Leuven, mijn (quasi-) hometown. Ik ben er geboren en getogen (vooral dat stukje met die toog), studeerde er en leerde er mijn lief kennen. Uiteraard in de buurt van een Leuvense toog: hij achter de toog en ik ervoor. Kleine parel in Vlaams-Brabant: deze studentenstad is zeker een bezoek waard. Daarom hier tien dingen die je zeker moet doen in Leuven.
1 Museum M
Het Museum M is een architectuurparel in het hart van de stad, naar de hand van Stéphane Beel. Het museum biedt fijne tentoonstellingen met boeiende gidsen indien gewenst én is rolstoelvriendelijk. Ben je klaar met je wandeling door de expositie, hier dan een tip; ga helemaal tot boven met de lift. In de zomer heb je er Bar Bizon: Leuvens eigen rooftopbar. (noot: dit jaar was het geopend van 16/7-16/8 dus je zal volgende zomer nog eens moeten terug komen). Ook in andere seizoenen wordt je er getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad. Sneak-peeks van de stad krijg je eigenlijk de hele tijd in het museum: je hebt op vele plekken in het pand kleine uitzichten op de stad. Ook de tuin en het bijhorende M-café zijn een bezoek waard.
2 Koffie drinken
Geen citytrip zonder een koffiepauze: lekkere koffies drinken doe je onder andere bij Koffie Onan (Parijsstraat). Hier kan je de hele wereld komen proeven in een tas. Mok is één van de meer recente toevoegingen in de Diestestraat en is de bar van een jonge Leuvenaar mét eigen koffiebranderij. Hier drink je dus koffie zonder karamel of slagroom, maar het zwarte goud van met liefde uitgekozen bonen. Echter drink ik nu eenmaal graag een hoop troep in mijn koffie (slagroom, nootjes, karamel, chocolade, fudge… you name it) dus mijn persoonlijke favoriet is het Punto Caffe. Je vindt ze op de hoek van de Bondgenotenlaan en ook in de Brusselsestraat vind je een vestiging. Ze bestaan tien jaar dus deze oude rotten bestonden al van voor dat er overal koffiebars als paddenstoelen uit de grond schoten.
Op zoek naar leuke koffiebars in Leuven? Hier geef ik je alvast enkele bijzondere koffiebars in drie verschillende buurten van Leuven mee.
3 Mensen kijken aan de langste toog
De Oude Markt, de langste toog van Europa, leent zichzelf perfect om mensen te kijken. Bemachtig een felbegeerde stoel en tafeltje, bestel jezelf een Stella of een zwaar Belgisch bier (persoonlijke favorieten zijn Cornet, La Chouffe en het nog niet overal verkrijgbare Wolf 7), geniet van de zon en kijk mensen.
4 Unieke winkeltjes bezoeken
Uiteraard vind je in Leuven een vestiging van de meeste grote ketens, deze zijn voornamelijk gegroepeerd in de Bondgenotenlaan en de Diestsestraat. Echter vind je in de stad vele kleine en speciale winkeltjes. Vooral in de Parijsstraat en de Mechelsestraat kan je enkele unieke stukken kopen. In de Mechelsestraat vind je Animaux Speciaux: hier verkoopt een Leuvenaar zijn prachtige opgezette vlinders en andere dieren. De winkel gaat wel pas opnieuw open begin september maar ik heb er thuis een prachtige Indonesische vlinder van staan. Wat verder in de Mechelsestraat vind je de net geopende multibrandshop LIV, snuisteren kan je in stripswalhalla Gobelijn en grappige/leuke cadeautjes koop je in het Pakjeshuis en de Grashopper. In de Parijsstraat haal je je retro-hartje op in Living Lounge en Hippo Royale, stoffen kopen voor je eigen creaties kan je bij Habiba, prachtige juwelen kopen kan je bij LASSO en een longboard kopen doe je bij Leuvense Legende Twits. Wilt je man ook wat? Ga dan zeker langs bij Giraf Records in de Bondgenotenlaan én de Diestsestraat of bij LEF op de Vismarkt.
5 Hip eten
Bar Stan (Constant Meunierstraat) is een buurtbar hedendaagse stijl, zoals ze het zelf zeggen. Deze koffiebar annex restaurantje annex hipsterbar is het beste te vatten onder de noemer “publieke living”. Of moet ik zeggen publiekslieveling? Het ligt wat apart maar is de hipste plaats van het moment, al het schoon twentysomething volk van Leuven komt hier. Heb je nog geen genoeg van al die hipsters/knappe venten met baarden? Dan kan je hippe hotdogs eten van Vlaanderens bekendste tv-kok kan je dan weer in het centrum van de stad, op het Margarethaplein bij Würst.
Hogeschoolplein
6 Gezellige pleintjes
Aan fijne pleinen geen gebrek in de stad! Het grote Ladeuze en de Oude Markt zijn bij iedereen wel gekend maar er zijn minder bekende pareltjes. Lekkere wraps en petit-beurre taart eten doe je bij de Werf op het gezellige Hogeschoolplein. Op zaterdag struin je door de rommelmarkt op het Layensplein, aan de achterkant van de St-Pieterskerk, oftewel de ‘Zeven hoeken’. Op het Vounckplein hoef je niet te kiezen want er is maar één terras. Wat al eentje meer is dan het binnenplein van het Pauscollege, een studentenresidentie dus bij mooi weer tref je hier frisbeeënd jong geweld.
7 Het Begijnhof Leuven
Het groot begijnhof is prachtig om door te dwalen. Ja hoor, er is ook nog een klein begijnhof, aan de andere kant van het centrum, dat twee steegjes groot is. Het grote daarentegen is niet zo ontzettend moeilijk te vinden: dit UNESCO-werelderfgoed uit de dertiende eeuw vind je in de Schapenstraat. Vroeger woonden hier uiteraard begijntjes, nu vind je hier studenten en (buitenlandse) professoren van de universiteit van Leuven. Neem een picknick mee, placeer je op het grasveld en geniet van de rust met zicht op de mooie gevels.
8 De Kruidtuin
Ontsnap even aan de stad in een van de vele gezellige parkjes die de stad kent. Het Stadspark is het meest bekend (en ook het grootst) maar dwaal wat rond in Leuvense straten en je botst zo op groene plekken. Van de Keizersberg en de Bruul tot het kleine Grasmushof, waar ik een tijdje vlakbij woonde, en het Dijlepark met romantische bruggetje over de vijver. Maar vooral de Kruidtuin is een favoriet: op vijfhonderd meter van de Oude Markt, word je verwelkomt door een statige poort en sta je in deze oase van rust. Even een weetje: dit is de oudste botanische tuin van België! Deze tuin werd aangelegd in 1738 door de universiteit voor zijn studenten geneeskunde. Hier vind je een mooie oranjerie en serre en meer kruiden en planten die je je maar kan indenken. Je vindt de Kruidtuin in de Kapucijnenvoer en deze is dagelijks geopend, zomer en winter.
9 Ben je er in de week, bezoek dan een fakbar.
Studentikozer wordt het niet: Leuven is de enige stad in België met echte fakbars. Dit is meestal een donker hol, uitgebaat door en voornamelijk voor studenten, met als belangrijkste eigenschap dat je er pintjes kan krijgen voor één euro. Achter in een zo mogelijk nog donkerdere zaal worden cantussen gehouden, achter gesloten deuren. Rond 20u hoor je dan ook regelmatig een Io Vivat door de deuren schallen en rond middernacht is een zwalpende, als pakweg Barbie, Superman of paprika-verklede student niet vreemd. Je vindt ze op verschillende plekken in de stad: drie-op-een-rij in de Tiensestraat maar ook in de Naamsestraat en op de ring hebben studentenkringen hun thuis.
10 Gekker wordt het niet dan De Kever.
Toen Jan Fabre elf jaar geleden zijn gespietste kever op het Ladeuzeplein plaatste, was er veel commotie rond. Ondertussen is iedereen er wel aan gewend, al blijft het een bijzonder zicht om zo’n modern kunstwerk te zien vlak voor de statige universiteitsbibliotheek. Het is dan ook niet voor niets een van dé foto’s van de stad Leuven.
Ben je al eens in Leuven geweest of trekt deze stad je wel aan na het lezen van deze post?