Over goede voornemens en droomreizen

Over goede voornemens en droomreizen

Ik maak echt nooit of te nimmer goede voornemens. Als ik iets wil bereiken of wil veranderen, dan vind ik dat dat dan maar gewoon meteen “vanaf nu” moet. Waarom iets uitstellen tot 1 januari terwijl het nu ook al kan? Terwijl ik in een koffiebar zat te genieten van een cappuccino op een grijze zondag in Berlijn, op mijn derde en laatste dag alleen in de stad, dwaalden mijn gedachten af naar het afgelopen jaar. Een jaar waarin ik écht begon met mijn blog, er veel gereisd werd en ook veel leuke dingen gedaan werden, maar toch heb ik het gevoel dat ik persoonlijk gezien meer uit 2015 had kunnen halen. Daarom heb ik mij, daar in die gezellige koffiebar, vijf doelen gesteld die ik het komend jaar wil realiseren. En met sommige ben ik al begonnen… 🙂

1 Leer iets nieuw

Ik wil iets leren dat ik nog nooit gedaan heb. Liefst iets “met mijn handen”. Omdat ik al wel eens graag een cappuccino drink, werd ik meteen enthousiast toen ik las over een barista-introductiecursus van een dag. Ik heb me meteen ingeschreven dus in februari ga ik “iets nieuw” leren.

koffiebar

2 De klassieker onder de goede voornemens

Ik denk dat er niet veel mensen zijn die het zich niet voornemen op 1 januari: méér sporten. Maar het is ook een doel dat bij velen al na een maand in de vuilbak ligt, samen met het nieuw gekochte abonnement van de fitness. Daarom stel ik mijzelf heel een eenvoudig doel: ik wil 5 weken lang 2 keer per week gesport hebben. En daarna ga ik voor de tien weken enzo verder. Het is namelijk eenvoudiger om jezelf een kleiner doel te stellen dan meteen een groot/”onmogelijk” doel. In de eerste helft van 2015 gingen mijn vriend en ik wekelijks een keertje squashen maar na de zomervakantie vielen we stil en heb ik eigenlijk amper tot niet gesport. Iets waar best verandering in mag komen dus we zijn na de kerstfeesten weer gaan squashen. Een sport die we beide leuk vinden én die we samen kunnen doen. Dat is dan alvast 1 keer per week. Nu nog iets vinden voor die 2e keer.

3 Iets dat ik vroeger kon, opnieuw leren.

Ik ben fenomenaal slecht in talen dus een opfrissing van mijn Engels, Frans of Duits zou zeker welkom zijn. Of opnieuw leren integralen op te lossen, dat zou ook tof zijn. Of mijn cursus accountancy of marketing eens opnieuw doornemen. Of vijf kilometer lopen, wat ik niet meer gedaan heb/niet meer kon sinds de operatie aan mijn beide voeten van enkele jaren geleden.

4 Durf iets waarvan je nu denkt dat je het niet kan.

Hier zijn er voorbeelden genoeg: paardrijden, skateboarden, snorkelen in de zee zonder angst, een paar blogs in het Engels schrijven, yoga doen (iets met mega onlenig zijn en geen geduld hebben voor het hele tot-rust-komen-aspect), iets bijzonders in origami vouwen…

rooftop indonesia

5 Doe (een stuk van) die droomreis.

Toen Sandra op twitter de oproep lanceerde voor het beschrijven van jouw droomreis, en of je ze al gedaan hebt of niet, wist ik meteen wat ik zou schrijven. Ik heb “iets” met treinreizen. Ik kom er tot rust, terwijl ik geniet van het voorbij denderende landschap. Ik denk er na, droom over de volgende bestemming en geniet van de vorige. Ik vind het een soort van parallel universum, zo’n trein, je reist door een landschap waar je geen grip op hebt en de tijd tikt voorbij, soms snel en soms traag. De Transmongolië Express lijkt mij dan ook een geweldige ervaring. De treinrit, der treinen. Je vertrekt op de Transsiberian in Moskou, doorkruist duizenden kilometers door Rusland en slaagt dan ter hoogte van het Baikalmeer, af naar Mongolië tot de eindbestemming van deze trein: Beijing. 3 van de grootste landen ter wereld (meer bepaald door het grootste, het 4e en 19e grootste land), meer dan 7600 kilometer aan treinrails. Waarom ik zo graag enkele dagen achter elkaar op een trein wil zitten zonder douche? Geen idee. 😉

Ook ben ik zot van Azië en wil ik er ontzettend graag eens enkele maanden rondreizen. Het prachtige Angkor Wat bezoeken, nog meer heerlijke bountystranden ontdekken, hopelijk zonder angst de zee inspringen, de verschillen in de keukens proeven, het leven uit mijn rugzak en dat allemaal met mijn lief aan mijn zij. Mijn ultieme droomreis is dan ook de combinatie van beide: met de trein van thuis naar Singapore!

Als alles goed is, dan gaan we (een stuk van) deze droomreis eind 2016 waar maken! Omdat het Europese stuk van dit traject best prijzig is, zullen we waarschijnlijk starten in Sint-Petersburg om daarna via Moskou de Transmongolian Express te nemen. De treinrit der treinen, door de desolate landschappen in Rusland en het bevroren Baikalmeer, slapen in een gertent in Mongolië en wandelen over de Chinese Muur. Hopelijk zetten we de rit dan verder door China, Vietnam, Cambodja (weliswaar hier met de bus wegens het ontbreken van spoorwegen), opnieuw door Thailand en tenslotte door het vasteland van Maleisië naar Singapore. Of misschien toch het vliegtuig in naar de Filipijnen? Maar doordat er zoveel te zien is in al deze landen en we ook geen eeuwen (maar wel drie maanden) de tijd hebben, is de kans natuurlijk groot dat we Singapore niet “halen”. Maar dat zien we later wel. Ik zal hopelijk 2016 gaan herinneren waarin ik 2 droomreizen in 1 klap mocht realiseren! (En dan nu enkel nog officieel verlof aanvragen. ;-))

Zo, dat waren mijn vijf persoonlijke doelen voor het komende jaar. Met enkele hiervan ben ik meteen in december al begonnen. Elk moment is namelijk goed voor een nieuw idee of andere aanpak.

Heb jij goede voornemens voor 2016?

 

scratchingmymap facebooktwitterbloglovininstagram

31 december 2015
Scratchingmymap in december: bruisend Berlijn
9 januari 2016
3 keer de liefste locals in Indonesië

Comments

 • Dat zijn goede voornemens. Wat tof dat je in ieder geval een stuk van je droomreis gaat afleggen en dat je drie maanden vrij kunt krijgen. Ik heb niet echt voornemens, behalve er een mooi jaar van maken.

  5 januari 2016
 • Cool, een barista-cursus!! 😉 Ojee, de reisdromen staan op het internet, dus je kan nu echt niet meer terug 😉 Aanvragen dat verlof! Zo spannend voor jullie!!

  5 januari 2016
 • Mooie doelen! En goed om inderdaad kleinere doelen te stellen zoals van dat sporten 🙂 Succes met alles!

  5 januari 2016
 • Lotte, echt leuk dit lijstje! Ik denk dat het echt goed is dat je ze eerst opschrijft, en dan wereldkundig maakt. Dan heb je toch een beetje het gevoel dat je wil dat ze waar gemaakt worden. Het zijn er mooie, succes ermee alvast. Ik heb al zo vaak goede voornemens gemaakt, en niet gauw ben ik ze nagekomen. Ik wil graag wat kilo’s kwijt, een fotografiecursus beginnen en mijn beste vriendin op reis in Zuid-Amerika bezoeken. En misschien een nieuwe job, haha! Dat is niet alleen een goed voornemen, ook hard nodig 😉

  5 januari 2016
 • Leuke voornemens! Ik heb er geen, behalve meer rust en regelmaat. Maar dat probeer ik na elke elke vakantie, dus dat is niks nieuws.

  Je droomreis is mooi. Tien jaar geleden (zo lang al?!?) legde ik die route in omgekeerde volgorde af. Een jaar solo door Azië en met de trein terug naar huis. Veel plezier!

  7 januari 2016
 • Wat een leuke voornemens en dat stuk van je droomreis klinkt geweldig! Heerlijk drie maanden weg. Verlof al goedgekeurd?

  8 januari 2016
 • Mooie doelen hoor! Cool, die Barista cursus! En wat tof dat je droomreis richting werkelijkheid gaat. Heerlijk! Met je andere doelen gata het vast ook wel goed komen. (Oh, ennuh yoga is niet voor lenige en rustige mensen, maar maakt je juist lenig rustig 😉 Weet ik uit ervaring)

  11 januari 2016
 • Leuk om te lezen! 🙂 Haha ik denk dat inderdaad heel Nederland als goed voornemen heeft om meer te sporten, want de sportschool stond de afgelopen week BOMVOL. Voordat ik op reis ging (in augustus) stonden alleen de fanatiekelingen in de sportschool. Je staat nu soms zelfs mensen weg te kijken om op een van de apparaten te kunnen trainen… ;p Die barista-cursus klinkt trouwens erg gaaf! Mijn zusje werkt sinds kort bij de Starbucks en zij vindt het ook helemaal geweldig om alles over koffie te weten (en te delen met anderen :p). Wat een gave droomreis trouwens! 😀 De Transmongolië Express is inderdaad heel gaaf, al kan ik inderdaad niet goed uitleggen wat ik zo bijzonder vond. Je ziet iedere dag een ander landschap voorbij trekken. En soms is niets doen ook heel lekker. Maar je kunt inderdaad een paar dagen achter elkaar niet douchen ;p En als je dan ook nog een dronken Rus in je kabine hebt… Haha nee je gaat het fantastisch vinden! Als je nog tips of hulp nodig hebt, just let me know. 🙂

  11 januari 2016
 • Leuke voornemens 🙂 En hoe staan ze ervoor op 20 januari? Ik heb mijn voornemens niet wereldkundig gemaakt. Maar globaal komen ze redelijk overeen met die van jou – meer reizen, meer sporten – eigenlijk van alles meer (ook meer vrije tijd). Hmmm ik moet nu al schrappen :)!

  20 januari 2016
 • Jaa, ik weet het, een beetje laat. Maar nu we terug in Nederland zijn ben ik veel blogposts aan het teruglezen 🙂

  Maar wat leuk dat je een baristacursus gaat doen! Die staat namelijk ook op mijn lijstje (alleen is het bij mij nog een wens). En té vet dat je de Transmongolie Express gaat doen. Die wil ik zo graag een keer doen, lijkt me echt geweldig.

  5 april 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.