Oh dierbaar België: Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Vlooybergtoren

Oh dierbaar België: Vlooybergtoren in Tielt-Winge

Op een wisselend bewolkte (het standaard Belgische weertje) dag besloot ik om eindelijk eens de Vlooybergtoren te gaan verkennen. Niet ver van mijn thuisbasis ligt deze fotogenieke plek in Tielt-Winge, (niet zo) verscholen in het groen. België komt niet altijd positief in het nieuws, maar ik vind dat deze hellhole en omstreken veel moois te bieden hebben. Daarom neem ik je af en toe mee naar leuke, bijzondere, alledaagse en mooie plaatsen over heel het land. Benieuwd naar waar ik je zoal meeneem? Je vindt de collectie hier.

De Vlooybergtoren in het Hageland

Het Hageland is de streek in Oost-Brabant, grofweg in het midden van het land. De naam Hageland betekent dat “land dat begroeid is met dicht kreupelhout”. De benaming voor deze regio is ontstaan in de middeleeuwen, toen na grote ontginningen, hier het enige bosrijk gebied van het hertogdom Brabant overbleef. De regio is ideaal voor wie van wandelen en fietsen houdt, want je vindt er een hele verzameling aan fiets-, mountainbike, wandel- en ruiterroutes. De Vlooiberg, grenzend aan het zogenaamde kabouterbos in Tielt-Winge, is een van de knooppunten van vele wandel- en fietsroutes. Het is dus een ideale plek om even te pauzeren en om te genieten van het uitzicht over het Hageland. Als je zin hebt in een wandeling in de buurt, combineer het dan zeker met een bezoek een het Kasteel van Horst. Dit 17e eeuws kasteel ligt slechts acht kilometer verderop en heeft ook een gezellige brasserie om wat aan te sterken. Vroeger stond op dit punt een houten uitkijktoren, maar deze heeft het enkele jaren geleden begeven. Hij is begin 2013 vervangen door dit prachtig exemplaar in cortenstaal. De uitkijktrap bevindt zich op een van de hoogste locaties van het Hageland (80 meter). Bovenaan heb je niet alleen een uitzicht over de regio maar bij helder weer kan je in het westen de koeltorens in Vilvoorde ontdekken. Deze zwevende trap is echt een meerwaarde voor de omgeving. Hij steekt fier bovenuit het landschap, het materiaal veroudert mooi en blijft stevig. Ook koos men bewust voor een klein zonnepaneel om de ledverlichting te voorzien van stroom. Hierdoor kan je ook ’s avonds en ’s nachts veilig een bezoek brengen aan deze stairway to heaven.

De vlooybergtoren praktisch

Kom je met de auto dan kan je jouw wagen parkeren bij het toeristisch infocenter Huize Hageland ( Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge). Hier vind je ook infoborden met enkele wandelroutes in de buurt. De trap is het hele jaar toegankelijk, op elk uur van de dag. Oh en als je geluk hebt, dan komt net de ijskar langs.

facebooktwitterinstagram

18 april 2017
Cityguide Sint-Petersburg: zoveel meer dan alleen de Hermitage
2 mei 2017
Scratchingmymap in april: wondermooi Vlaanderen en zoveel meer

Comments

 • Ria
  REPLY

  Haha, altijd een goed excuus om een ijsje te eten! Mooi uitzicht heb je daar op de Vlooybergtoren, ik ben er al vaak voorbij gereden, maar ben er nog nooit opgeklommen. Moet ik eens doen! En je hebt gelijk, Lotte, België heeft ook veel mooie plekjes die de moeite waard zijn.

  3 mei 2017
 • Wouter
  REPLY

  Woow, kende ik totaal niet, … weet weer wat doen dit weekend 🙂 wil ik wel eens gan bekijken

  18 mei 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.