In het voorjaar maakte ik een korte roadtrip door IJsland. Na het doornemen van mijn reisgids, had ik zo’n lange lijst met plaatsen die ik dolgraag wou bezoeken, dat er natuurlijk keuzes gemaakt moesten worden. Zo was al snel duidelijk dat we met onze beperkte tijd ons best zouden beperken tot een regio en zeker niet het hele eiland moesten rondrijden. Ik stippelde een route uit zodat we zoveel mogelijk konden zien en de kilometers toch iets of wat beperkt konden houden. Lees je even mee over welke plaatsen we bezochten en welke route we afgelegd hebben?
Het is belangrijk om te weten dat wij onderstaande route afgelegd hebben in mei, toen de dagen lang waren. We gingen veel te kort (maar vijf dagen), maar dat ging niet anders. Ik raad jou dus aan om minimaal één, liefst twee weken naar IJsland te gaan. Maar toch wil ik graag mijn vijf-daagse route delen omdat dit een hele fijne kennismaking was met de prachtige IJslandse natuur. Enige nadeel? Je wilt sowieso nog eens terug!
Praktische informatie roadtrip IJsland
Vanaf Brussel of Amsterdam vlieg je met WOWair of Icelandair. Je komt dan waarschijnlijk ’s middags aan en vertrekt dan met een ochtendvlucht weer. De eerste maatschappij is een low-costmaatschappij. Dit wil zeggen dat je moet bijbetalen voor het meenemen van een stuk handbagage of ingecheckte bagage. Enkel een kleine tas is inbegrepen in de prijs. Ook voor een eventuele maaltijd op de 3-4 uur durende vlucht moet je bijbetalen. Icelandair daarentegen is een “gewone” maatschappij waar je gratis een stuk bagage van 23kg mag inchecken, uiteraard is hun basisprijs dan ook iets hoger.
Zelf vloog ik met WOWair vanaf Amsterdam (omdat deze maatschappij toen nog niet vanaf Brussel vloog) en had een avondvlucht heen en een ochtendvlucht terug. Omdat we eigen kampeermateriaal meenamen, checkten we beide een tas in.
Als je een roadtrip doet door IJsland, heb je natuurlijk een auto nodig. De populairste autoverhuurmaatschappij in Reykjavik is met voorsprong Avis. Zelf huurde ik een autootje met zijn goedkopere broertje Budget en kreeg een prima Hyundai i10. Klein en compact maar onverwacht voorzien van luxe zoals een cruise control, een automatische versnellingsbak en zetelverwarming. Ideale auto om het land mee te verkennen in de maand mei, omdat er nergens nog sneeuw lag op de weg en we ons gingen beperken tot de grotere wegen.
In IJsland betaal je niet met euro’s maar met IJslandse kroon. Momenteel (feb 2018) is één euro ongeveer ISK 125. De stopcontacten zijn er hetzelfde als in de rest van Europa en de tijdszone is GMT, één uur vroeger dan in België of Nederland dus.
Wil je meer lezen over je budget tijdens een roadtrip door IJsland? Die vind je hier!
Route IJsland 1 week
Dag 0: vlucht en ophalen auto (6 km)
We vlogen ’s avonds vanaf Schiphol naar Reykjavik en kwamen aan om 23u00 in de schemering. We pikten onze huurauto op, namen de nodige foto’s van wat kleine schade en reden een eerste korte ritje naar een hostel vlakbij. We sliepen in Base Hostel, vlakbij Keflavik airport. De ideale plek als je een late of vroege vlucht hebt door de goede ligging bij de luchthaven. De kamers zelf zijn ook prima en de receptie is de hele dag geopend. We kropen snel onder de wol want morgen zou onze roadtrip dan echt starten!
Dag 1: Keflavik – Vik. (251km)
We staan niet al te vroeg op: de eerste supermarkten openen namelijk pas om 11u00 vandaag. We zetten daarom koers naar het oosten en stoppen bij een Bonus supermarkt in Selfossi. Hier doen we boodschappen voor de komende dagen. Omdat IJsland niet bepaald een budgetvriendelijk land is, slaan we zowel spullen in voor het ontbijt, lunch als avondeten. Enkel de laatste avond zullen we op restaurant gaan.
En dan is het tijd voor de eerste echte stop. Onderweg hebben we al wel wat fijne uitzichten en kleine watervallen gezien maar Seljalandsfoss is bijzonder. Je kan namelijk achter deze waterval doorlopen. Dat je dit enkel moet doen met gepaste kleding, hoef ik je vast niet te vertellen, want je zal doorweekt worden. Even verderop vind je de Gljufrafoss, een zogenaamde “grotwaterval”. Je moet door een kloof, over wat stenen in het water lopen om er te raken.
Meer details over de zuidkust tot Vik vind je in dit artikel.
Onderweg komen we de bekende Eyjafallajökull tegen. In 2010 barstten deze vulkaan uit en zorgde ze ervoor dat het Europese vliegverkeer weken verstoord was. Enkele kilometers verder stoppen we bij Skogafoss. Dit is een brede waterval en door het opspattende water kan je er regelmatig een regenboog zien. Naast de waterval is er een trap omhoog, vanwaar je een uitzicht hebt over de regio of vanwaar je een hike kan starten, richting het binnenland.
Skogafoss
Enkele kilometers verderop parkeren we onze auto nogmaals. Dit keer voor een ander soort natuurschoon. We lopen over een zwarte vlakte naar de kust, meer bepaald naar het vliegtuigwrak DC-3 in Solheimasandur. Het is een bijzonder zicht: een oud vliegtuigwrak in een desolaat landschap. De laatste ritten van vandaag brengen ons in de buurt van Vik. Hier bezoeken we onder andere Reynifjara, een strand met basalten kolommen waar puffins hun nest in maken en het zwarte strand Dryholaey.
Slapen doen we vannacht op de camping in Vik. De camping is eigenlijk nog niet geopend maar bij de receptie vertellen ze ons dat we dan wel geen warme douche kunnen nemen, maar dat we wel gratis mogen gebruik maken van de toiletten en de kleine openbare ruimte. Kunnen we rustig uit de wind koken, op ons kampeervuur.
Camping Vik: Klettsvegur 7, Vik. Geopend 1/5-31/10. ISK 1500 pp + ISK 200 voor douche, gratis wifi.
Meer details over de zuidkust tot Vik vind je in dit artikel.
Dag 2: Golden Circle (350km)
We wouden eerst verder rijden richting de oostkust maar het weer stak hier een stokje voor. De ringweg zou namelijk (voor een week, bleek achteraf) afgesloten worden door een zandstorm met rukwinden tot 110km/u. Aangezien de wind in Vik al 70+km/u bedroeg twijfelden wij geen moment en wijzigden we onze plannen. Uiteraard wil ik heel graag onder andere het gletsjermeer Jokulsarlon zien, maar nu bezochten we de Golden Circle en het prachtige Snæfellsnes Peninsula, een prachtig schiereiland dat ook wel Ijsland in het klein genoemd wordt. Maar eerst de bekende Golden Circle.
Maar ik voegde nog wat stops toe aan de standaard Golden Circle route (kratermeer Kerid, Gullfoss watervallen, geisers in Geysir en het nationale park Thingvellir). Zo stopten we eerst bij de afgelegen Hjalparfoss. Een prachtige waterval waar we niemand anders tegenkwamen. Daarna ging de rit verder tot het dorpje Skalholt, een plek die een belangrijke rol in de geschiedenis van IJsland speelt, maar ik kwam toch vooral om de kleine kerk te bezoeken met pop-art ramen. Ook vond ik het leuk om eens zo’n “huis met gras op het dak” van dichtbij te kunnen bekijken.
En dan was het tijd voor de “echte” Golden Circle route! De Gullfoss watervallen liggen het verste van Reykjavik en waren dus onze start van de tour. Deze immense waterval wordt de gouden waterval genoemd en als je geluk hebt, kan je er prachtige regenbogen zien over de waterval. Je hebt hier twee uitzichtpunten om te waterval vanuit verschillende hoeken te bekijken. Tien kilometer verderop is de volgende bezienswaardigheid: de geisers in Geysir. Nu weet je ook meteen van waar ze hun naam hebben. 🙂 De gelijknamige geiser is al enige jaren inactief maar op hetzelfde domein ligt geiser Strokkur: de enige die je zal trakteren op het bijzondere zicht van een waterkolom van 30 meter hoog. Ongeveer elke tien minuten (mei 2017) zakt de waterput eerst als het water een tikje in, om dan tot wel dertig meter hoog te spuiten. Ik ben gebleven om het enkele keren te bewonderen, ik vond het toch een bijzonder en uniek zicht.
Heb je zin in ontspanning? Dan kan je de Laugarvatn Fontana bezoeken, de Blue Lagoon zijn namelijk verre van de enige thermale baden die IJsland te bieden heeft. De laatste stop van de Golden Circle route is het Thingvellir Nationaal Park. Vanaf het bezoekerscentrum kan je verschillende hikes maken en er zijn parkings bij andere punten waar je wandelingen kan starten. Het bijzondere aan dit nationaal park is dat je hier letterlijk tussen twee tektonische platen kan wandelen. De Euraziatische en Noord-Amerikaanse plaat drijven langzaam weg van elkaar en elk jaar wordt de kloof dan ook enkele millimeters groter. Dit was ook al in de beginjaren van het land een bijzondere plaats en daarom hebben de leiders in de tiende eeuw voor deze plek gekozen om hun grondwet vast te leggen. Eigenlijk kan je dus zeggen IJsland hier ontstaan is. Over het domein vind je dan ook verschillende historische sites zoals de Thingvellir kerk en archelogische opgravingen. Je hebt er ook prachtige uitzichten over het meer en de Oxararivier. Ik wandelde de hike naar de waterval Oxararfoss.
Camping Mosskogar (Mosskogar bordje naar camping volgen). Geopend 1/6-31/10. ISK 1500 pp inclusief douche en wifi.
Meer details over de Golden Circle inclusief gedetailleerde wegbeschrijving?
Dag 3: Snaefellsnes. (435km)
Ook al zijn we niet ver van Reykjavik, toch rijden we naar het noorden, naar het prachtige schiereiland Snaefellsnes. Deze plek laat me dromen over hoe mooi de rest van het eiland is. Dit schiereiland heeft namelijk de bijnaam “IJsland in het klein”. Het eerste deel van onze rit naar dit westelijk gelegen gebied gaat over de ringweg “1”. In Saurbaer heb je de keuze om ringweg 1 te volgen of om een stukje om te rijden via weg 47. Zelf kozen we ervoor om route 1 te blijven volgen: dit is korter maar hier moet je ook tol betalen voor de tunnel (1000 ISK enkel). Kies je ervoor om geld te besparen en om te rijden, hou er dan rekening mee dat je rit dan 60 kilometer langer wordt (enkele reis – +/- 1 uur reistijd). Een eind verder slaan we links af op weg 54 en na ongeveer 40 kilometer slaan we een kleine zijweg in. Maar met een goede reden! De eerste stop (nu ja, buiten een tankbeurt dan) van vandaag is bij de Gerðuberg basalten kolommen. Dit klif is maar liefst 500 meter lang en heeft dus oneindig veel hexagonale pilaren. Op momenten als deze vraag je je toch af tot wat de natuur allemaal in staat is. De imposante lava kolommen zijn tot 14 meter hoog en tot een meter dik. Een tip: bespaar jezelf de moeite om tot boven te klauteren, er is bovenaan werkelijk niets te zien.
Klaar voor meer natuurschoon, zetten we onze route weer verder via weg 54, die eigenlijk zo wat de hoofdroute is op het schiereiland. Omdat we in een “cirkel” rond Snaefellsnes willen rijden, slaan we al gauw af naar weg 56. Na prachtige uitzichten over dit deel van IJsland – het blijft verbazend hoe het landschap verandert – zien we de iconische berg Kirkjufell opduiken aan de horizon. Deze berg en de bijhorende waterval Kirkjufellsfoss zijn een van de leukste stops van de dag. Het waait even wat minder waardoor we redelijk vlot wat foto’s kunnen maken zonder het idee te hebben elk moment in de waterval te kunnen belanden, ook fijn af en toe. Deze plek is heel populair bij fotografen dus je zal wat geduld moeten hebben als je de perfecte foto wilt maken zonder andere bezoekers erop. Dit lijkt me ook een heerlijke plek om foto’s te maken van het noorderlicht als je IJsland bezoekt in de winter!
Na een snelle lunch in de auto ging de roadtrip weer verder. Een snelle stop bij de opvallende kerk in Olafsvik en daarna kwamen we echt in een andere wereld terecht. In de buurt van de vulkaan Snaefelljökull, naar waar het schiereiland genoemd is (of is het andersom?) en onderweg naar Djúpalón, is het uitzicht echt fenomenaal. Je hebt er prachtige uitzichten over de ruige kustlijn, de kliffen en zwarte stranden. In dit gebied zie je ook tientallen vulkanen liggen en is het landschap bezaaid met lavarotsen/-velden. Het lijkt wel een maanlandschap. Vooral de enkele weg naar Djúpalón doet buitenaards aan, en de omgeving steekt scherp af bij de eerste blauwe lucht van onze reis. We parkeren de auto en lopen door naar het zwarte strand dat bezaaid is met de roestige resten van een scheepswrak. Een bijzonder zicht, ook de korte wandeling door de lavavelden er naar toe is fijn. Toen wij er waren, kwam de wind weer stevig opsteken (90km/u) dus ik waaide bijna weg.
Als je zin hebt in een extra wandeling, dan kan je de 2.5 kilometer lange wandeling doen van Arnastapi naar Hellnar. Deze gaat door lavavelden en langs de kustlijn, maar dit heb ik door de hevige rukwinden, zelf niet gedaan. Arnastapi zelf is een fijne plek voor een korte stop: het dorp ligt mooi langs het water met de bergen/vulkanen op de achtergrond. Wat verder vind je de groene kloof Rauðfeldsgjá, leuk om even kort te stoppen, mocht je nog zin en tijd hebben.
Plan zeker genoeg tijd in tijdens je roadtrip in IJsland! Zo kwamen wij een brand tegen in een grasvlakte. Hierdoor was de weg voor onbepaalde tijd afgesloten en de vriendelijke politieagent kon ons niet meer informatie geven dan hij zelf had. We zouden dus 100km (minimaal 1u30) moeten omrijden voor een stukje van 3km. We hebben de gok gewaagd en bleven wachten terwijl anderen omkeerden… En wij hadden geluk! Na een twintigtal minuten kreeg de politieagent een glimlach op zijn gezicht en wij mochten doorrijden, langs de zwartgeblakerde vlakte. Daarna reden we in één keer het lange stuk tot de hoofdstad Reykjavik, waar we twee nachten zouden slapen op de Rekjavik Campsite. Deze heeft prima uitgeruste gemeenschappelijke ruimtes, zoals meerdere keukens, een grote zaal, goede wifi en tientallen toiletten en douches. Ook de ligging is ideaal: op slechts drie kilometer van het centrum met een bushalte quasi voor de deur. Bus 14 brengt je in een kwartiertje naar de stad.
Reykjavik Campsite: Laugarásvegur 8, Reykjavik. Het hele jaar door geopend. ISK 2400 pp (korting als je >2 nachten blijft) inclusief douche en gratis wifi. Voor elektriciteit op je campingplek betaal je 1000 ISK per dag extra. Dit hebben wij niet gebruikt omdat de gemeenschappelijke ruimte ideaal was om te koken en om wat toestellen op te laden.
Dag 4: Whalewatching en Reykjavik. (0km)
’s Ochtends nemen we al vroeg de bus naar de stad en we stappen pas af vlakbij de haven. Meer specifiek nemen we om 8u00 bus 14, richting Grandi en stappen we af bij halte Mýrargata. Nog eventjes te voet tot aan de haven en rond 8u30, een halfuur voor onze boot zou gaan vertrekken, staan we bij het informatiekantoor van Elding. Drie keer per dag (check de tijdstippen op de relevante websites!) vertrekt er hier een whalewatching tour van Elding. Wij kopen twee tickets en gaan mee met de eerste boot van de dag: deze vertrekt stipt om 9u00 en we hopen natuurlijk om enkele prachtige dieren te aanschouwen. De voorbije dagen waren de boottochten afgeschaft door het gure weer en ook vandaag is de zee nog niet helemaal gekalmeerd. Gelukkig biedt men, buiten een warm rood pak, ook nog pilletjes tegen zeeziekte aan, waar ik dankbaar gebruik van maak. We krijgen een toelichting over de verschillende whales die we kunnen gaan zien, over de belangrijke rol die deze dieren spelen in de natuur en hoe het bedrijf hieraan op een positieve manier wilt bijdragen door op een duurzame manier tours aan te bieden. (Lees hier meer of de Code of Conduct) Zo voederen ze bijvoorbeeld nooit de dieren omdat dit effect heeft op hun natuurlijk gedrag en raden zij elke bezoeker af om walvis te eten. Tijdens onze tocht krijgen we niet ontzettend veel dieren te zien maar wel spotten we enkele dolfijnen, twee harbour whales en een mince whale die een tijdje met de boot mee zwemt. Zo tof om te zien hoe deze imposante dieren bovenkomen en water naar boven spuiten.
Toen ik er was (mei 2017) werden er drie keer per dag tours georganiseeerd. Om 9u00/13u00/17u00 en een ticket koste ISK 10999 per persoon. Je krijgt trouwens tien procent korting op de tour met de Rekjavik City Card!
In Reykjavik zelf is genoeg te doen om je twee dagen goed bezig te houden. Zo zijn er talrijke musea zoals het boeiende National Museum of Iceland, National Gallery of Iceland, en het fotografiemuseum. Deze zijn allemaal gratis toegankelijk met de Reykjavik City Card. Natuurlijk is niet alles betalend in Reykjavik: zo kan je gratis de bekende Hallgrimskirkja in (+/- 9-17u00), al moet je wel betalen als je tot bovenin de toren wilt (ISK 900). Toen wij er waren, werd de kerk net gesloten voor een huwelijk, dus ik kan je niet vertellen hoe mooi het uitzicht was. Bij het concertgebouw Harpa, gelegen aan het water, kan je gratis binnen. Het is een bijzonder zicht om het licht van de laaghangende zon door de glazen panelen te zien dansen. Wat verderop spot je het kunstwerk Sun Voyager, geinspireerd op de geschiedenis van de Vikingen.
Je kan gaan winkelen in de toffe straat Laugavegur en zijn zijstraten: vol leuke winkels en met mooie streetart, die je trouwens doorheen de stad zal terug zien. Wat ik ook opvallend vond aan de stad en wat Reykjavik zo anders maakt dan vele andere Europese hoofdsteden, is dat de stad geen hoogbouw kent én vele huizen een vrolijke kleur hebben. Dat maakt de stad meteen een pak gezelliger en leefbaarder. ’s Avonds kookten we deze keer niet zelf, maar we gingen gezellig uit eten bij Apotek. Een moderne zaak met een uitgebreide kaart: zo kozen wij voor het IJslandse zeven-gangenmenu en kregen we echt overheerlijke gerechten voorgeschoteld.
Een cityguide voor Reykjavik met alles wat je kan doen in 24/48u in de stad vind je trouwens hier. Lees ook hoe je een pak geld kan besparen door gebruik te maken van de Reykjavik City Card.
Dag 5: Blue Lagoon en terugvlucht. (72km)
Op de laatste dag van onze korte roadtrip door IJsland pakken we onze kampeerspullen weer netjes in en zorgen we dat alles weer mooi past in onze backpacks. Een van de meest bekende plekken in IJsland is de Blue Lagoon. Voor ons was dit de ideale afsluiter van onze trip, mede door de ideale ligging, niet ver van de luchthaven. We waren er niet veel na openingstijd en vertrokken rond de middag. Dat was voor ons een ideale tijdspanne om het hele complex rustig te ontdekken en om te genieten van de thermale baden. Je moet op voorhand je ticket kopen en je koopt dit voor een bepaalde aankomsttijd, waar tussen je kan inchecken in het complex. Goedkoop is het niet: de goedkoopste tickets kosten ongeveer €70 (mei 2017). Omdat je met jouw ticket een hele dag mag blijven, kosten de tickets ’s ochtends ook meer dan later op de dag. Als je zelf slippers en een handdoek meeneemt (en een zwempak natuurlijk) dan spaar je ook weer wat IJslandse kronen uit. Voor mij was dit een once in a lifetime dingetje en omdat ik saunacomplexen en thermale baden wel eens fijn vind, vond ik het dan ook iets dat ik niet kon missen bij mijn bezoek aan IJsland. En omdat natuurlijk van die witte modder op je gezicht kan smeren, dat ook wel.
We tankten onze huurauto weer vol en leverden onze bolide piepfijn in orde weer in. Enkele uren later stonden we weer op Schiphol, dromend over onze volgende trip naar dit prachtige en unieke land.
Deze artikels vind je vast ook leuk:
Budgettips voor een roadtrip door IJsland
Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik
48u in Reykjavik + tips om te besparen
De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik
Hoe kom je bij het vliegtuigwrak?
Schiereiland Snaefellsnes: Ijsland in het klein
Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip?
Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst
Tips voor het autorijden in IJsland
Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen?
Is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?
Ria zegt
Mooi en weer boeiend geschreven, leuk om te lezen, maar niet meteen iets voor mij, geef mij maar de zon! 😉
Marjolein zegt
Gaaf dat je hebt gekampeerd in IJsland! Ik wil zo graag nog een keer terug, maar de prijzen houden mij op dit moment tegen.. Het noorden van het land wil ik nog zien en toch nog een keer naar Jokulsarlon. Jammer dat je dat hebt moeten missen.