de paviljoenzaal is in dezelfde materialen opgetrokken en ook de beroemde Pauwenklok, een soort muziekdoos, is een streling voor het (kitscherige) oog. Sommige van de bijzondere hallen zijn gelegen in de verste uithoeken waardoor je, ondanks de drukte, je plots alleen waant. Zoek ook zeker de Raphael Loggias op, een soort van gangetje versierd met bijbelse taferelen en identiek aan deze in Vaticaanstad.
Als je klaar bent met je bezoek, kijk dan nog eens een keer goed naar dit prachtige groene gebouw en wandel dan de Nevski Prospekt in. Waarschijnlijk heb je ondertussen wel zin in een lunch en dan kan je in deze straat onder andere naar het Singer Café gaan (boven de boekenwinkel op nr 28) met uitzicht over de Kazankathedraal. Ik lunchte echter bij het budgetvriendelijke Market Place: van soepen en salades tot heuse warme maaltijden, voor 200-300 RUB schept iedereen zijn bordje hier vol. Het roze gebouw waar je langs wandelt, is trouwens het barokke Stroganov Paleis. Inderdaad de chef van deze familie heeft inderdaad de stroganoff saus/steak uitgevonden.
Opstandingskerk
Loop tegenover de Kazankathedraal de straat in, evenwijdig met de rivier. Na een tijdje kom je langs een klein marktje en zie je de kleurrijke opstandingskerk opduiken, ook gekend als de Church of the Savior of the blood, of ook als look-a-like van de St-Basiliuskathedraal in Moskou. Of je ze nu mooi vindt of niet, opvallen doet ze wel in de buurt. Als het mooi weer is, raad ik je zeker een wandeling aan door de nabijgelegen zomertuinen waar ook het piepkleine zomerpaleisje staat. Naast de Michailovskituinen en het bijhorende kasteel vind je ook het Russische museum, mocht je nog zin hebben in een museumbezoek en geïnteresseerd zijn in Russische kunst door de jaren heen. Ik vond het alvast welletjes geweest na zo’n drukke dag vol indrukwekkende en kleurrijke gebouwen en wandelde rustig terug richting de Gorokhovaya straat. Het is fijn om langs het water te wandelen (loop over het bankbruggertje naast de Kazankathedraal) en ook de Jugendstil Passage vol klassieke winkels is een fijn stukje om te lopen.
Dag 2: de overkant van de Neva
In tegenstelling tot gisteren, nemen we vandaag wel de metro. De eindhalte van deze rit is Chernyshevskaya, gelegen bij het Taurische paleis en het bijhorende park. In de wintermaanden zijn parken altijd wat kaal, maar een Russiche kleuterklasje kwam er met zijn juffrouw de eendjes voederen dus een vrolijke noot was er zeker aanwezig in de vorm van kleurrijke kinderjassen en gegiechel.
Taurisch paleis
Van hier lopen we verder naar de felblauwe Smolny kathedraal en klooster. Deze kathedraal is, zeker op een heldere dag met een strakblauwe hemel, een plaatje. Langs buiten felblauw met wit en toch is hij binnenin heel sober. Het interieur was helemaal niet wat ik verwacht had, of ter vergelijken met de rijkelijk versierde Russisch orthodoxe kerken die ik in Boekarest zag en verschillend van de kathedralen in het Kremlin in Moskou, boordevol iconen.
Smolny kathedraal
Na een bezoek aan de kathedraal, stappen we opnieuw de metro in, dit keer naar de overkant van de Nevarivier. Niet ver van de metrohalte Gorkovskaya is er de grote moskee van Sint-Petersburg en dat is nog een prachtig kleurrijk gebouw, maar uiteraard in een heel andere bouwstijl als je al eerder zag in de stad. Toen wij er waren was het gebouw niet toegankelijk, maar de buitenkant is zeker het ommetje waard.
Moskee
Maar de hoofdreden waarom we naar de overkant van de Neva-rivier zijn gegaan is natuurlijk het Petrus & Paulus fort. Dit is een klein eilandje, dat verbonden is met het vasteland door middel van twee bruggen, en is eigenlijk de plaats waar Sint-Petersburg ontstaan is. Nog tot de dag van vandaag wordt er dagelijks een kanonschot gelost om 12u ’s middags. Dit is in een traditie die al bestond in de tijd van Peter de grote, in de 18e eeuw. Het fort is gratis toegankelijk, enkel voor de gebouwen betaal je inkom. Wandel zowel binnen de muren als een stukje langs het water, met mooi weer heb je hier een fijn uitzicht op het Winterpaleis aan de overkant.
Verlaat het Petrus en Paulusfort aan de westkant, de andere kant dan vanwaar je komt, en wandel langs het water naar de brug. Steek de Neva-rivier over en wandel even naar het uitzichtspunt aan de split van het Vasilievsky eiland, waar je je nu op bevindt. Aan de overkant herken je vast het Winterpaleis en de Admiraliteit van gisteren. Mocht je zin hebben in een lunch, dan kan ik je zeker Buter Brodsky aanraden. Hier at ik lekker smorrebrod in een gezellige omgeving.
Stap nogmaals de metro op, tot halte Ligovskiy prospekt en wandel naar het Loft Project Etagi, een van de hipste plekjes van de stad. Deze voormalige broodfabriek (Ligovski Prospekt 74) bevat nu een kunstenaarscentrum boordevol aparte winkeltjes en leuke zaakjes. Ze hebben er ook een fijn dakterras, grenzend aan een ruime bar waar je wat kan eten of drinken op de 3e verdieping. Je verdwaalt er bijna: tal val verdiepingen die tot in de verste hoeken een winkeltje of galerij herbergen en trappenhallen vol graffiti.
Als je nog fut hebt, wandel dan richting de Fontanka-rivier, en wandel naar het westen richting de drievuldigheidskathedraal, of neem de metro tot halte Tekhnologicheskiy. In deze buurt tref je enerzijds minder opgemaakte of bijzondere huizen aan, maar ook twee interessante kathedralen. Ik vond vooral de Troitskikathedraal een mooi plaatje. Deze heeft een helderblauw dak met gouden sterren en is een streling voor het oog. In 2006 leed de kathedraal flink schade door een brand en na enkele jaren intensieve renovatie is ze in al haar glorie hersteld. Wat verderop is ook de Nicolaaskathedraal een bezoek waard, al is het maar voor de bijzondere ligging op de kruising van twee kanalen. Wie weet tref je er, net als ik, net een viering aan in deze barokke kerk.
Drievuldigheidskathedraal
Na twee intensieve dagen en een eerste kennismakende avond met de stad en Rusland, was het tijd voor ons om onze reis verder te zetten. We nemen de metro tot het treinstation en stappen er wat later op de nachttrein naar Moskou. Het begin van onze reis door Rusland, het begin van onze Transmongolië Express en het begin van onze drie maanden durende Big Trip.
Meer tijd?
Twee dagen is natuurlijk krap om een stad te ontdekken dus als je nog meer tijd hebt, dan zijn onderstaande bezienswaardigheden ook nog een bezoek waard.
Het Peterhof oftewel het “Russische Versailles”. Dit voormalig optrekje van tsaar Peter de Grote, ligt ongeveer dertig kilometer buiten het centrum. Het is dagelijks geopend van 10u30-18u00 maar gesloten op maandag.
Probeer een balletvoorstelling mee te pikken in het wereldberoemde Mariinsky Theatre
Bezoek het Museum of Vodka (Konnogvardeisky Boulevard 4). Of beter ga er heen om wodka te proeven, een 30min tour met wodkaproeverij kost je 500RUB.
Gek op oude spelletjes? Dan is het Soviet Arcade museum zeker een leuk tijdverdrijf voor een regenachtige namiddag.
Het Streetart museum, gelegen op de site van de Laminated Plastics factory (Shosse Revolyutsii, 84) ligt een eind buiten de stad maar lijkt me fijn als je gek bent op streetart.
Leuke eetadresjes
In Gorokhovaya straat:
Café Zoom (nr 22) – hier vind je zowel koffies, ontbijt, lunch als diner. Dagelijks geopend 9-0u en in het weekend vanaf 11u.
I’m thankful for today (nr 24) – een gezellige koffiebar van dezelfde eigenaars als Mickey & Monkeys.
Mickey & Monkeys (nr 27) – een hippe zaak waar je lekkere burgers kan eten. Als je nog plaats over hebt, kan je je wagen aan één van hun crazy desserts: een soort van milkshake met een stuk taart en lolly’s erop. Dagelijks geopend 10-23u, een burger kost je ongeveer €8.
Pita’s streetfood (nr 32) – een goed gevulde burrito zorg ervoor dat je snel en goedkoop iets kan eten.
Surf Coffee (nr 34) – mijn favoriete koffiebar van Sint-Petersburg. Gezellige setting, vriendelijke eigenaars en natuurlijk lekkere koffie.
Bazar coffee (nr 35) – en tenslotte nog een koffiebar om dit lijstje af te sluiten.
Elders in de stad:
Buter Brodsky (nab. Makarova 16) – proef hier zeker de smorrebrod.
Coffee shop Company: dit is een keten die je onder andere terug vindt op Nevsky Prospekt 47.
Market Place: deze vind je op meerdere plaatsen in de stad terug. Hier kan je vers eten en heb je steeds keuze uit verschillende gerechten die je kan laten opscheppen.
Hotel
Ik verbleef in het eenvoudige en propere hostel BedAndBike Gorokhovaya. Een bed in een dormroom heb je al voor €7 en wij verbleven voor €15 per nacht in een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Er is een keukentje en gemeenschappelijke ruimte op elke verdieping en een supermarkt om te hoek dus zelf koken of een onbijtje maken wordt zo wel heel gemakkelijk. De ligging was ideaal: vlakbij een metrostation, op wandelafstand van de Hermitage (1.5km) en gelegen in een straat vol leuke zaakjes om wat te eten en drinken. Andere hostels die mij heel leuk leken tijdens mijn zoektocht naar een fijne plek is onder andere het Soul Kitchen Hostel met zijn gezellige gemeenschappelijke ruimte.
Praktische informatie
Er zijn niet veel landen die visumvrij Rusland mogen bezoeken en als Europeaan moet je dan ook een toeristenvisum aanvragen. Hiervoor heb je verschillende bewijsstukken nodig zoals een attest van je reisverzekering en bewijs dat jij ook het land weer gaat verlaten binnen de geldigheid van jouw visum. Dit vraagt natuurlijk wel wat voorbereidingswerk, maar het hoeft niets onoverkomelijk te zijn. In mijn handige gids leg ik je stap per stap uit hoe jij ook vlot jouw visum voor Rusland aanvraagt. Maar eerst en vooral heb je een internationaal paspoort nodig om af te reizen naar het grootste land ter wereld. Jouw paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn na het einde van de geldigheid van jouw visum en je moet minstens twee lege bladzijden hebben in je paspoort.
Je hebt geen speciale vaccinaties nodig voor een bezoek aan Rusland of Sint-Petersburg. Op gezondheidsvlak wordt er afgeraden om van het kraantjeswater te drinken. Koop dus flessenwater of spaar het milieu en gebruik een handige waterfilter van Care Plus.
Door zijn noordelijke ligging aan de kust heeft Sint-Petersburg frisse zomers en zachte winters (naar Russische normen). In de zomermaanden wordt het er zelden warmen dan 20 graden en in de winter is het veelal rond het vriespunt, tot temperaturen van min tien in januari en februari. Laat je hier echter niet door afschrikken: ik bezocht Sint-Petersburg eind oktober en met warme kleding aan, kan je de stad prima verkennen. Rusland is het grootste land ter wereld en telt dan ook maar liefst elf verschillende tijdzones. Het spreekt voor zich dat het westelijk gelegen Sint-Petersburg dan ook het kleinste verschil telt met België/Nederland. Hier geldt de tijdzone GMT+3. Dat wil zeggen dat er in de winter een tijdsverschil is van twee uur en in de zomer slechts één uur.
Er zijn verschillende banken in de stad waar je met je Europese bankkaart Russische Roebels kan afhalen. De wisselkoers wisselt regelmatig en bedraagt bijvoorbeeld in april 2017 zestig Roebels voor één euro terwijl dit in oktober 2016 nog zeventig roebels was en in maart 2018 was ie ook weer zeventig roebels voor een euro. Ben je student? Vergeet dan zeker je studentenkaart niet. Je krijgt namelijk op veel plekken, korting op je toegangsticket of je mag zelfs gratis binnen.
En wat hierna?
Je kan verder reizen met de nachttrein (of het vliegtuig) naar Moskou, voor een gecombineerde citytrip. De nachttreinen zijn heel comfortabel en een set lakens zijn inbegrepen in de prijs. Of je kan natuurlijk, net zoals ik je reis verder zetten met de Transmongolië Express richting het oosten van het land.
Deze artikels zijn ook nog handig voor jou:
Een complete gids voor het aanvragen van het Russisch visum
Een cityguide boordevol tips voor een bezoek aan Moskou met zijn iconische Rode Plein
Vetexbart zegt
Ik wil er zo graag een keertje naar toe gaan, maar die visum is zo ingewikkeld en vooral duur 🙁
lottevdw zegt
Hey Bart, ik heb een handige blog geschreven hierover en het visum kost maar €35, dus dat is vast te overzien. 😉 Het is ook een hele fijne combinatie met Moskou, echt een aanrader.
Renild zegt
En heb je je vluchten en hotels zelf ook lang op voorhand gereserveerd en betaald?
lottevdw zegt
Hallo Renild, ik heb een tijdje op voorhand de vluchten (ik vloog met KLM vanaf BRU met een korte tussenstop in AMS) geboekt en enkele weken voor vertrek een hostel via booking.com.
Kelly zegt
Wat een goede en handige tips zeg! Sint Petersburg lijkt me heel bijzonder.
Martin zegt
Wat een gave stad he! Voor mij was de Hermitage wel het hoogtepunt….ik heb begrepen dat het grootste deel van de kunst in opslag staat….gewoon geen ruimte voor….dat is toch ongelooflijk…en er hangt al zoveel!
Sanne zegt
Wat een uitgebreide tips! Heel fijn, heb hem gelijk opgeslagen in mijn favorieten want ik heb al een paar keer op het punt gestaan een trip Sint Petersburg te boeken.
Gabriëlle zegt
Sint-Petersburg lijkt me gaaf. Zeker nadat ik in Zweden een Russische vriendin heb leren kennen. Haar familie komt uit Sint-Petersburg dus ik heb mooie verhalen gehoord en foto’s gezien. Zeker weten meer dan alleen Hermitage 😉