Thailand: reis van 3 weken – het zuiden

Scooter thailand

Thailand: reis van 3 weken – het zuiden

Thailand was onze tweede kennismaking met Azië: in juli 2014 reisden we drie weken met de trein, bus, boot en het vliegtuig door dit populaire backpackersland. In dit artikel heb ik het over onze route in het zuiden, eerder was er een artikel over de plaatsen die we in het noorden bezochten. Ook in Thailand spraken de cultuur, de natuur en de mensen ons zo hard aan, dat we terug kwamen met nog meer ZO-Azië kriebels dan in de heenreis.

Praktische informatie Thailand

Je hebt niet heel veel nodig om naar Thailand te reizen, buiten een geldig paspoort natuurlijk. Wil je minder dan 30 dagen blijven, dan krijg je bij aankomst gewoon een gratis visum in je paspoort. Wil je langer blijven, dan moet je thuis een betalend visum regelen. Je mag dan zestig dagen blijven en dat kost je €30 in België. Een andere optie is een zogenaamde visumrun. Dat wil zeggen dat je zorgt dat je binnen de dertig dagen het land uitgaat, om dan enkele dagen later weer terug te keren. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit het zuiden gemakkelijk naar Maleisië, ook een land waar je gratis een visum krijgt.

Ook moet je een bewijs hebben dat je binnen de dertig dagen (of zestig als je een visum aangekocht hebt) het land weer verlaat. Je moet dus met andere woorden een vliegtuigticket hebben dat aantoont dat je tijdig Thailand verlaat. Voor een bezoek aan Thailand heb je geen al te gekke vaccinaties nodig. Ik ga er vanuit dat je gewoon netjes ingeënt bent tegen tetanus, difterie, mazelen en polio aangezien dit een standaard vaccinatie is. Hepatitis A is ook een verplichting, maar die heb je normaal ook wel gehad. Extra vaccinaties die je kan overwegen zijn deze tegen Hepatitis B en buiktyfus als je avontuurlijk gaat reizen. Lees je ook in over de gebieden waar maleria voorkomt in Thailand en of deze op je route liggen en zika mocht je de intentie hebben om op korte termijn zwanger te worden

Het zuidelijke deel van onze reis door Thailand zie je op het kaartje hieronder. De oranje markeringen wijzen op de zuidelijke helft van onze reis.

Mijn route voor 3 weken door Thailand

Het eerste deel van onze route, in het noorden van Thailand, kan je hier terugvinden.

Zuidelijke Route Thailand – Dag 7-9: Ao Nang

Na een turbulente maar aangename vlucht met AirAsia kwamen we aan in Krabi en vervolgens namen we de bus naar Ao Nang. Dit was voor ons de tegenvaller van de reis: het is een mooie omgeving, maar zo toeristisch. Het ene restaurant, winkel, massagesalon en tourbureau na het andere. Bijna geen foodstalls, maar gelukkig eentje met een lieve vrouw die overheerlijke banana pancakes verkocht. We reisden in het begin van het regenseizoen (juli) wat wil zeggen dat je overdag mooi weer hebt en meestal in de late namiddag/vroege avond getrakteerd wordt op een verkoelende regenbui. Tijdens ons verblijf hier heeft het bijna de hele tijd geregend. Natuurlijk is dat allemaal niet erg maar we kwamen hier voor de mooie rotsen en om wat te relaxen aan het strand, dus de (te hoge?) verwachtingen werden niet ingelost. We gingen wel nog snorkelen zodat we toch wat van de onderwaterwereld meekregen. Misschien dat een volgende bezoek ons beter bevalt?

Ao Nang

Zuidelijke Route Thailand – Dag 10-13: Ko Samui

Op naar paradijselijkere oorden dus! Na een trip met een minibus, nog een minibus en een ferry kwamen we aan op het grootste eiland van de Golfkust. Ko Samui gaf ons een regenachtig welkom maar onze dagen hier waren zalig. Hier trakteerden we onszelf op een verblijf in het design Sunday’s Sanctuary. Enkele straten verder huurden we een scooter zodat we moeiteloos het eiland en de verschillende stranden konden ontdekken.

We hebben hier niet enkel geluierd: op dit grote eiland (50km rond) hebben we de tempel van de Big Buddha bezocht en de Hin Ta en Hin Yai rotsen. Deze rotsen worden grootvader- en grootmoederrots genoemd omwille van hun sterke gelijkenis met de menselijke geslachtsdelen. Ook bezochten we de Namuang watervallen in het zuiden van het eiland: deze 80m hoge waterval biedt een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Vlakbij het nieuwe grote shoppingcenter was er een avondmarkt waar veel handgemaakte producten verkocht werden. Ook qua eten vonden we hier weer helemaal ons ding: vlakbij ons hotel was een nachtmarkt/kermis waar we twee avonden gegeten hebben. Noodles die ze in pakjes rollen en een van de beste varkensribbetjes die we ooit al gegeten hebben! Maar de beste ontdekking was het anonieme buffetrestaurant waar iedereen een pot kolen met een soort van omgekeerd vergiet voor zich kreeg, in de ophellende randen kon je dan in heet water je noodles koken. Het was een soort van kruising tussen een fondue en gourmet en kookpot. We waren helemaal mee met de Thaise gezinnen die hier zaten, denken we, want we werden toch wat vreemd bekeken 🙂 Buikje rond gegeten dus voor elk vier euro! Ko SamuiMeer lezen over Koh Samui?

Zuidelijke Route Thailand – Dag 13: reisdag

Na enkele dagen genoten te hebben van het eiland, besloten we om onze reis richting Bangkok verder te zetten. Vierentwintig uur zou de trip duren: na een busritje, ferry en nog een busrit kwamen we aan bij het treinstation van Surat Thani, waar we de nachttrein namen naar het noorden. Jammer genoeg was mijn slaapzak verdwenen uit de bovenkant van de trekkerszak, op de boot of bus… Gelukkig zijn er dekens in de treinen, maar uitgerust kon je ons niet noemen toen we met 1.5u vertraging in de zeer vroege ochtend aankwamen in Nakon Pathom. Hier moesten we een tijdje later overstappen op de boemeltrein naar Kanchanaburi, een stadje dat vooral bekend is voor de Bridge over the river Kwai en de dodenspoorlijn naar Nam Tok. Deze treinrit ging voor het grootste deel over enkel spoor, en gepaard met veel getoeter om de onbewaakte spoorovergangen te kruisen. Veel groen, veel vijvers en veel ooievaars langs de weg.

Zuidelijke Route Thailand – Dag 14-16 Kanchanaburi

In Kanchanaburi hebben we onze cultuur nog wat bijgeschaafd: hier hebben we het museum over de dodenspoorlijn en de grootste begraafplaats bezocht. Ook boekten we in ons hostel een georganiseerde uitstap naar de mooie Erewan watervallen, niet voor niets een nationaal park. We zijn tot het vijfde van de zeven niveau’s gewandeld waarvan we een beetje over rotsen geklommen hebben tussen niveau vier en vijf. En een zwemmetje in het heldere water kon natuurlijk niet ontbreken, al was dat van korte duur door de school (3-40cm grote) vissen die aan je kwamen knabbelen als je stilzat.

Daarna ging de tour verder naar de Hellfire pass: met een Nederlandstalige audioguide liepen we een stuk van de dodenspoorlijn. De Hellfire pass verwijst naar een stuk van 73m waar de krijgsgevangenen door een rots moesten hakken van meer dan tien meter hoog met hamer en beitel… Zeer indrukwekkend. Hier hadden we net te weinig tijd om de volledige wandeling te doen dus jammer genoeg hebben we niet de hele route kunnen wandelen. Hier wil ik dus zeker nog terugkomen als ik ooit nog eens in de buurt ben zodat ik deze plaats

Daarna werd het wat ‘lichter’ en reden we een stukje over de Dodenspoorlijn zelf en gingen we verder naar de brug over de Kwai rivier. ‘S avonds kwamen we een Belgische kennis tegen met zijn vriendin, dus na het uitwisselen van wat Thailand-tips, zijn we een lokale bar ingedoken. Jammer genoeg vol “uitbundige” Engelsen en hun streken hebben we tijdens onze studentenavonden in Leuven nooit gezien… Ook hebben we ons eens aan een Thaise bucket gewaagd (een emmertje vol goedkope drank), wat ervoor zorgde dat de dag nadien Hoofdpijn-dag was. Toen was het tijd voor onze laatste treinreis en ook nu loste de Thaise spoorwegen onze verwachtingen in en kwam onze trein met anderhalf uur vertraging aan (op zijn traject dat van de beginhalte 2u duurt). KanchanaburiMeer lezen over Kanchanaburi?

Zuidelijke Route Thailand – Dag 16-19: Bangkok

Bangkok, we meet again. Bij onze eerste bezoek aan Azië, hebben we al enkele mooie tempels en buurten ontdekt dus dit jaar wouden we de stad op een totaal andere manier ontdekken. We hebben dus genoten van alle moderne activiteiten die Bangkok te bieden heeft. Hier hebben we de stad doorkruist met de skytrain en ook wat kilometers gelopen in shoppingcenter Terminal21. Elke verdieping was ingericht en genoemd naar een stad, zo zijn we ook weer in Parijs, Tokyo, Londen, Rome, the Carribean, San Fransisco en Istanbul geweest 😉 De bowling werd uitgetest en ook zijn we hier naar Siam Ocean World geweest, het grootste aquarium van ZO-Azië, dat onder de straten in Bangkok ligt. Vervolgens naar Madame Tussauds, met iets meer Aziatische beroemdheden dan in Londen. ’s Avonds hebben we in de sofa-seats van de Terminal 21 cinema film gekeken, uiteraard kon de popcorn niet ontbreken! Bangkok was voor de tweede keer weer een aangename afsluiter voor een leuke reis. Bangkok

Was jij al eerder in Thailand? Of zou jij bovenstaande route wel eens willen doen?

Deze artikels vind je ook vast leuk:

Een complete route om drie weken te backpacken door Thailand.

De historische plek Kanchanburi

Relaxen in het chille Chiang Mai

Fietsen door de tempelstad Ayutthaya

Een dag in de oude hoofdstad Sukhothai

Tien tips voor jouw trip door Thailand

Bangkok: you hate it or you love it

Island life op Koh Samui

 facebooktwitterinstagram

25 oktober 2014
Thailand: reis van 3 weken – het noorden
14 mei 2015
Hostels in Bangkok

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.