Oslo praktisch
De Noorse hoofdstad is een hippe en groene stad met een jonge vibe. In 2019 wil de stad alle auto’s weren uit de binnenstad. Je merkt dit ook aan de stadsontwikkelingen en het uitgebreide vervoersnetwerk. Het is eenvoudig om in Oslo te navigeren, je zal snel wat herkenningspunten hebben. De stad is gemakkelijk te bereiken vanuit de naburige steden met de trein of natuurlijk met het vliegtuig. Oslo Gardemoen is de luchthaven die op ongeveer 50 kilometer van de stad ligt en je raakt vlot in het centrum met de trein. Je hebt nagenoeg de hele dag van ’s ochtends +/- 5u00 tot en met ’s avonds 23u00 treinen en de speciale Flytoget rijdt nog tot 1u00. In Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon: deze staat ongeveer 9.5 NOK voor één euro.Op zoek naar een complete cityguide voor Oslo? Lees hier wat je in 24/48/72u kan doen in Oslo.
Budgettips Oslo
1 Kies je transport slim
Oslo is een compacte stad die je prima te voet kan verkennen, maar voor de verder gelegen punten, zoals het museumeiland Bygdoy of de Holmenkollen Ski toren, is het toch handig om de bus of tram te nemen. Een enkel ticket kost je 33 NOK (2017) maar een dagpas heb je al voor 90 NOK. Als je dus van plan bent om drie keer of meer de tram of bus te nemen op een dag, dan ben je al goedkoper uit.


2 Reis goedkoop naar het centrum
Als je Oslo bezoekt als citytrip met het vliegtuig, kan je meteen bij aankomst een eerste besparing doen. De snelste manier om het centrum te bereiken is met de speciale Flytoget trein: deze kost je 180 NOK voor een rit van 22 minuten. Een goedkoper alternatief is de gewone NSB-trein. Deze kost je slechts 93 NOK voor een enkele rit en brengt je in 23 minuten naar het centraal station. Dus met één minuut langer treinen spaar je de helft uit!




Vigelandspark
3 Er zijn talrijke gratis activiteiten in Oslo
Natuurlijk kost rondwandelen je geen cent, maar natuurlijk wil je ook enkele fijne bezienswaardigheden meepikken. Zo kan je onder andere gratis de Vigelandsparken (Frognerpark) bezoeken: dit is een groot stadspark in het westen van de stad vol met beelden van kunstenaar Gustav Vigeland. In de andere uithoek van de stad, kan je de beeldenroute volgen langs verschillende klassieke en moderne beeldhouwwerken in Ekebergpark. Ik bezocht beide parken ’s ochtends, omdat de meeste musea pas om tien uur openen, en in beide parken was het heerlijk rustig en zag je de stad langzaam ontwaken.


Ekebergpark
En over dat wandelen gesproken: sla dan zeker de Oslo Harbour Walk niet over. Vooral het stuk van het Opera House tot in Tjulvholmen is de moeite waard. Je wandelt (of fietst) langs het water terwijl je langs verschillende interessante punten in de stad. Zo kom je onder andere langs de Akerhus festing, het Opera House, de City Hall, Aker Brygge en foodcourt Vippetangen. En natuurlijk kan je ook gratis het Opera House bezoeken: wandel over het dak en ga ook binnen even kijken of je een goedkoop kaartje kan scoren voor een van de voorstellingen. Sommige musea hebben gratis toegang op donderdag, zoals de Nationale Musea van architectuur en de National Gallery. Bij die laatste kan je de bekende De Schreeuw van Munch gaan bewonderen. Maar de City Hall en architectuurcenter DogA zijn altijd gratis te bezoeken. Ook het park rond het paleis is gratis toegankelijk. Ook de oude schattige straatjes Damstredet en Telthusbakken zijn leuk om door te kuieren: je ontdekt er een hele andere kant van Oslo. Niet helemaal gratis, maar als je mijn eerste budgettip voor Oslo opvolgt, dan heb je je wel een dagpas gekocht voor het openbaar vervoer. Oslo is natuurlijk prachtige gelegen langs het water en de zogenoemde Oslo Fjorden, en die omgeving leent zicht uitstekend tot een cruise. Natuurlijk kan je een twee uur durende cruise boeken, of je kan gratis de ferry B1 nemen. Deze is inbegrepen in je dagpas dus ze kost je niets extra! Je vaart een uur lang (58 minuten om precies te zijn) vanaf Aker Brygge langs de verschillende eilanden en weer terug naar de beginhalte. Ik vond het heerlijk om uit te waaien op het dek van de ferry en het is een hele fijne manier om te genieten van de mooie omgeving.
4 Oslo Pass
De Oslo Pass biedt je voor een vaste prijs (395 NOK/24u, 595 NOK/48u en 745 NOK/72u in 2017) toegang tot een hele hoop bezienswaardigheden. Ook heb je sowieso al gratis toegang tot het openbaar vervoer, voor de geldigheidsduur van je Oslo Pass. Daarnaast heb je gratis toegang tot de meeste musea van de stad. In mijn apart artikel over de Oslo Pass vertel ik je er alles over. Ook geef ik je tips over hoe jij het meeste uit een 24u-pas kan halen en hoe ik maar liefst 295 NOK (bijna dertig euro) bespaarde!5 Verblijf in een hostel
Accommodatie is niet goedkoop in de Noorse hoofdstad maar je hebt er wel veel fijne hostels. Zelf verbleef ik in het heerlijke Saga Poshtel, dat zoals de naam het al zegt, een iets luxere versie is van een hostel. In hetzelfde gebouw hebben ze ook een hotel zitten. Tijdens mijn zoektocht naar een fijne hostel voor enkele nachten, kwam ik ook nog Citybox Oslo, PS:hottel en Forenom apartments tegen. Ook is is Oslo een compacte stad, ik vond het toch aangenaam om in de buurt van het Centraal Station te verblijven. Zo was ik niet alleen zeker van een centrale ligging, maar ook van een vlotte verbinding met de luchthaven. Zeer fijn als je ’s avonds pas aankomt in een nieuwe stad.6 Ga eten bij foodmarkets
In mijn zoektocht naar een fijn hotel in Oslo, vond ik het opvallend dat veel hostels en hotels een gratis ontbijt aanbieden. Ik kan je alvast vertellen dat het ontbijt van Saga Poshtel niet alleen heel uitgebreid maar ook heerlijk was. Nog nooit eerder verbleef ik in een hostel met zo veel verschillende soorten broodbeleg: de verse salades zoals de Noorse zalmsalade smeerde ik elke ochtend op mijn boterham, heerlijk!




Deze artikels over Oslo vind jij ook tof:
De complete cityguide voor Oslo De Oslo Pass – de moeite waard of niet? De mooiste architectuur in Oslo