Landenpagina Indonesië

Informatie Indonesië

Reisdocumenten + visum

Paspoort: Nog minimaal 6 maanden geldig op dag van inreis. Ook moet je een ticket hebben voor een terugreis of verdere reis, uit het land dus.

Visum: Je krijgt als Europeaan gratis een toeristenvisum, dat geldig is voor 30 dagen, mits je via een van de internationale luchthavens het land binnenkomt. Informeer je hierover want niet op alle luchthavens kan je dit gratis visum verkrijgen. Soms is er ook nog onduidelijkheid over dit gratis visum omdat dit tot voor kort betalend was (2015).

Paspoort: Nog minimaal 6 maanden geldig op dag van inreis.

Visum: Je krijgt als Europeaan gratis een visum, dat geldig is voor 30 dagen, mits je via een van de internationale luchthavens het land binnenkomt. Kom je via de landsgrenzen binnen, dan krijg je maar een visum voor 15 dagen.


indonesie

Vaccinaties

Er is geen enkele vaccinatie verplicht, echter worden vaccinaties tegen Hepatitis A en B, buiktyfus, Polio en tetanus sterk aanbevolen.

Feestdagen

1 januari nieuwjaarsdag
Chinees nieuwjaar
15 mei Pattimura-dag
17 augustus onafhankelijkheidsdag
28 oktober Hari Pemuda
Boeddhistische, christelijke, islamitische en hindoeïstische feestdagen

Indonesië is uniek in zijn soort; hier leven alle godsdiensten vredelievend samen. Informeer dus zeker eens welke godsdienst het sterkst vertegenwoordigd is in de plaatsen die jij bezoekt. Zo is Java overwegend islamitisch en vind je op Bali veel boeddhisten en hindoeïsten.

Budget

1 EURO = 15000 IDR
Retourticket van BE/NL kost je ongeveer €450-550 tot Jakarta.
Tel er €100 bij voor een retourvlucht naar Bali.
Dagbudget €30

Beste reistijd

Indonesië is een uitgestrekt land, je kan dus moeilijk een beste reistijd bepalen voor het hele land. De temperaturen zijn vrijwel constant doordat het land gelegen is ter hoogte van de evenaar.
Ik geef hier de beste reistijd voor Java/Bali/Lombok/Sumatra.
Juni-september zijn de droogste maanden met temperaturen rond 30°C.
Oktober-mei zijn de natste maanden en de zogenaamde moesson teistert het land. Vergeet je regenjas niet.
In Sumatra regent het over het algemeen vaker en meer dan op de andere eilanden die ik hier noem, maar je krijgt er wel prachtige jungle voor terug.


Borobudur Java

Gili Trawangan


Praktisch

Luchthaven naar centrum
Jakarta Soekarno Hatta: Van Jakarta wordt wel eens gezegd dat het de grootste stad is zonder een metronetwerk of duidelijk openbaar vervoer.
De taxi is dan ook de eenvoudigste manier om in de stad te raken, je betaalt aan een vaste prijs aan de bali. Je betaalt ongeveer 120000-150000 IDR.
Kom je overdag aan op de luchthaven, dan kan je de DAMRI-bus nemen tot Gambir station voor 40000 IDR.
Je kan zowel de bus als taxi nemen vanaf elke terminal.

Lokaal vervoer

In Indonesië is de kans groot dat je zowat elk mogelijk vervoersmiddel zal gebruiken.
De trein is een ideaal vervoersmiddel in Java en brengt je van de hoofdstad Jakarta naar onder andere Bandung, Yogyakarta en Surabaya. Op de andere eilanden heb je nagenoeg geen treinverbindingen.
Er rijden ook meer dan voldoende bussen (vanaf de grote busstations) en minibussen (van verschillende plaatsen in de stad) naar verschillende bestemmingen. Taxi’s en becaks vormen hierop de perfecte aanvulling. Onderhandel echter altijd over je prijs alvorens je instapt of laat men de meter aanzetten.
Ook de boot zal je vast een keer gebruiken in deze uitgestrekte eilandengroep. Zo kan je gemakkelijk met de boot van Bali naar Lombok, Nusa Lembongan of een van de bekendere Gili’s.
Natuurlijk kan je er ook gemakkelijk zelf op uit trekken met een gehuurde scooter. Als je dit nog nooit gedaan heb, raad ik je aan om eerst op een van de rustigere eilanden of kleinere plaatsen een te huren voordat je je aan het drukke verkeer van een van de grote steden waagt.

Reisinspiratie

Coming soon, lees ondertussen mijn reisverhalen over het prachtige Indonesië.